-
TiraVec: Rasterització de fitxers vectorials
Accés a aquest text d'ajuda com a pàgina web: TiraVec
Presentació
Aquesta aplicació pren un fitxer vectorial de punts, línies/arcs, polígons o nodes (estructurat topològicament o no) i el rasteritza sobre un ràster preexistent o sobre un de nou.
Encara que per facilitar l'ús de l'aplicació se suporten tots els formats vectorials de MiraMon, pel cas de polígons, es recomana l'ús dels formats estructurats, ja que aquests suporten forats interiors i no presenten superposicions de polígons (llevat dels grups no topològics, que en poden presentar). A més, els formats vectorials estructurats permeten la vinculació amb una base de dades, el que permet un control millor sobre els atributs a rasteritzar i la generació automàtica de les categories. Si rasteritzeu un fitxer no estructurat de polígons quan hi ha superposicions, el valor de l'últim polígon preval sobre els anteriors.
A partir de vectors estructurats de MiraMon, l'aplicació suporta la rasterització d'atributs de camps de tipus Numèric ('N'), Lògic ('L'), Caràcter ('C') o Data ('D'). Per camps de tipus Numèric ('N') es rasteritza directament el valor numèric i per camps de tipus Lògic ('L') es rateritza 1 per veritat i 0 per fals. En aquest cas TiraVec permet indicar un altre camp (numèric, alfanumèric, data, ...) per definir les categories ràster. Tanmateix, si el camp a rasteritzat és de tipus Caràcter ('C') o Data ('D') el programa genera automàticament un índex numèric que es rasteritza com a valors del ràster i es documenten les categories del ràster amb les equivalències entre l'índex numèric i els atributs alfanumèrics.
A partir de vectors no estructurats se suporten atributs vectorials "integer" (long), "real" o "string". Per atributs tipus "integer" i "real", només es rasteritzaran els atributs que siguin o puguin ser transformats a numèrics. Per atributs de tipus "string", l'aplicació també genera automàticament un índex numèric que es completa amb la descripció de les categories del ràster, tal com s'ha explicat per als vectors estructurats.
A part dels diferents formats vectorials comentats, també permet la rasterització d'un model TIN (xarxa irregular de triangles). En aquest cas, el fitxer d'entrada ha de ser un fitxer de polígons estructurats on cada polígon ha de ser triangular i amb cota a cada un dels vèrtex. Al rasteritzar aquesta capa, per a cada cel·la de la capa resultat se li assignarà la cota interpolada a partir dels tres vèrtexs del polígon on està contingut.
TiraVec pot rasteritzar sobre tots els fitxers ràster de MiraMon, és a dir de tipus "bit", "byte", "integer", "long" i "real", i també sobre els formats comprimits "byte-RLE", "integer-RLE", "long-RLE" i "real-RLE".
En cas que el valor numèric estigui fora del rang de valors admesos per la imatge ràster es podrà optar per saturar al valor màxim o mínim, o per descartar el valor fora de rang. Aquests són els valors admesos per cada tipus de ràster, ja sigui RLE o descomprimit:
- bit: rasteritza a 1 excepte si l'atribut és 0.
- byte: s'arrodoneix i es rasteritza si 0 <= atribut <= 255.
- integer: s'arrodoneix i es rasteritza si -32768 <= atribut <= 32767.
- long: s'arrodoneix i es rasteritza si -2147483648 <= atribut <= 2147483647
- real: es rasteritza tal qual.
Pel cas de polígons estructurats no es rasteritza el polígon 0 (el polígon universal, extern a tots els altres).
Si s'indica un camp per definir les categories, i ja hi havia categories predefinides, la definició de la categoria en el fitxer DOC serà: 'Nova' / 'Vella'. Cal recordar que els fitxers ràster de tipus "real" no suporten categories.
En cas que el REL del fitxer vectorial descrigui les unitats (REL v4 o superior), es documenta convenientment en el fitxer de documentació del ràster resultant. En cas contrari, el nom del camp usat per definir les categories es col·loca com a 'value units' en el fitxer DOC del ràster o, en el seu defecte, el nom del camp numèric rasteritzat.
Pel cas de fitxers de polígons hi ha dos criteris bàsics de rasterització: el d'àrea i el de punt central; i un de combinat.
El primer assigna el valor de la cel·la a la categoria que ocupa més àrea d'aquest; això s'aproxima examinant una línia horitzontal que travessa la cel·la. El segon criteri simplement assigna el valor de la cel·la a la categoria que ocupa el seu centre, sense considerar la porció d'àrea de cel·la que representa aquesta categoria.
