Presentació i opcions Caixa de diàleg de l'aplicació
Exemples gràfics Sintaxi

Presentació i opcions

Aquesta aplicació permet generar una malla TIN (xarxa irregular de triangles, per triangulated irregular network en anglès) a partir d'un fitxer de punts.

Un TIN és un conjunt de triangles adjacents, no solapats i sense forats topològics, construït a partir de coordenades irregularment distribuïdes provinents de punts (com cotes altimètriques), línies (com carenes o tàlvegs) o polígons (com una vora d'un llac). En ser vectorial proporciona una modelització que respecta els punts singulars com cims, fons de vall, etc.

L'aplicació CreaTIN permet fer una selecció de la capa de punts origen, així com utilitzar la cota Z dels punts, en cas que sigui una capa 3D, o utilitzar un camp numèric de la base de dades com a cota Z que serà assignada a cada vèrtex dels triangles. A més, també permet usar punts que tinguin cota sensedades (en el cas de triar usar cota 3D) o amb etiqueta buida (en el cas d'assignar un camp).

El fitxer d'entrada ha de ser un fitxer de punts en format PNT i el fitxer de sortida serà de polígons en format POL.

En consultar per localització els polígons resultants s'obté la cota calculada en el pla del triangle 3D si es fa clic a l'interior del polígon, la cota calculada al llarg de la tendència de cada aresta del triangle si es clica a una de les vores del polígon, o la cota del vèrtex del triangle si es prem sobre un dels nodes.

La taula creada conté diversos camps d'interès per a cada triangle:

Si es proporcionen punts provinents de corbes de nivell, sense cotes complementàries, a algunes zones, particularment a l'interior de les corbes de les zones culminals, es generaran triangles coplanars. El pendent dels triangles coplanars és 0, i l'orientació, en restar indefinida, queda escrita en blanc a la taula dels polígons triangulars creats.

Per tal de convertir la capa TIN en un MDT ràster convencional es pot utilitzar l'aplicació TiraVec en mode TIN:


Caixa de diàleg de l'aplicació

Caixa de diàleg del CreaTIN


Exemples gràfics


Exemple de malla TIN (en negre) sota les isolínies (colors graduats segons el valor de la isolínia) a partir de les quals ha estat creada
Cal notar que se simbolitzen els vèrtexs de les isolínies, que han esdevinguts vèrtexs (tots nodes en aquest cas) dels triangles


Exemple del resultat de la rasterització d'un TIN a través de TiraVec en mode TIN

Font: Mitas, L., Mitasova, H. (1999). Spatial Interpolation. In: P.Longley, M.F. Goodchild, D.J. Maguire, D.W.Rhind (Eds.),
Geographical Information Systems: Principles, Techniques, Management and Applications, Wiley.


Sintaxi

Sintaxi:

Opcions:

Paràmetres:

Modificadors: