-
Ciclar: Creació de polígons amb estructura topològica
Accés a aquest text d'ajuda com a pàgina web: Ciclar
Presentació i opcions
Aquest programa treballa sobre una família de fitxers topològicament estructurats d'arcs (ARC) i nodes (NOD) per a donar lloc a una família de fitxers topològicament estructurats de polígons (POL).
Els fitxers ARC i NOD poden ser generats amb el programa LinArc. A més, el programa és capaç d'aplicar el procés directament a fitxers POL per tal d'obtenir nous polígons que corresponen
als originals agrupats per algun criteri, obtenir directament fitxers POL sense estructura topològica des de fitxers VEC, i també pot transformar fitxers POL en fitxers VEC (un format no topològic) i viceversa.
L'objectiu principal del programa és construir tots els polígons topològics presents en el fitxer d'arcs; aquest procés s'anomena 'ciclat'. En el procés de ciclat, cada polígon queda descrit com una seqüència d'arcs
que delimita una àrea tancada (vora exterior); si el polígon presenta forats interiors, aquests també queden descrits pels arcs corresponents (vores interiors).
Els arcs implicats en el ciclat d'un polígon no s'escriuen en el fitxer POL, sinó que es llegeixen del propi fitxer ARC, la qual cosa suposa un estalvi d'espai de disc i una gran consistència geomètrica de totes les dades.
A més, aquesta estratègia permet tenir diverses bases de polígons ciclades sobre una mateixa base d'arcs, com es comenta més endavant.
No obstant, el programa admet el modificador /EMANCIPA, útil quan es desitja que una capa de polígons ciclada no depengui dels arcs.
En els modes en què el programa genera un fitxer POL, aquest va acompanyat d'un fitxer P.dbf (taula principal d'atributs) i d'un fitxer P.rel (que conté les metadades, i que pot contenir les eventuals relacions amb altres
taules alfanumèriques addicionals a la principal, així com simbolització per defecte). En versions antigues del programa (1.x) es generava un fitxer DVP, que contenia unes metadades molt bàsiques i que actualment ha
estat totalment superat.
Després del procés de ciclat, els únics atributs que tenen els polígons són els geomètrico-topològics (àrea, perímetre, nombre d'arcs i nombre de polígons elementals que formen el polígon, etc) i l'identificador gràfic
que, de forma única, fa referència a cada polígon. Els atributs de tipus temàtic (quina vegetació conté el polígon, propietari, etc) s'afegeixen transferit atributs d'etiquetes puntuals situades a l'interior de cada polígon,
o introduint-los directament des del mode d'edició d'atributs del MiraMon. Si s'opta per la transferència d'atributs a través d'etiquetes, quan aquestes són de tipus VEC es realitza amb el programa AtriPol
mentre que si són de tipus PNT es fa amb el programa AtriTop.
Tot i que en algunes opcions es tolera que el fitxer d'arcs contingui nodes finals i nodes de línia (pseudo-nodes), la seva presència pot ser deguda a errors.
Un arc que conté nodes finals no és ciclable. Per controlar els nodes, aquests es poden visualitzar amb el MiraMon o recórrer a la utilitat InfoTop per a conèixer les seves relacions topològiques.
Quan el programa realitza operacions en què parteix de fitxers de polígons per generar altres polígons es parla de reciclat.
Opció 1:
Fa un ciclat de tots els arcs presents.
Opció 2:
Es basa en un camp lògic (L) de la base de dades. Si hi diu 'TRUE', l'arc és ciclable, i si hi diu 'FALSE' l'arc és ignorat en el procés de ciclat. Si la base de dades conté un sol camp lògic es fa servir aquest, i si n'hi ha diversos, es pregunta quin camp cal fer servir. Això és útil per a excloure certs arcs del ciclat de polígons.
Opció 3:
Fa un reciclat d'un fitxer de polígons ja ciclat totalment i en el qual s'han inclòs atributs temàtics, p.ex. amb AtriTop. La idea és construir nous polígons, més generals, a partir dels arcs que tenen diferent atribut a banda i banda de l'arc.A partir d'un fitxer de municipis, en la base de dades del qual figura un camp que indica a quina comarca pertany cada municipi, Ciclar 3 pot generar el fitxer de polígons corresponents a les comarques, en el qual només s'usen els arcs que fan de frontera comarcal (que són els que tenen una comarca -atribut- diferent a cada costat de l'arc).