En el cas d'un TIN, s'usarà per defecte el criteri del punt central.
De vegades, quan es rasteritzen polígon aïllat molt més prims que un sol píxel sobre fons sensedades, cap dels criteris explicats anteriorment resulta satisfactori en el mode normal. En aquest cas, resulta útil combinar aquest criteri amb el mode polígons com a polígons amb vora.
- El criteri de punt central (2) és menys precís, però garanteix totalment la continuïtat espacial i és més ràpid.
- El criteri d'àrea (1), malgrat ésser més precís, NO garanteix totalment la contigüitat entre polígons adjacents en els nodes on convergeixen 3 o més polígons.
Per aquest darrer motiu, existeix un criteri combinat del 1 i del 2 on s'utilitza el criteri 1 com a bàsic, i el 2 només per omplir els eventuals cel·les que hagin quedat a valor de fons i arreglar possibles discontinuïtats. Aquest mètode és el recomanat si el ràster és de nova creació o bé hi ha definit un valor de fons.
D'altra banda, el criteri de punt central amb valor de fons ('2' i paràmetre fons) està recomanat per omplir buits de continuïtat que queden en fitxers generats pel criteri d'àrea, però pot tenir altres aplicacions.
Pel cas de fitxers de línies, hi ha tres criteris (1, 2 i 4):
- El mètode 1 rasteritza més perfecta a les inmediacions dels vèrtexs, pel que és preferible en línies curtes o ràsters molt grollers. És el mètode recomanat si es volen línies fines d'una sola cel·la de gruix. Tracta les coordenades com a nombres reals.
- El mètode 2 rasteritza bé les zones intermèdies entre vèrtexs però pot provocar errors geogràfics greus prop dels vèrtexs (cel·les afectats sobre els quals no passa la línia i a l'inrevés). És el procés típic del món del processament d'imatges. Es treballa directament en coordenades centre de cel·la. No es recomana el seu ús en ser menys precís que l'anterior.
- El mètode 4 és essencialment diferent dels dos anteriors donat que no minimitza el nombre de cel·les afectades sinó que rasteritza, emprant coordenades reals, tota cel·la que sigui tocada pel traçat geomètric del vector. És el mètode aconsellat si es vol rasteritzar totes les cel·les afectades per una línia, encara que les toqui només lleugerament.
Pel cas de fitxers de punts, la cel·la rasteritzada del ràster és aquella on geomètricament està situat el punt.
Aquest programa inclou i amplia les funcionalitats dels programes TiraLin i TiraPol que han desaparegut en la versió 4 de MiraMon.
Caixa de diàleg de l'aplicació
|
Caixa de diàleg del TiraVec |
Sintaxi
Sintaxi:
- TiraVec CritRast FitxVec RastOri RasSort Mode CritSat ValFons [/TIPUS_DADA] [/XMIN] [/XMAX] [/YMIN] [/YMAX] [/COSTAT] [/TAULA] [/CAMP] [/TAULA_CAT] [/CAMP_CAT] [/TAULA_VORA] [/CAMP_VORA] [/VALOR_CONSTANT_VORA] [/REPE] [/OPERADOR] [/VALOR] [/VALOR_CONSTANT] [/3D] [/TIPUS_RASTER] [/EXAGERACIO] [/NOMES_POLIGON_0]
Paràmetres:
- CritRast
(Criteri de Rasterització -
Paràmetre d'entrada): El seu significat varia en funció de si es rasteritzen els objectes com a polígons, línies, o punts.
- Per polígons és el criteri de delimitació del polígon:
- '1' Cada cel·la es rasteritza si el polígon ocupa més de la meitat de la seva àrea (estimada en un perfil horitzontal a la seva part central).
- '2' Cada cel·la es rasteritza només si el polígon afecta exactament el punt central de la cel·la.
- '3' S'aplica primer el criteri '1' i després el criteri '2', però només sobre el valor de fons.
- Per línies és el criteri de traçat de la línia:
- '1' Línies d'una sola cel·la de gruix amb màxima fidelitat al traçat de la línia.
- '2' Com 1 però rasteritzan les coordenades arrodonint-les al centre de cel·la (criteri de processament d'imatges, no recomanat).
- '4' Es rasteritzan línies gruixudes, és a dir totes les cel·les que toquen la línia.
- Per punts indiqueu sempre 1
- FitxVec
(Fitxer vectorial -
Paràmetre d'entrada): Fitxer vectorial a rasteritzar. S'indica amb extensió.
- RastOri
(Ràster origen -
Paràmetre d'entrada): Ràster sobre la qual es comença a rasteritzar. Si es vol rasteritzar en un fitxer nou, s'ha d'indicar '*' i caldrà indicar el paràmetre addicional /COSTAT= i es poden indicar l'envolupant i el tipus de dades del ràster de sortida: /XMIN=, /XMAX=, /YMIN=, /YMAX= i /TIPUS_DADA=. Si no s'indica l'envolupant, es pren la del fitxer vectorial. Els possibles valors per a /TIPUS_DADA= són: "bit", "byte", "integer", "long", "real", "byte-RLE", "integer-RLE", "long-RLE" i "real-RLE". Si no indiqueu /TIPUS_DADA= o poseu "auto", el programa determina el tipus de dada de sortida òptim que permet rasteritzar tots els valors del vector sense produir-se saturacions. Quan no s'indica ràster d'entrada, el programa rasteritza sobre un fitxer inicialitzat a valor de fons.
- RasSort
(Raster de sortida -
Paràmetre de sortida): És el fitxer resultat. Pot no existir i pot ser el mateix que el RàsOri.
- Mode (Paràmetre d'entrada): Permet considerar diferents modes:
- '0' normal: polígons com a polígons, arcs i línies com a línies, punts i nodes com a punts.
- '1' polígons com a línies o linies com a punts.
- '2' polígons com a punts (rasteritza els vertexs).
- '3' polígons com a polígons amb vora.
- CritSat
(Criteri de saturació -
Paràmetre d'entrada): Criteri de saturació:
- '0' Es desestimen els vectors amb atribut fora del rang de valors possibles al raster.
- '1' No es desestima cap vector, saturant el valor en cas de desbordament del rang.
.
- ValFons
(Valors de fons -
Paràmetre d'entrada):
- '0' Rasteritzar sobre tots els valors previs de la imatge.
- '1' Rasteritzar només sobre el valor de fons.
Modificadors:
/TIPUS_DADA=
(Tipus de dades)
Tipus de dades del fitxer de sortida. Si no s'indica aquest paràmetre o s'assigna "auto", el programa determina el tipus de dada de sortida òptim que permet rasteritzar tots els valors del vector sense produir-se saturacions. Quan no s'indica ràster d'entrada, el programa rasteritza sobre un fitxer inicialitzat a valor de fons. (Paràmetre d'entrada) /XMIN=
(X mínima)
X mínima de l'envolupant del fitxer ràster de sortida, o del ràster temporal que donarà lloc al vector resultat, quan FitxerAmbEntitatsDiana és una capa vectorial. (Paràmetre d'entrada) /XMAX=
(X màxima)
X màxima de l'envolupant del fitxer ràster de sortida, o del ràster temporal que donarà lloc al vector resultat, quan FitxerAmbEntitatsDiana és una capa vectorial. (Paràmetre d'entrada) /YMIN=
(Y mínima)
Y mínima de l'envolupant del fitxer ràster de sortida, o del ràster temporal que donarà lloc al vector resultat, quan FitxerAmbEntitatsDiana és una capa vectorial. (Paràmetre d'entrada) /YMAX=
(Y màxima)
Y màxima de l'envolupant del fitxer ràster de sortida, o del ràster temporal que donarà lloc al vector resultat, quan FitxerAmbEntitatsDiana és una capa vectorial. (Paràmetre d'entrada) /COSTAT=
(Mida del píxel)
Defineix el costat de pixel del ràster resultat o temporal quan FitxerAmbEntitatsDiana és una capa vectorial. (Paràmetre d'entrada) /TAULA=
(Taula de selecció)
En cas que els valors a rasteritzar siguin d'un camp de la base de dades,s'indica la taula de la base de dades del criteri de selecció. En REL1, és obligatori per fitxers estructurats. Per saber més sobre els valors d'aquests paràmetres seguiu les consideracions del document de sintaxi general. (Paràmetre d'entrada) /CAMP=
(Camp)
En cas que els valors a rasteritzar siguin d'un camp de la base de dades, s'indica el camp de la taula de la base de dades del criteri de selecció. En REL1, és obligatori per fitxers estructurats. Per saber més sobre els valors d'aquests paràmetres seguiu les consideracions del document de sintaxi general. (Paràmetre d'entrada) /TAULA_CAT=
(Taula de les categories)
