Presentació i opcions Caixa de diàleg de l'aplicació
Sintaxi

Presentació i opcions

Aquesta aplicació permet tres opcions per a eliminar micropolígons:

CAS POLÍGONS

Una de les característiques de les bases gràfiques de polígons topològicament estructurades és la descripció exhaustiva de tot el seu espai interior, amb la qual cosa es té un coneixement complet de cadascun dels objectes gràfics (polígons) que les formen, tant des del punt de vista geomètric com temàtic. De vegades una base de polígons pot contenir "forats" temàtics al seu interior, és a dir, polígons que no tenen cap atribut temàtic assignat i que es desitgen visualitzar com "transparents" i ignorar-los temàticament ("no consultables"); podria ser el cas, per exemple, de l'interior d'un atol a l'oceà. Aquesta situació és topològicament correcta i suportada pel MiraMon. Tanmateix, aquesta no és la situació més freqüent, i molts cops la presència de polígons sense etiquetes temàtiques simplement respon a un descuit o bé a l'existència de petites zones resultat d'imprecisions i errors en la base gràfica.

En el primer cas, quan la manca d'atributs correspon a un descuit, la simple consulta per atributs des del MiraMon, demanant aquells elements amb atributs "en blanc" i d'una superfície raonablement gran, permetrà identificar-los sense problema. La identificació visual esdevé especialment fàcil si es demana, amb el botó Avançades... de visualització, que es deixin transparents (no es pintin) els polígons sense atribut. Un cop identificats els polígons, s'etiqueten i el problema queda resolt.

El segon cas, en canvi, sol estar format per polígons de dimensions molt petites que s'anomenen micropolígons. Aquesta aplicació pretén ajudar en la detecció i eliminació de micropolígons, tasca sovint feixuga pel fet que en determinades circumstàncies poden aparèixer en gran nombre. En efecte, si quan es genera cartografia es respecten unes regles bàsiques, com l'ús d'eines de connexió (Edició|Connectar sobre vector previ amb el MiraMon), pràcticament mai no apareixeran micropolígons, però en cas contrari, o quan s'importen fitxers que provenen d'altres fonts (especialment des d'un programa de CAD, o des de formats sense topologia, com SHP), potser caldrà aplicar aquest filtre.

Aquesta aplicació permet eliminar el micropolígons que compleixen una sèrie de condicions. En general, un micropolígon és un objecte petit, de vegades allargassat, i sovint sense etiqueta temàtica. És per això que presenta una àrea petita, una relació àrea/perímetre petita (perímetre gran i àrea petita) i que no ha estat etiquetat. Aquesta aplicació incorpora aquests tres criteris i un criteri addicional per poder marcar un polígon com a eliminable mitjançant un camp lògic de la base de dades principal de polígons.

MicroPol genera una nova capa de polígons seleccionant els arcs necessaris de la base original d'arcs, que resta intacta. Un cop executat aquesta aplicació és possible que es desitgi obtenir una base d'arcs filtrada, formada únicament pels arcs necessaris per construir els polígons. Aquesta és pot generar amb l'aplicació Emancipa.

Format del fitxer d'afinitats

La taula d'afinitats, només necessària en usos altament professionals d'eliminació de micropolígons, és una taula DBF amb la següent estructura:

És important notar que aquest esquema permet definir prioritats asimètriques, és a dir, que si el valor de micropolígon A s'absorbeix amb B amb prioritat 1, un micropolígon de valor B pot quedar absorbit a un polígon de valor A amb prioritat 15 o ni tant sols tenir cap prioritat assignada (combinació no present a la taula).

CAS RÀSTER

Aquest mode permet eliminar grups de poques cel·les presents en un ràster categòric (per exemple un mapa de cobertes del sòl) i assimilar-los a la categoria més abundant en un entorn immediat (de 3x3 cel·les, de 5x5 cel·les, etc).

Internament, l'aplicació realitza una vectorització del ràster categòric d'entrada tenint en compte la presència o no del paràmetre Ignorar_veins_diagonal i a continuació el torna a rasteritzar però convertint en un valor diferent qualsevol dels valors existents en el ràster (inclòs el sensedades) en tots aquells polígons que tenen una àrea en cel·les menor o igual a Area_max. Un cop creat aquest nou ràster que conté un nou valor "bandera" per a tots els polígons ràster amb àrea considerada micropolígon, es realitza una execució equivalent a la que faria l'aplicació FagoVal amb una finestra de convolució de valor Fin_convol, amb un criteri de moda iterant fins al màxim possible, evitant l'assignació a sensedades tant en eliminar un valor aïllat com quan el sensedades és majoritari a la finestra de convolució i sense un valor modal mínim per a substituir el valor central de la finestra de convolució.

Cal notar que el mode 3 és diferent als modes que parteixen de bases vectorials ja que en el mode 3 el veïnatge analitzat és immediat, a distància d'1 cel·la (si Fin_convol val 3), de dues cel·les (si Fin_convol val 5), etc. En canvi, en els modes que parteixen de bases vectorials el criteri és diferent (àrea més gran de tot el polígon en contacte amb el micropolígon). Si es vol eliminar els micropolígons d'un ràster amb el mateix criteri que en una capa vectorial de polígons, cal vectoritzar el ràster amb RasTop i continuar a partir de la base de polígons obtinguda.

Per a més informació es pot consultar la següent referència:

Burriel JA, Ibáñez JJ, Masó J (2008) SIOSE en Cataluña: obtención a partir del Mapa de Cubiertas del Suelo de Cataluña. Hernández L, Parreño JM (eds.) Tecnologías de la Información Geográfica para el desarrollo territorial. Servicio de Publicaciones y Difusión Científica de la ULPGC. Las Palmas de Gran Canaria. Pp. 876-889. ISBN: 978-84-96971-53-0. XIII Congreso Nacional de Tecnologías de la Información Geográfica. Las Palmas de Gran Canaria.


Caixa de diàleg de l'aplicació

Caixa de diàleg del MicroPol


Sintaxi

Sintaxi:

Opcions:

Paràmetres:

Modificadors: