Presentació i opcions Caixa de diàleg de l'aplicació
Sintaxi

Presentació i opcions

Aquesta aplicació llegeix dades dels sensors ETM+ i TM (Enhanced Thematic Mapper Plus i Thematic Mapper) del satèl·lit Landsat en el format CEOS de l'Agència Europea de l'Espai (ESA) segons les especificacions del document: LANDSAT ETM+/TM - CEOS/ESA PRODUCTS FORMAT DEFINITION. V2.6. 13-June-2001. S'ha provat també amb èxit la lectura de dades TM de Landsat 5.

El format CEOS pot presentar variacions especialment quan conté dades d'altres sensors diferents a ETM+/TM, per la qual cosa pot ser que l'aplicació no pugui llegir aquests formats. Per exemple, en el cas d'imatges ETM+ l'aplicació assumeix que les dades han sofert un processat de tipus LPGS. Per a qualsevol consulta en relació a aquests aspectes es pot contactar amb l'equip del MiraMon (contacte@miramon.uab.es).

Com s'ha dit, les imatges són convertides al format IMG de la v. 4 del MiraMon, de forma que les diferents bandes s'emmagatzemen en tants fitxers IMG com bandes espectrals contingui la imatge original. Tots els fitxers IMG convertits s'ubiquen en un mateix directori, per la qual cosa es demana a l'usuari que faciliti un nom de directori i no un nom de sortida per a cada banda espectral. L'usuari decideix si vol desar les imatges en format IMG byte no comprimit o en format IMG byte-RLE extracomprimit. El nom dels fitxers IMG que contindran les diferents bandes espectrals s'assigna segons el següent patró:

orbita&imatge_data_Nbanda.img

Un exemple podria ser: 197031_13062002_1 corresponent a l'òrbita 197, imatge 031, presa el 13 de juny de 2002 en la banda espectral 1 (blau). Més endavant s'inclouen consideracions en el cas d'imatges flotants.

Les metadades contingudes als fitxers que típicament conté un CD-ROM de distribució de dades ETM+/TM, com ara data i hora de captació, detalls de preprocessament, etc, són emmagatzemades en un fitxer I.rel ubicat al mateix directori on l'usuari ha decidit desar les imatges. Aquest fitxer de metadades multibanda diferencia adequadament les dades específiques de cada banda (com ara la regió espectral que cobreixen), de les comunes a totes les bandes (com ara la data de captació) i de les que es troben en una situació mixta (com ara el nombre de columnes i files, que és general per a totes les bandes multispectrals però que sol ser doble en la banda pancromàtica present a imatges ETM+).

Les diferents bandes es presenten en el fitxer de metadades seguint el següent ordre:

- En primer lloc la PAN (banda 8), per ser la de més resolució espacial i singular respecte al conjunt. Aquesta banda només està disponible en el sensor ETM+, no en TM.
- A continuació les bandes 1-2-3-4, que proporcionen la resposta en les regions espectrals blau - verd - vermell - infraroig proper.
- A continuació les bandes 5-7, que proporcionen la resposta en la regió espectral infraroig d'ona curta.
- Finalment la banda 6, corresponent a l'infraroig tèrmic, que presenta una resolució de 60 m en ETM+ i de 120 m en TM, però que es distribueix remostrejada a 30 m. En el cas d'imatges ETM+, de vegades se serveix addicionalment una banda 9, corresponent a la mateixa banda tèrmica però amb una calibració radiomètrica d'alt guany.

Es pot utilitzar el Gestor Universal de Metadades Geoespacials (GeM+) per a efectuar els canvis i/o retocs que es considerin necessaris un cop importades les imatges.

Per a més informació es pot consultar la següent referència:

Cristóbal J, Pons X, Serra P (2004) Sobre el uso operativo de Landsat-7 ETM+ en Europa. Revista de Teledetección 21: 55-59. http://www.aet.org.es/revistas/revista21/AET21-11.pdf.


Caixa de diàleg de l'aplicació

Caixa de diàleg del CEOSIMG


Sintaxi

Sintaxi:

Opcions:

Paràmetres:

Modificadors: