INFORMACIÓ SOBRE LA PLATAFORMA I EL SENSOR (GeM+)

En aquesta secció s'informa de les variables relacionades amb la captura de la imatge a documentar i es divideix en aquestes subseccions:


Missió

En aquesta subsecció s'informa de la plataforma i del sensor des dels quals ha estat captada la imatge a documentar.

Plataforma
A la part de la Plataforma es pot escollir el nom de la plataforma a partir d'una llista d'algunes de les plataformes més conegudes. En cas que no aparegui la plataforma desitjada, es pot escriure a Text lliure.
També es permet indicar el identificador de sèrie que especifica el membre de la sèrie de plataformes (sèrie de diferents satèl·lits Landsat, per exemple) del qual provenen les dades. Acostuma a ser un número (7 per a Landsat-7) o lletres de sèrie.

Missió
A la part de Missió s'indicarà el nom normalitzat per defecte què serà en nom de la plataforma concatenat amb l'identificador de la sèrie amb el símbol del guió entre ells. En cas que es vulgui assignar un altre nom de missió, es pot indicar a la part de Text lliure.

Sensor

A la part de Sensor es pot escollir el nom del sensor de la plataforma a partir d'una llista de sensors depenent de la plataforma escollida. També es permet escriure qualsevol cadena que es desitgi.
A l'acrònim s'indicarà el seu acrònim normalitzat que també serveix per identificar-lo. Molts sensors se citen més pel seu acrònim que pel nom complet, per exemple: ETM+ enlloc de Enhanced Thematic Mapper Plus. En cas que es vulgui assignar un altre acrònim, es pot indicar a la part de Text lliure.


Imatge

En aquesta subsecció s'indica el tipus d'escena i l'òrbita i la passada de la imatge.

Es pot indicar el tipus d'escena que emmagatzemen les dades documentades. Els diferents tipus d'escenes existents són:

El número d'òrbita o passada indica a quina de les òrbites del satèl·lit o de les passades de l'avió correspon la imatge considerada.

El número d'escena indica a quina de les escenes (dins l'òrbita o passada de l'avió documentada a PathNumber) es correspon la imatge considerada. En cas d'escenes consecutives cal introduir-hi el número d'escena inicial.

En cas d'escenes consecutives, és necessari indicar el número d'escena inicial (a l'entrada Número d'escena) i el número d'escena final (a aquesta entrada) de la imatge considerada.

En alguns casos el número d'escena és aproximat ja que la imatge està encavalcada o ocupa dues o més imatges. Aquesta entrada està relacionada amb l'entrada Tipus d'Escena, de forma que:


Posició i actitud del centre òptic

En aquesta subsecció s'indica la posició i l'actitud del sensor en el moment de prendre la imatge (coordenades i sistema de referència).

Sistema de referència horitzontal (SRH) de la posició del sensor
Es pot escollir el sistema de referència per a referenciar la posició i l'actitud del centre òptic del sensor. Sempre ha de ser de tipus cartogràfic i si el sistema de referència horitzontal de la base també és de tipus cartogràfic, es pot definir aquest SRH sigui el mateix que el de la base.
Si es marca aquesta opció, totes les dades del SRH usat per definir la posició del centre òptic del sensor quedaran plenes amb la informació del sistema de referència de la base i no es podran modificar. En cas que es modifiqui el SRH de la base, el SRH de la posició del centre òptic del sensor continuarà sent el mateix que abans però el botó de "Igual que el sistema de referència de la base" quedarà desmarcat.
En cas que es vulgui definir un SRH diferent al de la base, es pot seleccionar un sistema de referència predefinit amb el botó on s'obrirà una nova finestra que permet seleccionar un sistema de referència horitzontal usat recentment, definit al fitxer de paràmetres de configuració, de les taules geodèsiques o bé copiar-lo d'un fitxer existent. Per més informació, veieu aquí.
També es pot veure la informació dels paràmetres del SRH seleccionat amb el botó on apareix una nova finestra que mostra informació dels diferents paràmetres de la seva projecció, el seu dàtum, el seu el·lipsoide, etc.

A les unitats es mostra les unitats del sistema de referència horitzontal escollit que poden ser valors de longitud i latitud (en un sistema de referència geogràfic) o per fer mesures de distàncies (en un sistema de referència planar. Més informació sobre l'element Unitats del sistema de referència a la informació sobre el sistema de referència horitzontal de la base.

Posició del sensor
S'indica la posició del centre òptic del sensor en el moment de prendre la imatge, relativa a un sistema de referència cartogràfic. Per definir la posició és necessari determinar el valor de les tres coordenades X, Y i Z que estaran referides al sistema de referència horitzontal indicat. També es possible definir quin és l'origen d'aquestes dades on es proporcionen els següents valors:

Alternativament, l'usuari pot escriure qualsevol altre valor necessari.

Actitud del sensor
S'indica l'actitud (en graus) del centre òptic del sensor en el moment de prendre la imatge. Per definir la posició és necessari determinar el valor dels tres angles: Deriva (yaw), Capcineig (pitch) i Aleteig (roll). També es possible definir quin és l'origen d'aquestes dades on es proporcionen els següents valors:

Alternativament, l'usuari pot escriure qualsevol altre valor necessari.


Focal i Punt Principal

En aquesta subsecció s'informa de la distància focal de la càmera i el punt principal de la imatge (coordenades i sistema de referència).

Distància focal de la cambra
És la distància, en mil·límetres, entre el centre de la projecció i el pla de la imatge del sistema òptic usat per a captar un fotograma a través d'una cambra mètrica, típicament mesurat al laboratori abans del vol o del llançament. Valors típics són entre 15 i 35 mm per a cambres digitals i entre 50 i 250 mm per a cambres analògiques. També es possible definir quin és l'origen d'aquestes dades on es proporcionen els següents valors:

Alternativament, l'usuari pot escriure qualsevol altre valor necessari.

Punt principal de simetria de la imatge
És la posició del centre de cercles d'igual distorsió de les lents, relativa al sistema de referència local de la imatge. Per definir la posició és necessari definir el valor de les coordenades X i Y així com el sistema de referència (sempre ha de ser local). També és possible definir quin és l'origen d'aquestes dades. També es possible definir quin és l'origen d'aquestes dades on es proporcionen els següents valors:

Alternativament, l'usuari pot escriure qualsevol altre valor necessari.

El sistema de referència horitzontal (SRH) per a referenciar la posició del punt principal de simetria de la imatge sempre ha de ser de tipus local. Si el sistema de referència horitzontal de la base també és de tipus local, és possible definir que el sistema de referència utilitzat per definir la posició del punt principal de simetria de la imatge és el mateix que el sistema de referència horitzontal de la base.
Si es marca aquesta opció, totes les dades d'aquest SRH quedaran plenes amb la informació del sistema de referència de la base i no es podran modificar. En cas que es modifiqui el sistema de referència de la base aleshores el sistema de referència de la posició del punt principal de simetria de la imatge continuarà sent el mateix que abans però el botó de "Igual que el sistema de referència de la base" quedarà desmarcat.

A les unitats es mostra les unitats del sistema de referència horitzontal escollit que poden ser valors de longitud i latitud (en un sistema de referència geogràfic) o per fer mesures de distàncies (en un sistema de referència planar. Més informació sobre l'element Unitats del sistema de referència a la informació sobre el sistema de referència horitzontal de la base.


Tornar
(tornar a índex)