El criteri de selecció es fa a través d'un camp de la base de dades o de tots els camps no geomètrico-topològics. Només es consideren ciclables els arcs que tenen un valor del camp diferent a cada banda de l'arc en el fitxer de polígons d'origen.
Opció 4:
Genera grups de polígons a partir d'un fitxer ja ciclat totalment a partir d'un atribut temàtic preexistent. Un fitxer de grups de polígons és aquell que aglutina en una sola entitat (un sol polígon) tots aquells polígons que tenen una propietat en comú (un atribut igual). Així, per exemple, en un mapa de comarques, podria ser interessant que tots els enclavaments i illes que pertanyen a una comarca donada formessin part d'una única entitat. Això vol dir que en consultar per localització sobre un polígon de l'Alt Empordà és esperable que totes les illes que hi pertanyen s'il·luminin, i que l'àrea, perímetre, etc es donin també respecte al conjunt de polígons elementals. El criteri de selecció es fa a través d'un camp de la base de dades o de tots els camps no geomètrico-topològics.
Opció 5:
Fa un reciclat d'un fitxer de polígons ja ciclat totalment. En aquest cas agrupa en un sol polígon més general els polígons que es toquen per un node i comparteixen els mateixos atributs temàtic.Donat un fitxer ràster que presenti elements lineals d'ample similar a la mida de píxel que tinguin un traçat diagonal (carreteres o rius). Si es vectoritza aquesta capa per a donar polígons, aquestes línies solen quedar com a seqüències de polígons quadrats d'un sol píxel que es toquen pels nodes. Aquest mode uneix tots aquests polígons en un de sol que representa millor les entitats geogràfiques.
El criteri de selecció es fa a través d'un camp de la base de dades o de tots els camps no geomètrico-topològics (es té en compte el registre múltiple si n'hi ha). Només es consideren ciclables els arcs que tenen un valor del camp diferent a cada banda de l'arc en el fitxer de polígons d'origen.
Opció 6:
Fa un ciclat d'un fitxer d'arcs per a generar un fitxer de grups polígons no topològics que pot presentar superposicions d'objectes. Primer es realitza una projecció del camp de la base d'arcs que serveix per a generar polígons. Per a cada atribut diferent d'aquest camp es realitza una selecció dels arcs que tenen aquest atribut i se ciclen totalment. Cadascun d'aquests ciclats independents és inclòs dins del fitxer de grups de polígons final; en aquesta operació poden aparèixer les superposicions esmentades. L'ordre de superposició dels diferents atributs es pot controlar a partir d'un fitxer d'ordre. També hi ha la possibilitat de generar un sol grup per a cada atribut (amb tots els polígons del mateix atribut formant un sol objecte).
Opció 7:
Converteix polígons des d'un fitxer VEC a un fitxer POL que no tindrà topologia garantida (la superposició de polígons és permesa). L'atribut dels objectes VEC també s'importa. Quan dos polígons tenen el mateix atribut i apareixen consecutivament dins del fitxer VEC, aquests polígons esdevenen un grup en el fitxer POL.
Opció 8:
Converteix polígons des d'un fitxer POL a un fitxer VEC. Cada grup de polígons que pugui existir es desagrupa en els seus polígons elementals. Es pot seleccionar un camp de la base de dades perquè sigui l'atribut dels objectes VEC.
Opció 9:
Desagrupa un fitxer de polígons. Cada grup de polígons que pugui existir es desagrupa en els seus polígons elementals.
Després d'aquesta primera selecció a través del paràmetre 'Opció', el paràmetre 'e' permet aplicar una selecció que elimina els arcs amb nodes finals (arcs que no connecten amb cap altre arc ni amb ells mateixos).
A més, en la selecció es poden eliminar automàticament als arcs que tindrien el mateix polígon als dos costats (halters).
Com s'ha comentat, l'aplicació del paràmetre 'e' permet ciclar fitxers d'arcs que contenen arcs no ciclables (arcs amb nodes finals i halters). Aquests arcs poden estar inclosos en el fitxer d'una manera voluntària,
però també poden provenir d'errors en la digitalització. Per tant, cal aplicar el paràmetre 'e' de forma acurada i conscient.
El programa crea a la base de dades els camps PERIMETRE i AREA, que indiquen, respectivament, el perímetre i l'àrea de cada polígon. En el cas del PERIMETRE s'inclouen els perímetres interiors. Els valors dels camps PERIMETRE
i AREA es calculen sobre les coordenades de la projecció (del mapa) i, per tant, no donen perímetres i àrees sobre la Terra sinó sobre el mapa, calculats com ho faria normalment un programa de dibuix assistit per ordinador (CAD).
En projeccions com la UTM, aquestes valors són suficientment precisos per a la major part de propòsits. Per exemple, dintre d'un fus UTM, un perímetre sobre el mapa pot arribar a diferir del perímetre sobre l'el·lipsoide terrestre
en un factor entre 0.9996 i 1.0009811009).
Quan la projecció cartogràfica és coneguda (es pot consultar el llistat de projeccions conegudes a l'ajuda del programa CanviPrj), a més dels camps PERIMETRE i AREA, el programa també crea els camps PERIMETREE i AREAE,
que indiquen el perímetre i àrea reals de cada polígon calculats sobre l'el·lipsoide terrestre amb criteris geodèsics acurats. Aquests nous camps resulten especialment indicats en projeccions cartogràfiques en què els càlculs sobre
el mapa donen valors clarament diferents dels reals sobre la superfície terrestre (per exemple, la projecció Mercator) o en projeccions en mapes en què la diferència és petita però on apareixen grans polígons que poden acumular errors importants.
Segons la projecció cartogràfica utilitzada el programa declara visible PERIMETRE o PERIMETREE i AREA o AREAE i deixa ocult l'altre camp, segons el més comunament usat com a mesura de perímetre i àrea en aquella projecció.
Podeu canviar aquests criteris de visibilitat en el fitxer REL amb el Gestor Universal de Metadades Geoespacials, GeM+..
Caixa de diàleg de l'aplicació
|
Caixa de diàleg de Ciclar. |
Sintaxi
Sintaxi:
- Ciclar 1 FitxerArcOrigen FitxerPolDestí [/IGNORAR] [/EMANCIPA]
- Ciclar 2 FitxerArcOrigen FitxerPolDestí [/IGNORAR] [/TAULA_ARC] [/CAMP_ARC] [/COND#_CAMP] [/COND#_OP] [/COND#_VALOR] [/COND#_NEXE] [/COND#_PRIOR] [/EMANCIPA]
- Ciclar 3 FitxerPolOrigen FitxerPolDestí [/TAULA] [/CAMP] [/CAMP_AREA] [/CAMP_AREA_TPERCENT] [/EMANCIPA]
- Ciclar 4 FitxerPolOrigen FitxerPolDestí [/TAULA] [/CAMP] [/CAMP_AREA] [/CAMP_AREA_TPERCENT] [/EMANCIPA]
- Ciclar 5 FitxerPolOrigen FitxerPolDestí [/TAULA] [/CAMP] [/CAMP_AREA] [/CAMP_AREA_TPERCENT] [/IGNORAR] [/EMANCIPA]
- Ciclar 6 FitxerArcOrigen FitxerPolDestí [/TAULA_ARC] [/CAMP_ARC] [/TAULA_ORD] [/CAMP_ORD] [/IGNORAR] [/UN_POL_PER_ATRIBUT] [/FITXER_ORDRE_GRUP] [/EMANCIPA]
- Ciclar 7 FitxerVecOrigen FitxerPolDestí
- Ciclar 8 FitxerPolOrigen FitxerVecDestí [precisió] [/TAULA] [/CAMP] [/SI_EN_BLANC] [/ATRIBUT_CONSTANT] [/ALCADA] [/AJUST_ENV]
- Ciclar 9 FitxerPolOrigen FitxerPolDestí
Opcions:
- 1:
Ciclat total.
- 2:
Ciclat selectiu en funció d'un camp lògic de la base de dades indicat amb /TAULA_ARC=n i /CAMP_ARC=m o amb una selecció.
- 3:
Reciclat de polígons amb arcs amb el mateixos atributs als dos costats. Es pot fer en funció de tots els camps no geomètrico-topològics o en funció d'un camp de la base de dades de FitxerPolOrigen (qualsevol camp de qualsevol taula de la base de dades).
- 4:
Generació de grups de polígons a partir d'un atribut temàtic preexistent. Es pot fer en funció d'un camp de la base de dades de FitxerPolOrigen (qualsevol camp de qualsevol taula de la base de dades no geomètrico-topològic).
- 5:
Reciclat de polígons que comparteixen un node i tenen els mateixos atributs. Es pot fer en funció de tots els camps no geomètrico-topològics o en funció d'un camp de la base de dades de FitxerPolOrigen (qualsevol camp de qualsevol taula de la base de dades). Genera grups de polígons.
- 6:
Obtenció de grups de polígons no topològics en funció d'un camp de la base de dades de FitxerArcOrigen indicat amb /TAULA_ARC=n i /CAMP_ARC=m. El valor d'aquest camp esdevé l'atribut del polígon a la base de dades. Donat que aquests tipus de grups de polígons poden donar lloc a superposicions es podrà indicar l'ordre en què se ciclen (dibuixen) els arcs dels polígons en un fitxer INI que s'indica al paràmetre /FITXER_ORDRE_GRUP. Per defecte es fa servir l'ordre de la projecció del camp indicat (ordre numèric per a camps N i ordre alfabètic per a camps C). Els polígons formats pels arcs amb atributs d'ordre inferior queden per sota dels altres.
- 7:
Converteix polígons des d'un fitxer VEC a un fitxer POL (polígons amb grups no topològics).
- 8:
Converteix polígons des d'un fitxer POL a un fitxer VEC.
- 9:
Desagrupa un fitxer de polígons.
Paràmetres:
- FitxerArcOrigen
(Fitxer arc estructurat d'origen -
Paràmetre d'entrada): Fitxer estructurat tipus ARC.
- FitxerPolDestí
(El fitxer polígon resultat del ciclat -
Paràmetre de sortida): El programa genera un fitxer POL.
- FitxerPolOrigen
(Fitxer polígon estructurat -
Paràmetre d'entrada): Fitxer estructurat tipus POL.
- FitxerVecOrigen
(Fitxer vectorial origen no estructurat -
Paràmetre d'entrada): Fitxer no estructurat d'arcs.
- FitxerVecDestí
(Fitxer resultat del ciclat -
Paràmetre de sortida): El programa genera un fitxer VEC.
- precisió
(Precisió -
Paràmetre d'entrada): Precisió.
Modificadors:
/COND#_CAMP=
(Camp de la condició #)
Nom del camp de la condició # de la selecció. Hi poden haver fins a 100 condicions i per tant, fins a 100 noms de camp (COND#_CAMP) començant per l'índex 1. (Paràmetre d'entrada) /COND#_OP=
(Operador de la condició #)
Operador a usar en la # condició de la selecció. Hi poden haver fins a 100 condicions i per tant fins a 100 operadors (COND#_OP) començant per l'índex 1. (Paràmetre d'entrada) /COND#_VALOR=
(Valor de la condició #)
Valor a usar en la # condició de la selecció. Hi poden haver fins a 100 condicions i per tant fins a 100 valors (COND#_VALOR) començant per l'índex 1. (Paràmetre d'entrada) /COND#_NEXE=
(Nexe de la condició #)
Nexe a usar per enllaçar entre successives condicions de selecció. En aquest cas entre la condició # i la condició #+1. Hi poden haver fins a 100 condicions i per tant fins a 99 nexes (COND#_NEXE) començant per l'índex 1. (Paràmetre d'entrada) /COND#_PRIOR=
(Prioritat del nexe de la condició #)
Prioritat del nexe a usar per enllaçar entre successives condicions de selecció. En aquest cas entre la condició # i la condició #+1. Hi poden haver fins a 100 condicions i per tant fins a 99 prioritats (COND#_PRIOR) començant per l'índex 1. És un paràmetre optatiu, on de no indicar-se, la prioritat és simplement l'ordre (Paràmetre d'entrada) /CAMP_AREA= (Nom del camp que contindrà el camp de l'àrea) És el nom del camp que conté, o que es vol que contingui, l'àrea parcial de cada registre dels polígons resultats en cas que presenti registre múltiple. Aquest camp permetrà conèixer l'àrea ocupada per a cada registre abans de la fusió dels polígons. En cas de no existir el camp, el programa el crea. (Paràmetre d'entrada) /CAMP_AREA_TPERCENT= (Nom del camp que contindrà el percentatge de recobriment per registre) A més de l'àrea parcial, s'indica que es vol generar un camp amb el percentatge de recobriment per a cada registre dels eventuals multiregistres de la de la taula principal d'atributs. (Paràmetre d'entrada) /TAULA_ARC= (Índex taula que conté el camp lògic) Índex que indica quina és la taula de la base de dades que conté el camp lògic. (Paràmetre d'entrada) /CAMP_ARC= (Índex del camp que actua de camp lògic) Índex que indica quin és el camp de la taula indicada amb /TAULA_ARC=n que conté el camp lògic a usar. (Paràmetre d'entrada) /TAULA_ORD /CAMP_ORD= (Índex del camp que indica l'ordre) Indica l'ordre en que se ciclen els polígons en el cas de superposicions. (Paràmetre d'entrada) /IGNORAR= (Descartar arcs ciclables) - ENDNODES: Abans del ciclat se seleccionen els arcs ciclables, descartant els arcs que presenten nodes finals.
- HALTERS: Com ENDNODES, però, a més, durant el ciclat es descarten els arcs amb el mateix polígon als dos costats (halters).
- Si no s'indica el programa no tolera la presència de nodes finals ni halters a la base d'arcs i atura el procés de ciclat si existeixen.
(Paràmetre d'entrada) /UN_POL_PER_ATRIBUT
(Creació d'un sol polígon)
Agrupar en un sol macropolígon tots els polígons amb el mateix atribut. (Paràmetre d'entrada) /FITXER_ORDRE_GRUP=
(Fitxer INI que indica l'ordre de superposició)
Donat que aquests tipus de grups de polígons poden donar lloc a superposicions es podrà indicar l'ordre en què se ciclen (dibuixen) els arcs dels polígons en un fitxer INI que s'indica al paràmetre /FITXER_ORDRE_GRUP. Per defecte es fa servir l'ordre de la projecció del camp indicat (ordre numèric per a camps N i ordre alfabètic per a camps C). Els polígons formats pels arcs amb atributs d'ordre inferior queden per sota dels altres. (Paràmetre d'entrada) /EMANCIPA (Emancipar el resultat) Indica que cal obtenir un resultat emancipat en ciclar els arcs. (Paràmetre d'entrada) /TAULA= (Selecció de la taula en el format vectorial POL) Indiquen la taula de la base de dades del criteri de selecció (opcions 3, 4 i 5) o el camp de la base de dades que s'exporta a format VEC (opció 8). Per saber més sobre els valors d'aquests paràmetres cal seguir les consideracions del document de sintaxi general. (Paràmetre d'entrada) /CAMP= (Selecció camp de la taula en el format vectorial POL) Indiquen el camp de la base de dades del criteri de selecció (opcions 3, 4 i 5) o el camp de la base de dades que s'exporta a format VEC (opció 8). Per saber més sobre els valors d'aquests paràmetres cal seguir les consideracions del document de sintaxi general. (Paràmetre d'entrada) /SI_EN_BLANC=
(Què fer si l'atribut està en blanc)
Indica el comportament que tindrà l'exportació a VEC quan no hi hagi atribut a la base de dades (camp en blanc). Pot valer "CONSTANT" per a un valor constant, "ID_GRAFIC" per a l'identificador gràfic o "IGNORAR" per a ignorar els vectors sense atribut (valor per defecte). (Paràmetre d'entrada) /ATRIBUT_CONSTANT=
(Valor constant de l'atribut pels registres en blanc)
Indica la constant a exportar a format VEC com atribut dels objectes. Si s'usa en combinació amb /TAULA=, /CAMP= i /SI_EN_BLANC=CONSTANT és l'atribut que es farà servir quan no hi ha dades (camp en blanc).Si no s'indica /TAULA=, /CAMP= o /ATRIBUT_CONSTANT= l'exportació a format VEC es fa a partir de l'identificador gràfic com a atribut. (Paràmetre d'entrada) /ALCADA=
(Alçada)
Indica quina de les possibles alçades s'escriu en el VEC: 0 per la primera que es trobi, 1 per la superior i 2 per la inferior. Per saber més sobre els valors d'aquests paràmetres seguiu les consideracions del document de sintaxi general. (Paràmetre d'entrada) /AJUST_ENV
(Ajustar envolupant)
Ajustar envolupant (Paràmetre d'entrada)
Format del fitxer INI indicat al paràmetre /FITXER_ORDRE_GRUP
[ORDRE_GRUP]
Atribut1=
Atribut2=
Atribut3=
...
(L'índex d'atribut ha de ser correlatiu. El valor de les claus
és el valor de l'atribut dels polígons)
Aquest programa suporta format REL v.4 i format ARC v. 1.1 amb o sense
coordenades 3D.