PESTANYA INFORMACIÓ TEMÀTICA (GeM+)

En aquesta secció es recull la informació sobre els atributs temàtics associats a la Base. Segons el CEN, aquesta secció és optativa, és a dir, encara que en tinguem dades al respecte no estem obligats a documentar-les. Els camps en negreta són obligatoris només en cas que informem sobre la secció o subsecció a què pertanyen. El seu contingut recull les especificacions del CEN (ENV 12657) però adopta majoritàriament les indicacions del capítol Entity and Attribute Information de l'estàndard nord-americà de Metadades (CSDGM) i també pren en consideració la secció MD_ContentInformation de l'estàndard ISO de metadades (secció optativa).

En primer lloc aquesta secció inclou algunes metadades que descriuen de forma general les propietats dels atributs temàtics de la base, com per exemple la versió de les relacions entre taules, la data del contingut o el període d'actualització del contingut de la base. A més, inclou la informació sobre les propietats de les bases de dades associades a la base catogràfica (que contenen els atributs dels objectes gràfics de la base) així com les propietats de les seus camps i dels enllaços que aquestes bases de dades poden tenir amb altres bases.

La majoria de la informació d'aquesta secció té una estructura arbrada ja que defineix de forma niada les propietats de les diferents taules i camps que tenen relació amb la base cartogràfica.

En cas de les bases vectorials estructurades es parteix de la taula principal (aquella que relaciona de forma única els objectes gràfics a la base de dades d'atributs). Es defineixen les propietats d'aquesta taula i de tots els seus camps. És possible que algun camp estigui enllaçat amb una o més taules de les quals també cal definir les propietats i els camps (llevat que estiguin definits en fitxers REL distribuïts).

En cas d'una base de tipus ràster, i de bases vectorials no estructurades, els atributs temàtics són els propis valors del ràster o de cada objecte vectorial. En ambdós casos els atributs primaris dels objectes són al propi fitxer gràfic i no a una taula externa. Les característiques d'aquests valors i atributs poden ser explicades en les metadades (nom descriptiu de què són, tractament de les variables, errors, etc).

S'assimila conceptualment cada imatge (banda) o cada vector no estructurat a un camp d'una base de dades que contindria un valor per a cada objecte (píxel en el cas de ràsters i punt, línia o polígon en el cas de vectors no estructurats). Per aquesta raó les característiques dels ràsters i dels vectors no estructurats (format de les dades, qualitat,...) es troben en aquesta pestanya (Informació temàtica).

Aquesta filosofia permet introduir el concepte de fitxer de metadades únic per a una imatge multibanda (o capa multibanda) que cal pensar com una base de dades amb tants camps com bandes la formen. Cal destacar que per poder crear un fitxer de documentació d'una imatge multibanda totes les bandes han de tenir el mateix Sistema de Referència Espacial.

En aquest context, les informacions de cada una de les bandes serien les informacions dels camps de la base de dades i, en canvi, les informacions pròpies de la imatge multibanda (conjunt de totes les bandes) serien les de la taula de la base de dades. El paral·lelisme entre les dues estructures d'atributs és alt però no perfecte ja que, per exemple, moltes de les propietats dels camps d'una base de dades vectorial no s'han de definir a les metadades ja que moltes de les seves propietats es troben definides a la capçalera del fitxer de la base de dades. En canvi per una banda cal definir totes aquestes propietats.

En el cas de les imatges multibanda sovint és posible documentar, per a algunes entrades de metadades, un valor diferent del valor general (de tota la imatge) per a cada una de les bandes. Per exemple, totes les bandes d'una imatge multibanda del sensor Landsat-7 ocupen la mateixa extensió geogràfica, a excepció de la banda pancromàtica que, en el procesament LPGS, es troba lleugerament desplaçada respecte a les altres. El valor de la imatge multibanda es correspondria a la moda dels valors de les bandes, en canvi, la banda pancromàtica tindria un valor particular per a les metadades referides a l'extensió. Això fa que a diferents pestanyes de metadades apareguin botons radials que permeten visualitzar, per a una entrada de metadades, les dades modals (de la imatge multibanda) o les dades de la banda seleccionada (a partir dels botons o el desplegable de la caixa principal del GeM+). Un altre exemple que de vegades presenta valors específics diferents als modals és el cas del nombre de columnes i files.

Donat que en el cas de les imatges multibanda hi haurà típicament una gran coincidència entre molts atributs dels camps o bandes (les diferents bandes solen ser del mateix tipus, usar el mateix NODATA, etc), es defineixen algunes claus amb el propòsit que serveixin de forma general per a tots els camps o bandes, podent estar repetides a cada un d'ells si convé per tal d'especificar excepcions (camps de diferent tipus, etc). El fitxer REL contindrà sempre la part general (per exemple sempre dirà quina és l'extensió horitzontal general o quin és el nombre de columnes més freqüent en una imatge multibanda) i les seccions relatives a cada camp podran contenir, si cal, l'excepció al que diu la secció general.

Les entrades de metadades que permeten documentar valors particulars per algunes bandes són:

Tornar
(tornar a índex)