Gestor Universal de Metadades Geoespacials. GeM+
El GeM+ és una potent i intuïtiva aplicació per a Windows que permet crear, gestionar i editar metadades de conjunts d'informació geogràfica ben diversos, disposem o no d'accés a les dades en si. Si disposem d'accés a les dades (per exemple, tenim accés a un TIFF que conté una imatge d'interès) el GeM+, que és capaç de llegir els formats més habituals, traslladarà dinàmicament a les metadades totes aquelles informacions que puguin ser deduïdes de les pròpies dades. Això és molt convenient per tal d'evitar errors de transferència i tenir la informació consistent i permanentment actualitzada, augmentant així la productivitat en l'edició de metadades.
Permet documentar metadades en XML de conjunts d'informació geogràfica que tinguem en qualsevol dels formats habituals (com ara un TIFF) o en una base de dades geoespacial (Oracle SDO); si no tenim accés a les dades també podem teclejar tota la informació com en els antics editors convencionals però, naturalment, no tindrem la captura lliure d'errors, coherent i actualitzada automàticament a què ens referíem abans. Finalment, i com és lògic, el GeM+ també permet documentar les metadades de dades com en qualsevol editor de metadades convencional.
Permet treballar sense connexió a Internet.
Es distribueix gratuïtament i no requereix instal·lació.
Consulta el manual d'ajuda
Descàrrega gratuïta
Crear un nou fitxer XML
|
Edició de les metadades
|
Principals característiques
- Suport als estàndards ISO 19115 d'Informació Geogràfica i ISO 19139 per a l'exportació, importació i edició en XML. És, a més, conforme a les normes d'implementació de metadades de la normativa INSPIRE.
- Aplicació en català, castellà i anglès.
- Edició de metadades multilingües (en qualsevol idioma i fins a quatre idiomes per a cada fitxer de metadades).
- Interfície basada en pestanyes organitzades de manera conceptual coherent i intuïtiva, més enllà de la simple concatenació de termes presentada en alguna versió d'algun dels diferents estàndards.
- Sistema de validació i d'anàlisi de coherència entre metadades i/o dades.
- Associació directa a una capa en qualsevol format (nadiu del MiraMon o no), cosa que permet estalvi de feina de copiat d'informació, evita errors i s'actualitza automàticament. Exemples d'extracció directa de dades a partir de la informació de la pròpia capa (en el cas dels formats que emmagatzemen aquesta informació):
- les columnes i files o el nombre de bits per cel·la d'un ràster,
- el nombre d'entitats i la seva tipologia (punts, línies, etc) en capes vectorials,
- el sistema de referència espacial (projecció, dàtum, etc),
- les coordenades de l'envolupant geogràfica de la capa o del seu centre en coordenades longitud-latitud,
- l'extensió vertical de les dades 3D,
- enumeració, tipologia, etc, dels camps de taules alfanumèriques que acompanyen les dades,
- grandària de fitxers,
- regions espectrals de les bandes de les imatges de teledetecció, amb indicació automàtica de les unitats.
- Obertura directa, amb un sol clic, de la informació cartogràfica amb el Lector Universal de Mapes del MiraMon per a immediata validació visual (cartogràfica i en termes de SIG) de qualsevol aspecte que es vulgui comprovar, consultar, etc, o simplement per tenir una visió general del conjunt d'informació geogràfica.
- Obertura directa, amb un sol clic, de la informació alfanumèrica per explorar les taules de dades associades a entitats vectorials o a cel·les ràster.
- Ampliació d'estàndards en casos d'especial interès, com el tipus d'informació que pot contenir una capa ràster, les unitats del sistema de referència vertical, els conversors a radiància espectral de les dades de teledetecció, etc.
- Incorporació de diccionaris de paraules clau (GEMET, IDEC i tesaurus propis del MiraMon), facilitant així llistes molt més àmplies i nombroses, organitzades jeràrquicament seguint l'estandardització del Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya (Botànica dintre de Biologia, etc).
- En el cas de l'edició de metadades associades a capes MiraMon, es permet la possibilitat d'indicar aspectes de simbolització i informació sobre la qualitat de les dades, així com documentar automàticament el llinatge complet, amb el detall de tots els processos i paràmetres que han permès arribar a la creació del conjunt d'informació geogràfica del qual estem editant les metadades. En el cas de les metadades en format XML, el llinatge també es pot documentar, però de manera manual.
- No requereix instal·lació (pot funcionar des de qualsevol carpeta on es copiï, un llapis USB, etc).
- Funciona fora de línia, la qual cosa el fa útil per a treballar quan no es disposa de connexió a Internet.