SISTEMA DE REFERENCIA HORITZONTAL (GeM+)
Secció [SPATIAL_REFERENCE_SYSTEM:HORIZONTAL] (fitxer REL)


Nom de l'entrada al GeM+: Tipus
Nom de la clau al fitxer REL: HorizontalSystemDefinition

Descripció i consideracions: Tipus de sistema de referència a partir del qual es mesuren les quantitats lineals o angulars que s'assignen a la posició que ocupa un punt a l'espai (The reference frame or system from which linear or angular quantities are measured and assigned to the position that a point occupies).

Pot prendre un dels valors següents:

Vegeu l'explicació de l'equivalència entre aquesta clau i l'entrada "ref. system" dels antics fitxers de documentació a la següent clau "Descripció".

El valor per defecte és Cartographic, de forma que ens cas que la clau tingui aquest valor no s'escriu al fitxer REL.

Seguim la proposta de: El FGDC

Obligatori segons el FGDC:

Cardinalitat: 1

Tipus de clau: C

AplicaACapa:
AplicaASerie:

Tornar
(tornar a índex)

Nom de l'entrada al GeM+: Descripció
Nom de la clau al fitxer REL: HorizontalSystemIdentifier

Descripció i consideracions: Un sistema geodèsic de referència ha d'estar identificat de manera única per un acrònim o una petita abreviació del nom sencer, de forma que aquest identificador és la via per arribar a conèixer tots els paràmetres del sistema de referència (projecció, paràmetres de la projecció, dàtum,etc).

Aquest identificador permet conèixer tots els paràmetres del sistema de referència a partir de la seva relació amb les taules de geodèsia. La taula principal d'aquest conjunt de taules s'anomena m_geodes.dbf i és la que conté els identifcadors del sistema de referència, la seva descripció (nom complet) i altres informacions que permeten associar aquesta taula amb les taules relacionades que contenen informació sobre la projecció (m_proj.dbf), els paràmetres de la projecció (m_parproj.dbf), el dàtum (m_datum.dbf) i l'el·lipsoide de referència (m_ellip.dbf). Totes les taules fins ara anomendades són proporcionades per MiraMon i situades al seu mateix directori.

L'usuari pot crear les seves pròpies taules de geodèsia (anomenades com les de MiraMon però amb una "u_" d'usuari a l'inici del nom enlloc de "m_") amb la mateixa estructura i relacions que les taules de MiraMon. Aquestes taules han d'estar situades al directori del programa i poden contenir altres sistemes de referència (amb un conjunt de paràmetres diferents als proporcionats pel programa). Cal tenir cura que els identificadors dels sistemes de referència definits per l'usuari no poden coincidir amb els definits a la taula de MiraMon (m_geodes.dbf).

Hi ha encara la darrera possibilitat que tota la informació del sistema de referència es trobi al fitxer REL. Aquest sistema és particularment interessant per a l'intercanvi d'informació entre usuaris diferents (i per tant amb taules de geodèsia u_*.dbf diferents). En aquest cas el fitxer REL haurà de contenir, a més de l'identificador del sistema de referència, tot el conjunt de claus que defineix aquest sistema. Per conveni i similitud amb el sistema de taules de geodèsia, el nom d'aquestes claus al fitxer REL seguirà la norma nom_taula.nom_camp. Per exemple, per documentar la descripció d'un sistema de referència al REL cal utilitzar una clau anomenada geodes.DESCGEODES ja que normalment aquesta informació es troba al camp "DESCGEODES" de la taula *_geodes.dbf.

En cas que el tipus de sistema de referència horitzontal sigui local (HorizontalSystemDefiniton=Local) la clau Identificador no és obligatòria ja que no cal referir-se a un identificador que es relacioni amb les taules de geodèsia. De tota manera, pot ser útil desar un identificador del sistema local ja que ens permetrà saber quins d'aquests sistemes són superposables o no. Per exemple:

HorizontalSystemDefiniton=Local
HorizontalSystemIdentifier=Ampliació del Port de Barcelona

no és superposable a:

HorizontalSystemDefiniton=Local
HorizontalSystemIdentifier=Aeroport de Barcelona

En el cas particular que aquesta clau valgui el literal "plane" indicarà un sistema pla i cartesià arbitrari qualsevol. Això és útil per a documents escannejats, plànols sense georeferenciar, etc.


* Equivalència entre l'entrada "ref. system" dels antics fitxers de documentació i el sistema de taules de geodèsia:

La clau "ref. system" dels antics fitxers de documentació podia contenir informacions diverses, que ara es situen en llocs diferents a l'estructura de taules de geodesia.

En cas que l'entrada de "ref. system" fos "plane":

ref system : plane HorizontalSystemDefiniton=Local
( HorizontalSystemIdentifier= )
(la clau pot no ser-hi)

La resta de valors que es poden trobar a l'entrada "ref. system" no es refereixen a la Definició del sistema de referència (clau HorizontalSystemDefinition=) sinó a un sistema de referència determinat. Per tant, altres valors a "ref. system" generaran les claus:

HorizontalSystemDefiniton=Cartographic
HorizontalSystemIdentifier= ...

on el valor de HorizontalSystemIdentifier= és el corresponent en funció del valor concret de "ref. system". Per exemple:

ref system : UTM-31N HorizontalSystemDefiniton=Cartographic
HorizontalSystemIdentifier=UTM-31N-UB/ICC
ref system : Goode_Homolosine

HorizontalSystemDefiniton=Cartographic
HorizontalSystemIdentifier=Goode_Homolosine-WGS84

Seguim la proposta de: El CEN

Obligatori segons el CEN:

Cardinalitat: 1

Tipus de clau: C

AplicaACapa:
AplicaASerie:

Tornar
(tornar a índex)

Nom de l'entrada al GeM+: Unitats
Nom de la clau al fitxer REL:
unitats

Descripció i consideracions: Unitats del sistema de referència horitzontal, usades pels valors de latitud i longitud (en un sistema de referència geogràfic) o fer mesures de distàncies (en un sistema de referència planar, tan sigui cartogràfic o local).

Exemples de valors possibles:

És interessant diferenciar quan les unitats són desconegudes o quan no hi ha unitats, i per aquesta raó al GeM+ es presenta l'opció d'escollir amb un botó radial una d'aquestes tres possibilitats:

- escollir una de les opcions d'unitats presentades o bé escriure unes altres unitats.
- el sistema no té unitats.
- unitats desconegudes.

En cas que les unitats siguin desconegudes, al fitxer REL es documentarà "unitats=?". Aquest és el valor per defecte si no es troba la clau al fitxer. Per indicar que no hi ha unitats, el fitxer REL contindrà la clau buida ("unitats="). En cas que les unitats prenguin un valor dels del despegable, al fitxer REL s'escriurà el símbol de la unitat (per exemple si al desplegable s'escull "metres", al fitxer REL apareixerà "unitats=m"). En cas que les unitats no siguin cap de les presents al desplegable, serà tota la cadena de caràcters escrita per l'usuari la que s'escriurà al fitxer REL.

Aquest esquema de documentar les unitats també s'aplica a altres aspectes de les metadades, com per exemple les unitats dels camps de la base de dades (a la pestanya sobre Informació Temàtica).

En el cas particular que ens ocupa, el sistema de referència espacial, no es permet documentar la inexistència de les unitats, excepte en el cas que el sistema sigui de tipus "Local".

Seguim la proposta de: el FGDC

Obligatori segons el FGDC:

Cardinalitat: 1

Tipus de clau: C

AplicaACapa:
AplicaASerie:

Tornar
(tornar a índex)

Nom de l'entrada al GeM+: Resolució
Nom de la clau al fitxer REL:
resolution
(vegeu la clau en cas de ràster i vector) i ResolutionY (vegeu la clau en cas de ràster i vector)

Descripció i consideracions: Per resolució s'entén la unitat mínima espacial amb significància o la distància de mostreig (per ràsters). La resolució pot ser diferent en la direcció de les X i de les Y i, per tant, al GeM+ es mostra en dues claus "Resolució en X" i "Resolució en Y". Segons el FGDC la resolució és "the minimum difference between two independently measured or computed values which can be distinguised by the measurement or analytical method being considered or used, expressed in Units distance".

No s'ha de confondre aquest concepte amb el de precisió (encara no implementada) que es refereix al nombre de xifres significatives amb què es pot emmagatzemar una dada numèrica (per exemple la precisió planimètrica es refereix al nombre de xifres signifcatives amb què es desen les coordenades), ni amb el de costat de cel·la (que només aplica a ràsters).

Cal notar que aquest conveni significa un canvi en la concepció que MiraMon tenia fins a la versió 4 de "resolution" i una convergència amb el que indica Idrisi a la seva ajuda sobre els antics fitxers de documentació. Per tant, ara MiraMon NO es queixarà mai del que digui "resolution=" en relació al càlcul que MiraMon faci del costat de cel·la.

En la conversió dels antics fitxers de documentació, si la clau "resolution :" és buida o amb qualsevol valor no numèric, no s'indica cap valor al nou fitxer de metadades. D'altra banda, una entrada numèrica a la clau "resolution :" s'assignarà a "Resolució en X" i a "Resolució en Y".

En el cas d'una capa multibanda es pot documentar, per a cada banda, un valor per aquesta clau diferent al valor general (vegeu la secció d'Informació Temàtica). Aquesta és la raó que al GeM+ (en cas d'una capa multibanda) existeixi un botó radial que permet visualitzar les dades generals o les de la banda seleccionada (aquesta selecció es realitza amb el desplegable o els botons de retrocés i avanç situats a la part superior del GeM+).


NOTA: La resolució en X i en Y es refereix a la resolució en X i en Y en el sistema de referència actual, no en el del sistema en què estigués la capa en una fase anterior. Això és especialment important en el cas de capes de tipus ràster provinents de sensors de teledetecció en què el procés de correcció geomètrica sol implicar una rotació dels eixos del sistema de referència.

Per exemple, una imatge MSS té nominalment una resolució de 57 m en X (columnes) i de 79 m en Y (files). Aquesta dada és vàlida en el format quasi-brut en què s'acostumen a distribuir les dades MSS (system corrected), però un cop aquesta imatge és corregida geomètricament per tal de georeferenciar-la al sistema de referència cartogràfic que ens interessi (per exemple UTM, etc), el nou sistema X,Y pot patir, en el procés de correcció, rotacions respecte al sistema X,Y original i, per tant, caldria recalcular les resolucions en X i en Y amb el factor de rotació que s'hagi aplicat a la imatge.

El càlcul rigorós d'aquest factor no sempre és una qüestió trivial, i és per això que la xifra donada sol ser aproximada; tanmateix, això no és un problema ja que el paràmetre resolució és en si un paràmetre indicatiu aproximat, especialment en sensors d'escombratge (amb solapament de files entre escombrats) i en aquells en què l'altitud sobre el terreny en cada punt és nominal (relleu, imperfeccions en la determinació de l'altitud, etc).

Finalment, cal dir que en nombrosos casos pot ser admissible no aplicar cap correcció respecte a la resolució de la imatge original i documentar simplement aquesta; això és justificable quan la rotació és petita, cas de la majoria de plataformes heliosincròniques de teledetecció, que són pràcticament polars, i de la majoria de sistemes de projecció cartogràfica, que tenen el nord aproximadament alineat amb l'eix Y.

Seguim la proposta de: El FGDC

Obligatori segons el FGDC: Sí

Cardinalitat: 1

Tipus de clau: N

AplicaACapa:
AplicaASerie:

Tornar
(tornar a índex)

Nom de l'entrada al GeM+: Unitats de la resolució
Nom de la clau al fitxer REL:
ResolutionUnits (vegeu la clau en cas de ràster i vector)

Descripció i consideracions: Unitats de la resolució del sistema de referència horitzontal. Sovint és necessari documentara-les donat que són diferents a les unitats del sistema de referència horitzontal. Per exemple en una imatge de teledecció que encara no ha estat georeferenciada les unitats del sistema de referència poden ser píxels i les unitats de la resolució metres, perquè es documenta la resolució nominal del sensor, coneguda prèviament.

Seguim la proposta de: el GeM+

Obligatori segons el GeM+: No

Cardinalitat: 1

Tipus de clau: C

AplicaACapa:
AplicaASerie:

Tornar
(tornar a índex)

Nom de l'entrada al GeM+: Escala equivalent
Nom de la clau al fitxer REL:
EquivalentScaleDenominator (vegeu la clau en cas de ràster i vector)

Descripció i consideracions: Denominador de l'escala equivalent d’un mapa en paper amb la mateixa qualitat que la base cartogràfica digital que s’està documentant.

Seguim la proposta de: la ISO

Obligatori segons la ISO: No

Cardinalitat: 1

Tipus de clau: C

AplicaACapa:
AplicaASerie:

Tornar
(tornar a índex)

Nom de l'entrada al GeM+: Costat de cel·la
Nom de la clau al fitxer REL:
(no es desa al fitxer REL, es dedueix dinàmicament)

Descripció i consideracions: És la dimensió de la cel·la de la imatge sobre el territori. El costat de cel·la es calcula a partir del nombre de columnes i files i de l'envolupant d'un ràster i no es documenta al fitxer REL. El costat pot ser diferent en la direcció de les X i de les Y i per tant al GeM+ es mostra en dues claus "Costat de cel·la en X" i "Costat de cel·la en Y" i tanmateix, MiraMon no dóna ple suport a aquesta posibilitat, que es recomana no utilitzar. Només aplica en cas de ràsters.

Cal no confondre aquest concepte amb el de resolució. Per exemple, una imatge del canal tèrmic del canal 6 del sensor Thematic Mapper del satèl·lit Landsat-5 té una "resolution" de 120 m, encara que sovint es subministra remostrejada a 30 m (costat de cel·la). La resolució continua essent 120 m encara que el costat de cel·la sigui ara de 30 m.

En el cas d'una capa multibanda es pot documentar, per a cada banda, un valor per aquesta clau diferent al valor general (vegeu la secció d'Informació Temàtica). Aquesta és la raó que al GeM+ (en cas d'una capa multibanda) existeixi un botó radial que permet visualitzar les dades generals o les de la banda seleccionada (aquesta selecció es realitza amb el desplegable o els botons de retrocés i avanç situats a la part superior del GeM+).

Per evitar valors incoherents entre diferents claus del GeM+ i a causa de la relació implicíta dels nombre de columnes i files, el costat de cel·la (en les dues direccions) i l'envolupant de la capa, no es permet modificar directament el valor d'aquesta clau. Per modificar-lo cal pitjar la opció "Canviar..." que obre una caixa per modificar aquests paràmetres de forma conjunta (canvis a les columnes i files, el costat de cel·la i l'envolupant).

Seguim la proposta de: El GeM+

Obligatori segons el GeM+: Es dedueix dinàmicament

Cardinalitat: 1

Tipus de clau: N

AplicaACapa:
AplicaASerie:

Tornar
(tornar a índex)