-
CanviRes: Canvi de costat de píxel en ràsters (múltiples exactes)
Accés a aquest text d'ajuda com a pàgina web: CanviRes
Presentació
Aquesta aplicació canvia el costat del píxel d'un ràster sense canviar l'origen de la malla. El canvi de costat del píxel es pot efectuar per expansió o per contracció dels píxels originals. Per a canviar l'origen de la malla del ràster cal utilitzar l'aplicació DensRas, o l'aplicació AdapRas per a operacions més sofisticades, particularment per a ampliar l'àmbit geogràfic omplint-lo amb sensedades. Al final d'aquesta ajuda s'inclou un resum de consideracions sobre quan utilitzar CanviRes i quan utilitzar DensRas, amb les opcions d'elecció en cada aplicació.
EXPANSIÓ:
Es realitza per repetició dels valors del píxel en files i en columnes. El paràmetre CostatFinestra (o factor d'expansió) serà un nombre enter i positiu; p. ex. un valor 3 indica triplicar el nombre de files i de columnes (i fer el fitxer 9 cops més gran en nombre de cel·les).
CONTRACCIÓ:
Es realitza a partir del valor central, la moda, mitjana, mediana o màxim d'una finestra de píxels. El paràmetre CostatFinestra (o factor de contracció) serà un nombre enter i negatiu. Quan CostatFinestra és parell i es tria el criteri del valor Central es pren el píxel inferior esquerre dels quatre centrals. Quan el criteri de contracció escollit és la Moda, en el cas que en una determinada finestra el valor més freqüent puguin ser dos o més valors podrem triar entre diferents opcions (MODA_NO_UNICA_NODATA, MODA_NO_UNICA_PRIMER, MODA_NO_UNICA_IMPARCIAL i/o MODA_NO_UNICA_FITXER).
RECOMANACIONS per a l'EXPANSIÓ:
- Imatges de variables CATEGÒRIQUES (classes temàtiques). El mètode de duplicació de CanviRes és adequat. Si volem una millora estètica podem completar el procés utilitzant el mètode descrit a la tesi doctoral de Xavier Pons, p. 213, apartat 3.4.3. La referència completa de l'obra és:
Pons, X. (1993) Aportacions a la teledetecció i als sistemes d'informació geogràfica en estudis de vegetació. Bellaterra. Servei de Publicacions de la Universitat Autònoma de Barcelona. 427 p. ISBN: 84-7929-647-X.
- Imatges de variables CONTÍNUES.
- Per a imatges de sensors s'usarà CanviRes quan no es vulgui corrompre la radiometria perquè es pretén fer una classificació; aquesta opció rarament interessarà ja que és més eficient classificar la imatge en la seva resolució (poder informatiu) original i després expandir el resultat. S'usarà la mitjana o l'aplicació DensRas (RECOMANAT, i en mode bilineal) quan es vulgui l'expansió per a interpretació visual.
- Per a models digitals d'elevacions l'aplicació DensRas és la solució òptima.
RECOMANACIONS per a la CONTRACCIÓ:
- Imatges de variables CATEGÒRIQUES (classes temàtiques). Els mètodes valor Central i Moda són adequats, encara que en general es RECOMANA la Moda pel seu superior poder de generalització.
Cal notar que la Moda pot originar nous valors sensedades en aquelles cel·les on no quedi inequívocament definida, si no s'especifica alguna de les opcions que l'eviten: /MODA_NO_UNICA_IMPARCIAL, /MODA_NO_UNICA_PRIMER i/o /MODA_NO_UNICA_FITXER.
- Imatges de variables CONTÍNUES. Es pot usar qualsevol dels sis mètodes del CanviRes, encara que la Moda no sol tenir una significació espacial interessant en cap cas.
- Per a imatges de sensors s'usarà el valor Central quan no es vulgui corrompre la radiometria (per exemple en classificació d'imatges) i s'usarà la mediana o la mitjana quan es vulgui la contracció per a interpretació visual. L'aplicació DensRas no sol ser adequat perquè només tindrà en compte els píxels immediatament envolupants del valor central i no tota la finestra, llevat que prèviament es faci una aproximació a la grandària de la cel·la desitjada amb el CanviRes.
- Per a models digitals d'elevacions s'usarà la mitjana si es vol que el valor del píxel informi de l'altitud mitjana de tota la cel·la i s'usarà l'aplicació DensRas si es vol que el valor del píxel informi de l'altitud al punt central de la cel·la (el mètode del valor Central del CanviRes no és més que un cas particular que DensRas ja contempla en el transcurs dels seus càlculs ja que aquesta aplicació aplica interpoladors exactes [es recomana el mode bilineal]).
- Imatges de qualsevol tipus (variables CATEGÒRIQUES o CONTÍNUES): Es pot usar el valor Central (amb un valor de CostatFinestra suficientment gran) quan es desitgi efectuar un mostreig que permeti evitar l'autocorrelació espacial. Donades les característiques de l'aplicació CanviRes, el mostreig serà regularment distribuït en l'espai.
RESUM DE RECOMANACIONS (on indica DensRas també aplica a AdapRas)
EXPANSIÓ: + Mapa categòric: CanviRes [seguit opcionalment de mètode tesi X. Pons]
+ Imatge de sensor: CanviRes per a classificació (no recomanat)
DensRas L, per a anàlisi visual
+ MDE: DensRas L
CONTRACCIÓ: + Mapa categòric: CanviRes, opció M
+ Imatge de sensor: CanviRes, opció C per a classificació
CanviRes, opció d o m per a anàlisi visual
+ MDE: CanviRes, opció d o m per a altituds medianes o mitjanes
DensRas L, per a altituds que prioritzin valors centrals a la cel·la resultant
Caixa de diàleg de l'aplicació
|
Caixa de diàleg del CanviRes |
Sintaxi
Sintaxi:
- CanviRes FitxerOrigen FitxerDesti CostatFinestra [/NODATA_SI_NODATA_MAJORIA] [/RLE]
- CanviRes FitxerOrigen FitxerDesti CostatFinestra CriteriContraccio [/NODATA_SI_NODATA_MAJORIA] [/RLE] [/MODA_NO_UNICA_PRIMER] [/MODA_NO_UNICA_NODATA] [/MODA_NO_UNICA_IMPARCIAL] [/MODA_NO_UNICA_FITXER] [/MEDIANA_EMPAT]
Paràmetres:
- FitxerOrigen
(Fitxer origen -
Paràmetre d'entrada): Fitxer ràster origen.
- FitxerDesti
(Fitxer destí -
Paràmetre de sortida): Fitxer ràster de destí.
- CostatFinestra
(Costat finestra -
Paràmetre d'entrada): És un nombre enter. El seu valor és més gran que 1 per a expansió i menor que -1 per a contracció.
- CriteriContraccio
(Criteri contracció -
Paràmetre d'entrada): Criteri contracció només s'indica quan CostatFinestra és negatiu. El seu valor pot ser:
- C (valor Central)
- M (Moda)
- m (mitjana)
- d (mediana)
- X (màxim)
- i (mínim)
Modificadors:
/NODATA_SI_NODATA_MAJORIA (Atorgar valor sensedades quan sensedades és majoria) S'usa aquesta opció per assignar el valor sensedades quan aquest és majoritari dins la finestra de convolució. No usar-la implica que s'assignarà el càlcul corresponent malgrat que els valors vàlids estiguin en minoria. (Paràmetre d'entrada) /RLE (RLE) Quan el ràster de sortida sigui un IMG es comprimirà i s'indexarà. (Paràmetre d'entrada) /MODA_NO_UNICA_PRIMER
(Moda no única primer dels candidats)
En cas que hi hagi més d'una moda s'assignarà el candidat de valor més petit. És l'opció usada per defecte. (Paràmetre d'entrada) /MODA_NO_UNICA_NODATA
(Moda no única de sensedades)
En cas que hi hagi més d'una moda s'assignarà el valor de sensedades. (Paràmetre d'entrada) /MODA_NO_UNICA_IMPARCIAL
(Moda no única imparcial)
En cas que hi hagi més d'una moda es triarà el candidat per criteris imparcials. (Paràmetre d'entrada) /MODA_NO_UNICA_FITXER=
(Moda no única valor de ràster)
En cas que hi hagi més d'una moda, el fitxer ràster de referència serà on el programa consulta el valor per tal d'assignar un valor al resultat. Per a les cel·les en què aquest ràster no tingui valor, s'aplicarà els altres criteris (valor més petit, sensedades o imparcial). (Paràmetre d'entrada) /MEDIANA_EMPAT=
(Desempat per a la mediana)
Si s'ha sol·licitat el càlcul de la mediana, indica el tipus de desempat a usar per al seu càlcul, en cas de tenir un nombre parell de valors. El criteri també s'aplicarà quan s'ha de calcular la mitjana de les desviacions absolutes respecte de la mediana (ja que requereix calcular la mediana), o algun quartil o percentil (en què es poden donar situacions d'empat). Les opcions de càlcul són:- 1 per escollir valor alternat.
- 2 per escollir valor inferior.
- 3 per escollir valor superior.
- 4 per escollir mitjana dels valors centrals.
(Paràmetre d'entrada)