Presentació i opcions Caixa de diàleg de l'aplicació
Sintaxi

Presentació i opcions

Aquesta aplicació permet convertir les coordenades d'un punt en un cert sistema de referència a les coordenades en un altre sistema de referència.

Un sistema de referència queda definit per una projecció, un conjunt de paràmetres per aquesta projecció (per exemple, un paral·lel de referència), un dàtum i un el·lipsoide i involucra normalment un considerable nombre de paràmetres. Aquests paràmetres estan a unes taules de geodèsia o poden figurar directament especificats en el fitxer REL. La definició d'un sistema de referència és un procés delicat però s'ha de realitzar només una vegada per cada sistema que volem usar; a més, el MiraMon es distribueix amb un ampli conjunt de definicions de sistemes de referència d'ús comú. Per a més informació es pot consultar el document Sistemes de referència horitzontal del MiraMon. Taules i fitxers de geodèsia.

Per a sistemes en coordenades angulars (latitud i longitud), com l'Equirectangular, aquestes poden donar-se en graus o bé en graus, minuts i segons. Cal fer servir quantitats negatives per longituds a l'oest de Greenwich i latituds al sud de l'equador. En cas que les quantitats angulars siguin negatives, el signe anirà associat a la magnitud més gran no nul·la; exemples: -5° 25' 43.6", 0° -3' 45.5", 0° 0' -5.3".

Tots els càlculs es realitzen en precisió doble (amb un mínim de 15 xifres significatives) i es mostren els resultats en metres i precisió de mil·límetres (3 decimals) per a projeccions en coordenades lineals, i en graus i precisió de deumil·lèsimes de segon per a projeccions en coordenades angulars.

Si s'escull el sistema de projecció "UTM (fus i hemisferi automàtic)" el programa triarà automàticament el fus i hemisferi que correspon al punt geogràfic especificat en les coordenades d'entrada.

Ús avançat: CalcGeo és una eina enfocada a transformar punts aïllats. Si s'han de fer conversions de gran quantitat de dades, es possible generar un fitxer BAT per a execució massiva (explicat més endavant) o, alternativament, es pot generar un fitxer de punts o de línies (PNT, ARC/NOD o VEC) i usar l'aplicació CanviPrj per transformar tota la capa alhora (cal recordar que per a convertir capes de polígons (POL) cal convertir la seva corresponent capa d'arcs, ja que en el model estructurat del MiraMon cada polígon està format per la referència a un o més arcs). Tal i com s'ha comentat, es pot construir un fitxer BAT per a convertir una petita seqüència de punts. Aquest fitxer BAT especificarà cadascuna de les execucions punt a punt; s'obtindrà una llista dels resultats perfectament tabulada redireccionant la sortida a un fitxer de text (amb el caràcter ">") i emprant el paràmetre /BAN per tal d'excloure l'encapçalament. Un petit exemple amb dos punts: fitxer "transfor.bat":

@echo off
CalcGeo lat/long 40 30 UTM-37N /BAN
CalcGeo lat/long 40 29 UTM-37N /BAN
Executant la línia de comanda "transfor >resultat.txt", obtindrem el fitxer "resultat.txt":
Equirectangular (Latitud/Longitud en graus) --> UTM-37N
lon:40.00000000 lat:30.00000000 --> X:596454.290Y:3319254.527

Equirectangular (Latitud/Longitud en graus) --> UTM-37N
lon:40.00000000 lat:29.00000000 --> X:597406.730Y:3208443.687

Per a més informació es pot consultar la següent referència:

Pesquer L, Pons X, Masó J (2005) Necesidad de cálculos geodésicos para las herramientas SIG de análisis de distancias y superfícies. 6th Geomatic Week proceedings (ISSN 1699-3489). Barcelona.


Caixa de diàleg de l'aplicació

Caixa de diàleg del CalcGeo


Sintaxi

Sintaxi:

Paràmetres: