Presentació i opcions | Caixa de diàleg de l'aplicació |
Sintaxi |
Aquesta aplicació permet consultar o importar dades lidar des de fitxers en els formats LAS o LAZ (variant comprimida del format anterior) al format vectorial estructurat de punts del MiraMon PNT. Les dades lidar (light detection and ranging) són preses per sensors de teledetecció que emeten llum polaritzada (normalment en la regió compresa entre l'ultraviolat i l'infraroig d'ona curta [fins a uns 1500 nm]) i en detecten el senyal de l'eco, així com la seva intensitat, i en dedueixen la distància a l'objecte del qual es detecta l'eco d'aquella llum. El format LAS és un format d'arxiu públic per a l'intercanvi de dades lidar entre proveïdors i clients que està suportat per l'ASPRS (American Society for Photogrammetry and Remote Sensing). Aquest format, binari, està destinat a l'emmagatzematge de les dades (núvols de punts) recollides per sensors lidar embarcats en plataformes aèries (avions o fins i tot drons). El format LAS conté informació de les coordenades XYZ de cada retorn, la seva intensitat, l'angle amb què ha estat captat el punt, etc.
En la importació d'un fitxer lidar es crea un fitxer PNT amb informació altimètrica i diverses taules DBF. La informació es divideix en més d'una taula amb la finalitat que la taula principal pugui ser més lleugera (de menor grandària), i que contingui la informació generalment més utilitzada, deixant en altres taules aquella informació menys rellevant que, si convé, es pot vincular a través d'una operació de join dinàmic des de la pestanya "Informació temàtica" del Gestor Universal de Metadades Geoespacials, GeM+, o a través d'una operació de join físic des de l'aplicació MiraDades (creant, en aquest cas, una única taula amb tota la informació; també pot automatitzar-se des de l'aplicació GestBD).
La taula principal del fitxer PNT inclou la següent informació de cada punt: coordenada Z, intensitat, classificació (tipologia de superfície en el punt segons el programari de processament de dades del sensor), angle d'escaneig, número del pols retornat, nombre total de polsos retornats, direcció de l'escaneig (+ si és d'esquerra a dreta, o - si és de dreta a esquerra), si el punt és a la vora de l'escaneig i, en cas que hi hagi informació del temps GPS estàndard, data i hora del pols (en temps UTC).
També es genera una primera taula auxiliar [amb el mateix nom que el de la capa però afegint-hi el sufix _XYIDT.dbf] on s'inclou la següent informació de cada punt: coordenades X i Y, ID d'usuari, ID del punt i, en cas que en tingui, temps original del GPS (és a dir, sense convertir-lo a temps estàndard en data i hora com en la taula principal).
A més, en cas que es tingui informació dels canals RGB i/o IR proper, es crearà una segona taula auxiliar [amb el mateix nom que el de la capa però afegint-hi el sufix _color.dbf] amb els valors d'aquestes bandes de color per cada punt. Amb aquesta informació es pot obtenir una ortofoto en color o en infraroig color de la zona captada pel lidar si no es disposa d'ella des d'altres fonts.
Si es desitja eliminar algun dels camps d'alguna de les taules es pot fer amb el MiraDades (o amb el GestBD si cal automatitzar-ho en un procés BATCH per a molts fitxers).
Com s'ha dit, si es desitja tenir tota o part de la informació de les taules auxiliars en la mateixa taula principal, es pot realitzar un join físic amb el MiraDades (o amb el GestBD si cal automatitzar-ho en un procés BATCH). També es pot generar un join dinàmic des del Gestor Universal de Metadades Geoespacials (GeM+).
El temps original GPS pot ser temps GPS estàndard o setmanal. En cas que sigui estàndard, cal sumar-li 109 per obtenir el temps GPS absolut. En canvi, el temps GPS setmanal correspon al nombre de segons de la setmana comptant des de diumenge a mitjanit i no permet obtenir el temps GPS absolut perquè es desconeix el nombre de setmanes o dies que han transcorregut des de l'origen del temps GPS absolut.
L'aplicació té dues opcions:
Caixa de diàleg del LASPNT |
Les llibreries emprades per a la descompressió del format LAZ han estat programades pel Dr. Martin Isenburg https://www.cs.unc.edu/~isenburg en el context del seu projecte LAStoools, i són distribuïdes per l'autor sota una llicència LPGL; agraïm al Dr. Isenburg la seva generositat.