En cas que els valors a rasteritzar siguin d'un camp de la base de dades, si es vol obtenir un ràster de sortida categòric, indica la taula on estan emmagatzemades les categories. (Paràmetre d'entrada) /CAMP_CAT=
(Camp de les categories)
En cas que els valors a rasteritzar siguin d'un camp de la base de dades, si es vol obtenir un ràster de sortida categòric, indica la camp de la taula on estan emmagatzemades les categories. (Paràmetre d'entrada) /TAULA_VORA=
(Taula per rasteritzar les vores)
Pel cas del mode polígons com a polígons amb vora, indica la taula de la base de dades seleccionada per rasteritzar les vores del polígon. (Paràmetre d'entrada) /CAMP_VORA=
(Camp per rasteritzar les vores)
Pel cas del mode polígons com a polígons amb vora, indica el camp de la taula de la base de dades seleccionada per rasteritzar les vores del polígon. (Paràmetre d'entrada) /VALOR_CONSTANT_VORA=
(Valor constant de la vora)
Pel cas del mode polígons com a polígons amb vora, es rasteritza la vora del polígon amb el valor constant indicat. (Paràmetre d'entrada) /REPE=
(Registre escollit)
En cas que els valors a rasteritzar siguin d'un camp de la base de dades, indica quin registre és escollit quan hi ha més d'un registre per un identificador gràfic (registre múltiple). Per saber més sobre els valors d'aquest paràmetre seguiu les consideracions del document de sintaxi general. (Paràmetre d'entrada) /OPERADOR=
(Operador)
En cas que els valors a rasteritzar siguin d'un camp de la base de dades, canvia la manera de funcionar del programa segons el seu valor. Per camps de tipus 'N' (o VEC's de tipus "integer" o "real") el valor per defecte és CAP. Per camps de tipus 'C', 'D' o 'L' (o VEC's de tipus "string") el valor per defecte és TRACTAR_C_COM_N, que indica que es converteix a numèric el valor de la cel·la i quan això és possible es rasteritza l'element. Per camps de tipus 'C', 'D' o 'L' (o VEC's de tipus "string") podeu indicar PROJECTAR_CAMP per generar un index numèric automàticament i emprar els valors dels camps per definir les categories. Podeu generar un ràster màscara dels polígons amb valor igual a un de concret indicat EQ o diferents d'un de concret indicat NO_EQ; llavors, cal indicar el valor a comparar amb /VALOR=. Per a fitxer estructurats de polígons el polígon 0 no es rasteritza mai; podeu indicar NOMES_POLIGON_0 per rasteritzar una màscara amb valors 0 en el polígon 0 i 1 sobre tots els altres polígons (és a dir, una màscara dels forats del polígon 0). (Paràmetre d'entrada) /VALOR=
(Valor a comparar)
En cas que els valors a rasteritzar siguin d'un camp de la base de dades, valor a comparar en el cas que s'hagi indicat un operador. (Paràmetre d'entrada) /VALOR_CONSTANT=
(Valor constant)
En cas que els valors a rasteritzar siguin d'un camp de la base de dades, es rasteritza el valor constant indicat. (Paràmetre d'entrada) /3D=
(Valor alçada)
En cas que els valors a rasteritzar siguin d'un camp de la base de dades, es rasteritza el valor de l'alçada que hi ha en la informació 3d del fitxer vectorial binari. (Paràmetre d'entrada) /TIPUS_RASTER=
(Tipus de dada del ràster)
Tipus de dades del ràster de sortida en cas de no existir ràster d'entrada. (Paràmetre d'entrada) /EXAGERACIO=
(Exageració o regruiximent)
De moment, només aplica per a punts. Permet rasteritzar punts com a quadrats d'una certa mida. L'exageració està en unitats mapa i s'aplica en els dos sentits i està condicionat per la mida de píxel. Per tant, el costat del quadrat que representa un punt donat és aproximadament el doble de l'exageració però arrodonit a un múltiple proper del costat de píxel. (Paràmetre d'entrada) /NOMES_POLIGON_0
(Màscara polígon 0)
Per a fitxer estructurats de polígons, si es vol rasteritzar una màscara amb valors 0 en el polígon 0 i 1 sobre tots els altres polígons (és a dir, una màscara dels forats del polígon 0). (Paràmetre d'entrada)