[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/s9e/text-formatter/src/Configurator/RendererGenerators/PHP.php on line 128: file_put_contents(./cache/production//s9e_renderer_a22cf4f54a02f83afb31e7f2a6899827db421c3e.php): failed to open stream: Permission denied
FUM • Retall de ràsters i correcció radiomètrica
Pàgina 1 de 1

Retall de ràsters i correcció radiomètrica

Publicat: dl., 08 feb. 2021, 19:38
Autor: Marta
Hola,

Quan executo el CorRad per corregir radiomètricament una imatge de Landsat, mostra aquest missatge:
ERROR: Aquesta operació només és possible per a ràsters amb àmbit geogràfic, costat de píxel, sistema de referència i unitats iguals

He retallat el MDE i la imatge de Landsat amb el mateix polígon. Tot i això, els píxels dels dos ràsters tenen un cert desfasament entre ells.
image.png
Com ho puc solucionar?

Gràcies,

Marta

Re: Retall de ràsters i correcció radiomètrica

Publicat: dl., 08 feb. 2021, 19:45
Autor: Anonim_MM
Hola Marta,

Tal i com pots llegir en l'ajuda de l'eina Retalla (amb el botó Ajuda que hi ha a l'angle inferior dret de totes les caixes de diàleg en el MiraMon) "En fitxers ràster, el programa extreu la finestra més propera a la demanada i que l'envolta totalment.".

Per tant, com que els ràsters originals que retallaves, les imatges de satèl·lit d'una banda, i l'MDE de l'altra, no tenen el mateix origen de malla (la tessel·lació o "enrajolat" dels píxels no coincideix), el seu retall tampoc no coincideix.

Per què el programa segueix aquest criteri? Doncs perquè en un ràster tallar les cel·les (o els píxels, en endavant diré cel·les en aquest text però serien, més pròpiament, una cosa o altra segons la tipologia del ràster [consulta el Diccionari Terminològic de Teledetecció si tens dubtes]) per una línia que no sigui la frontera entre aquestes cel·les implica haver de prendre decisions respecte de criteris d'interpolació als nous centres de cel·la, fer molts més càlculs (més lentitud), etc, cosa que potser seria inútil si no necessites un origen de malla diferent del que té el ràster original del qual parteixes.

Ara bé, hi ha casos en què no només vols retallar per tenir aproximadament (amb la imprecisió de mitja cel·la) el teu àmbit d'estudi, sinó que vols ajustar-ho exactament a un altre patró de tessel·lació (d'enrajolat) perquè, com és el teu cas, has de combinar el resultat amb altres ràsters que tenen aquest altre patró.

Què has de fer? Podries pensar si adaptes l'MDE a les imatges, o viceversa. En el teu cas és clarament preferible remostrejar l'MDE, perquè interpolar els seus valors és molt menys delicat (pot tenir conseqüències en general molt més suaus) que interpolar valors radiomètrics (on una interpolació va creant "píxels radiomètricament bruts").

Com has de fer aquesta adaptació? Un cop el Retalla t'ha donat "la finestra més propera a la demanada i que l'envolta totalment", com diu l'ajuda, en el MiraMon tens, des del menú "Eines | Organització espacial", les següents opcions, de les quals et suggereixo que llegeixes les ajudes per a més detalls dels que escric aquí:

Mòdul AdapRas: "Adaptació d'un ràster a un altre àmbit i costat de cel·la"
** És molt flexible, i sol ser el mòdul d'elecció quan necessites ampliar una mica l'àmbit, però potser en el teu cas no et caldrà. Valora-ho.

Mòdul DensRas: "Densificació de ràsters..."
** Si la teva capa ja té l'àmbit "per excés en totes direccions" i no hi ha cap canvi, o és de poca importància, en el costat de cel·la, sol ser l'opció d'elecció.

Mòdul CanviRes: "Canvi de costat de píxel en ràsters (múltiples)"
** En aquest cas no és el que busques perquè no es tracta de passar l'MDE a un altre costat de cel·la i, a més, si fos aquest el cas, aquest mòdul, que és el més ràpid dels 3, actua de manera semblant (no idèntica) al Retalla: treballa en base a la tessel·lació del fitxer origen i, per tant, no et faria el desplaçament en X i/o Y que tu necessites.

En cadascun d'aquests mòduls hauràs de fixar-te bé en quina és la millor tècnica de remostreig, si veí més proper, bilineal, etc, segons el tipus de ràster que tens. En el cas d'un MDE que necessita un petit ajust, com és el teu cas, la bilineal sol ser la millor opció.

A part, tens el mòdul CanviPrj en el menú "Eines | Geometria", però que només necessitaries si cal un canvi de projecció (per exemple longitud/latitud a UTM) i/o dàtum (per exemple ED50 a ETRS89). Cal recordar que a certes resolucions relativament detallades el canvi de dàtum no és necessari i pots simplement canviar-ne la descripció des del Gestor de Metadades. Per exemple, si tens una capa amb unes cel·les de 100 m en projecció UTM en dàtum WGS84 a Europa, pots directament canviar el sistema de referència a la mateixa projecció i fus UTM en dàtum ETRS89 des del Gestor de Metadades sense necessitat d'una execució del CanviPrj.

Finalment, si has de fer correccions radiomètriques, recorda que en el mòdul Illum es pot calcular el Model Digital d'Il·luminacions en base a un ràster de cel·la més fina, cosa que és més precisa perquè, en comptes de modelitzar la il·luminació solar en base a les cel·les de l'MDE dels voltants de cada píxel problema, modelitzes amb elevacions de l'interior del propi píxel, solució clarament millor. Com que, si treballes a Catalunya, disposes de models de fins a 2 m en el web de l'ICGC, pots plantejar-te aquest opció (descarregant-te els fulls de la teva zona, convertint-los d'ASCII a IMG i mosaicant-los tots en base a un fitxer llista).

Cordialment,

Fatal: Not able to open ./cache/production/data_global.php