Presentació Caixa de diàleg de l'aplicació
Sintaxi

Presentació

Aquesta aplicació pren un fitxer vectorial de punts, línies/arcs, polígons o nodes (estructurat topològicament o no) i el rasteritza sobre un ràster preexistent o sobre un de nou.

Encara que per facilitar l'ús de l'aplicació se suporten tots els formats vectorials de MiraMon, pel cas de polígons, es recomana l'ús dels formats estructurats, ja que aquests suporten forats interiors i no presenten superposicions de polígons (llevat dels grups no topològics, que en poden presentar). A més, els formats vectorials estructurats permeten la vinculació amb una base de dades, el que permet un control millor sobre els atributs a rasteritzar i la generació automàtica de les categories. Si rasteritzeu un fitxer no estructurat de polígons quan hi ha superposicions, el valor de l'últim polígon preval sobre els anteriors.

A partir de vectors estructurats de MiraMon, l'aplicació suporta la rasterització d'atributs de camps de tipus Numèric ('N'), Lògic ('L'), Caràcter ('C') o Data ('D'). Per camps de tipus Numèric ('N') es rasteritza directament el valor numèric i per camps de tipus Lògic ('L') es rateritza 1 per veritat i 0 per fals. En aquest cas TiraVec permet indicar un altre camp (numèric, alfanumèric, data, ...) per definir les categories ràster. Tanmateix, si el camp a rasteritzat és de tipus Caràcter ('C') o Data ('D') el programa genera automàticament un índex numèric que es rasteritza com a valors del ràster i es documenten les categories del ràster amb les equivalències entre l'índex numèric i els atributs alfanumèrics.
A partir de vectors no estructurats se suporten atributs vectorials "integer" (long), "real" o "string". Per atributs tipus "integer" i "real", només es rasteritzaran els atributs que siguin o puguin ser transformats a numèrics. Per atributs de tipus "string", l'aplicació també genera automàticament un índex numèric que es completa amb la descripció de les categories del ràster, tal com s'ha explicat per als vectors estructurats.

A part dels diferents formats vectorials comentats, també permet la rasterització d'un model TIN (xarxa irregular de triangles). En aquest cas, el fitxer d'entrada ha de ser un fitxer de polígons estructurats on cada polígon ha de ser triangular i amb cota a cada un dels vèrtex. Al rasteritzar aquesta capa, per a cada cel·la de la capa resultat se li assignarà la cota interpolada a partir dels tres vèrtexs del polígon on està contingut.

TiraVec pot rasteritzar sobre tots els fitxers ràster de MiraMon, és a dir de tipus "bit", "byte", "integer", "long" i "real", i també sobre els formats comprimits "byte-RLE", "integer-RLE", "long-RLE" i "real-RLE".
En cas que el valor numèric estigui fora del rang de valors admesos per la imatge ràster es podrà optar per saturar al valor màxim o mínim, o per descartar el valor fora de rang. Aquests són els valors admesos per cada tipus de ràster, ja sigui RLE o descomprimit:

Pel cas de polígons estructurats no es rasteritza el polígon 0 (el polígon universal, extern a tots els altres).

Si s'indica un camp per definir les categories, i ja hi havia categories predefinides, la definició de la categoria en el fitxer DOC serà: 'Nova' / 'Vella'. Cal recordar que els fitxers ràster de tipus "real" no suporten categories.

En cas que el REL del fitxer vectorial descrigui les unitats (REL v4 o superior), es documenta convenientment en el fitxer de documentació del ràster resultant. En cas contrari, el nom del camp usat per definir les categories es col·loca com a 'value units' en el fitxer DOC del ràster o, en el seu defecte, el nom del camp numèric rasteritzat.

Pel cas de fitxers de polígons hi ha dos criteris bàsics de rasterització: el d'àrea i el de punt central; i un de combinat.
El primer assigna el valor de la cel·la a la categoria que ocupa més àrea d'aquest; això s'aproxima examinant una línia horitzontal que travessa la cel·la. El segon criteri simplement assigna el valor de la cel·la a la categoria que ocupa el seu centre, sense considerar la porció d'àrea de cel·la que representa aquesta categoria.
En el cas d'un TIN, s'usarà per defecte el criteri del punt central.
De vegades, quan es rasteritzen polígon aïllat molt més prims que un sol píxel sobre fons sensedades, cap dels criteris explicats anteriorment resulta satisfactori en el mode normal. En aquest cas, resulta útil combinar aquest criteri amb el mode polígons com a polígons amb vora.

Per aquest darrer motiu, existeix un criteri combinat del 1 i del 2 on s'utilitza el criteri 1 com a bàsic, i el 2 només per omplir els eventuals cel·les que hagin quedat a valor de fons i arreglar possibles discontinuïtats. Aquest mètode és el recomanat si el ràster és de nova creació o bé hi ha definit un valor de fons.

D'altra banda, el criteri de punt central amb valor de fons ('2' i paràmetre fons) està recomanat per omplir buits de continuïtat que queden en fitxers generats pel criteri d'àrea, però pot tenir altres aplicacions.

Pel cas de fitxers de línies, hi ha tres criteris (1, 2 i 4):

Pel cas de fitxers de punts, la cel·la rasteritzada del ràster és aquella on geomètricament està situat el punt.

Aquest programa inclou i amplia les funcionalitats dels programes TiraLin i TiraPol que han desaparegut en la versió 4 de MiraMon.


Caixa de diàleg de l'aplicació

Caixa de diàleg del TiraVec


Sintaxi

Sintaxi:

Paràmetres:

Modificadors: