QUÈ ÉS EL GeM+?

El Gestor Universal de Metadades Geoespacials (en endavant GeM+) és un gestor de metadades geoespacials desenvolupada pel grup MiraMon al CREAF.
El GeM+ és una potent i intuïtiva aplicació d'escriptori per a plataformes Windows que permet crear, gestionar, visualitzar i editar metadades, en format REL i XML, associades a una base cartogràfica determinada (en format MiraMon) i de conjunts d'informació geogràfica ben diversos (en molts d'altres formats), es disposi o no d'accés a les dades en si.
Si disposem d'accés a les dades (per exemple, quan tenim accés a un TIFF que conté una imatge d'interès) el GeM+, que és capaç de llegir els formats més habituals, traslladarà dinàmicament a les metadades totes aquelles informacions que puguin ser deduïdes de les pròpies dades. Això és molt convenient per tal d'evitar errors de transferència i tenir la informació consistent i permanentment actualitzada, augmentant així la productivitat en l'edició de metadades.
Permet documentar metadades en format REL, format propi del MiraMon, amb el que sempre tindrem accés a la base cartogràfica. I també, permet documentar metadades en format XML de conjunts d'informació geogràfica que tinguem en qualsevol dels formats habituals (com ara un TIFF) o en una base de dades geoespacial (Oracle SDO); si no tenim accés a les dades també podem teclejar tota la informació com en els antics editors convencionals però, naturalment, no tindrem la captura lliure d'errors, coherent i actualitzada automàticament a què ens referíem abans. Finalment, i com és lògic, el GeM+ també permet documentar les metadades de dades com en qualsevol editor de metadades convencional.

Què són les Metadades

Les metadades es podrien definir de manera molt breu com les "dades sobre les dades".
Proporcionen informació que caracteritza les dades, en el nostre cas dades de la informació geogràfica.
Haurien d'incloure tota aquella informació necessària per poder descriure la base cartogràfica en tots els seus aspectes: identificació, descripció del contingut, sistema de referència, àmbit, qualitat, història, disponibilitat i condicions i informació temàtica, a més d'altres informacions més tècniques.
Responen a les preguntes: què, quan, on, qui, com i perquè sobre el contingut de les dades i les fonts de procedència de les mateixes.

Importància de les Metadades

La importància de les metadades es fa palesa a diferents nivells:

  1. En elles mateixes:
    • Les metadades complementen el conjunt de dades, fent-los més complets i útils.
  2. Metadades de descoberta (elements descriptius)
    • Faciliten la cerca de bases cartogràfiques (particularment a Internet): Són el material bàsic de suport dels motors de cerca de dades a Internet.
    • Ajuden a mantenir i gestionar les dades (ús eficient): Quan es distribueixen les metadades, es fa publicitat de la capa, evitant que algú la generi de nou.
  3. Metadades d'exploració (elements semàntics)
    • Permeten saber si les dades són adequades per al propòsit perseguit.
    • Faciliten escollir entre diverses capes alternatives sense haver d'examinar les dades. Per exemple a partir de les dates: data de la base i data del contingut.
  4. Metadades d'explotació (elements tècnics d'ús)
    • Permeten determinar com accedir a les dades, utilitzar-les i emmagatzemar-les.
    • Ajuden a la transferència d'informació entre diferents usuaris.