Paletes de colors en CMYK

Preguntes sobre l'existència o disponibilitat de dades que no es trobin a les IDE, de treballs en àmbits específics, buscar col·laboració per a desenvolupar treballs, etc
Respon
Magda Pla
Entrades: 24
Membre des de: dc., 28 set. 2011, 23:22

Paletes de colors en CMYK

Entrada Autor: Magda Pla »

Hola, hi ha algun tipus de possibilitat de definir els colors d'una paleta d'un raster en CMYK enlloc del clàssic RGB? en impressions de paper les editorials demanen sobretot CMYK i les conversions que es poden fer del codi CMYK a RGB no resulten exacatament iguals en la impressió.

Salutacions!
Magda Pla
N2020
Entrades: 2
Membre des de: dc., 04 març 2020, 10:00

Re: Paletes de colors en CMYK

Entrada Autor: N2020 »

Hola Magda,

No hi ha una manera directa d'expressar colors per als ràsters que no sigui RGB. Tanmateix, hi ha una manera directa de controlar quins són els colors que sortiran. A continuació t'explico com: En el directori del MiraMon tens un mapa anomenat TestCol.mmm. Aquest mapa està al directori TestImpr del programa en la versió en català (i als directoris TestImp i TestPrn en les versions en castellà i anglès). Si obres aquest mapa veuràs que defineix 256 colors. La idea és que portis a imprimir aquest fitxer a la teva impremta en una grandària A4 mateix (pots haver-lo passat a PDF si el teu impressor no vol executar el MiraMon des d'un llapis USB per imprimir directament el TestCol.mmm) i que te l'imprimeixi exactament amb les mateixes opcions de qualitat i tipus de paper que el que voldràs com a definitiu. Un cop tinguis aquest full a la mà podràs veure exactament com queda cada color en el dispositiu del teu impressor. L'aspecte de la impressió del full és el de la captura adjunta:
Colors_TestImpr.png
Com utilitzar aquesta taula de colors de mostra? Mira quin color vols per a una certa categoria de la llegenda (per exemple imaginem que t'agrada el color que hem marcat amb un cercle en la captura adjunta). Aleshores es tracta que facis doble clic a la llegenda del teu mapa en la categoria que vols amb aquell color i que li assignis el color R,G,B: 163,51,204. Nota que cada quadrat de la impressió correspon a un nivell de vermell (indicat en l'angle superior esquerre del seu grup de 36 quadrats), a un nivell de verd (indicat en l'extrem esquerre de la fila on és el quadrat) i a un nivell de blau (indicat en l'extrem superior de la columna on és el quadrat). Per tant, si indiques aquest color a la paleta i deses la paleta ("Fitxer | Desar paleta..."), quan creïs el fitxer per portar a l'impressor aquesta categoria serà impresa exactament amb el color que tu has dissenyat, i no hi haurà sorpreses. Recomanem desar la paleta amb un nom que faci pensar en l'impressor i les característiques, per exemple ColorsMapaVegetacio_Canon534p_paper_couche.dbf).

Finalment, nota també que si vols un color intermedi entre dos pots "interpolar" el valor numèric en la taula de colors de mostra. També pots fer una segona taula de colors de mostra canviant la paleta del fitxer TestCol per la paleta TestCol2.p25 disponible al mateix directori. Amb aquesta paleta alternativa obtindràs els colors intermedis als anteriors i tindràs, entre les dues taules, 432 colors per triar, més que suficient en condicions normals.

Aprofito per recordar que quan en una palera els índexs R, G i B són -1 en comptes d'un valor entre [0,255] el color és interpretat pel MiraMon com un transparent, si més no en la visualització per pantalla i en la impressió des del propi programa.

Salutacions,
Respon