-
GDALMM: Importació de fitxers amb llibreries GDAL/OGR
Accés directe de l'ajuda a Internet: GDALMM
Accés a l'aplicació des del menú: "Fitxer | Importar | Fitxers via GDAL/OGR"
Presentació i opcions
Aquesta aplicació permet importar formats ràster, vectorials i tabulars als formats del MiraMon mitjançant les llibreries GDAL/OGR. Es preveu que, en un futur, l'aplicació permeti també exportar els formats esmentats; mentrestant es poden instal·lar les llibreries GDAL https://trac.osgeo.org/osgeo4w/#QuickStartforOSGeo4WUsers per a executar instruccions com ara ogr2ogr.
Les opcions possibles són:
Informació:
Mostra informació sobre el fitxer en format importable via GDAL/OGR.
Importació d'un fitxer usant llibreries GDAL/OGR:
Importa el fitxer, o un subconjunt dels elements que conté, amb les llibreries GDAL/OGR.
Des dels seus orígens, el 1994, el MiraMon ha anat desenvolupant una part important de codi propi per a poder accedir a altres formats habituals en l'àmbit dels Sistemes d'Informació Geogràfica i la Teledetecció, majoritàriament mitjançant la seva importació, tot i que en algun cas s'ha permès l'obertura directa d'altres formats (com el que es dóna a formats com el JPEG per a la visualització i per a la rectificació geomètrica d'imatges). D'altra banda, la maduresa dels codis de l'excel·lent iniciativa GDAL/OGR, iniciada els anys 2000, va fer que el 2024 el MiraMon abordés no només l'inici de la publicació del codi per a fer accessibles els formats MiraMon en l'entorn GDAL/OGR, sinó també la lectura directa de molts altres formats al mòdul principal del MiraMon (MM64). Aquesta iniciativa també va beneficiar, paulatinament, altres aplicacions (RasSelec, VecSelec, etc) i va estimular la creació de l'aplicació GDALMM, la qual permet unificar en un sol entorn la importació individual o massiva (amb crides via BAT, PS1, etc) de fitxers de la gran varietat de formats que el GDAL/OGR permet llegir.
Malgrat la incorporació dels codis GDAL/OGR al MiraMon l'any 2024, el MiraMon no ha abandonat el seus codis de lectura i/o d'importació de certs formats per tal que les persones usuàries del programa puguin seguir accedint als formats pels quals les llibreries GDAL/OGR encara no proporcionen accés (com poden ser els formats CEOS de l'Agència Europea de l'Espai per a dades Landsat, el format VEC/DVC, etc), o no permeten recuperar certes característiques d'interès (com aspectes de simbolització en DXF, aspectes de jocs de caràcters OEM-ANSI-UTF8 en taules i fitxers de text, tractament òptim de valors sensedades, etc).
Limitacions:
- Des del 2019 les llibreries GDAL/OGR no donen suport a versions de 32 bits dels seus codis i, per tant, l'aplicació GDALMM no és accessible en ordinadors en què el sistema operatiu és de 32 bits.
- El model de dades del GDAL/OGR (o els formats que escriuen les seves llibreries) no donen suport, o no ho fan plenament, a algunes característiques del model de dades del MiraMon, i viceversa, com per exemple és el cas del model vectorial, podent-se perdre certes característiques. Per a conèixer com gestionar algunes d'aquestes pèrdues es pot consultar l'apartat MiraMonVector driver de la documentació del GDAL. En cas de dubte, adreceu la vostra consulta a suport@miramon.uab.cat. A continuació s'indica les principals pèrdues que es poden produir:
- Les relacions topològiques (sempre).
- La cardinalitat 1 a molts entre els elements gràfics i la taula principal d'atributs alfanumèrics (sempre). A MiraMonVector driver s'explica com es pot pal·liar aquesta pèrdua.
- El model relacional de taules que poden ser vinculades a una taula principal (sempre). Si la capa a exportar té relacions amb diverses taules, cal recordar que es pot crear una taula única des del MiraMon (opció 17 de l'aplicació GestBD) i, si bé es perdrà en el format de sortida el model relacional, es disposarà de tota la informació.
- Les Z múltiples per a una mateixa coordenada XY (sempre). A MiraMonVector driver s'explica com es pot pal·liar aquesta pèrdua, tot especificant quina Z de les disponibles es vol exportar.
- Els noms llargs en camps de taules (segons els formats).
- Els camps en taules de més de 254 camps (segons els formats).
- Els camps de text (C) de més de 254 caràcters (segons els formats).
- L'estalvi d'espai en entitats vectorials amb una Z constant, com corbes de nivell o terrats d'edificis en models simples (sempre).
- La simbolització en el formats vectorials (sempre), tot i que es preveu implementar la seva interoperabilitat properament.
- Algunes característiques geomètriques complexes que no estan recollides en el model de dades del MiraMon (molt poc utilitzades).
- El model complet de metadades (sempre), tot i que algunes característiques es poden conservar. A MiraMonVector driver s'explica com es pot pal·liar aquesta pèrdua, explicitant l'idioma de documentació de metadades. A continuació se citen diversos aspectes que es perden:
- Unitats d'aquells camps numèrics que en tenen.
- Paràmetres de qualitat.
- Especificacions de les propietats radiomètriques de les imatges captades amb sensors de teledetecció.
- Valors mínims i màxims veritables de conjunts ràster.
Nota: La pèrdua total o parcial d'aquestes capacitats no és cap defecte d'aquesta implementació (GDALMM) sinó que resulta del disseny del propi model del GDAL/OGR i del disseny dels altres formats i models de dades, amb limitacions que fan inviable la completa interoperabilitat de formats. No obstant això, cal reconéixer i valorar molt positivament l'alta capacitat d'interoperabilitat que permet el GDAL/OGR.
Particularitats de les transformacions efectuades pel GDALMM:
Un fitxer GDAL pot contenir en el seu interior un o diversos conjunts d'informació dels descrits a continuació:
- Capes vectorials
- de tipus punt o multipunt: es converteix en una capa de punts .pnt
- de tipus línia o multilínia: es converteix en una capa d'arcs .arc
- de tipus polígon o multipolígon: es converteix en una capa de polígons .pol
- de tipus indefinit: es converteix en una o diverses capes de punts, arcs, polígons o taules DBF (o DBF estesa si fos necessari), segons el seu contingut. Per exemple, si el fitxer només conté elements no geomètrics el resultat serà un sol fitxer DBF.
- Capes ràster
- amb una banda: es converteix en una capa ràster monobanda .img
- amb diverses bandes: es converteix en una capa ràster multibanda .img (diversos fitxers .img vinculats a través del seu fitxer I.rel).
- amb un o diversos subconjunts d'informació (subdatasets): es converteix en diverses capes .img monobanda o multibanda segons el contingut original.
Cal tenir en compte que:
- Els fitxers vectorials resultants no tenen la topologia verificada.
- Els fitxers vectorials que contenen multipunts i multilínies es converteixen a capes .pnt i .arc, respectivament. En aquesta conversió, cada objecte multipunt es converteix en diversos punts i cada objecte multilínia en diversos arcs. Això no passa en polígons ja que el model de dades del MiraMon si que admet multipolígons.
- Els fitxers obribles amb GDAL són, en general, de tipus vectorial o ràster i ambdós tipus poden portar taules d'atributs associades. Aquestes taules s'importen generant un fitxer DBF, en format DBF estesa si cal.
- Les capes vectorials dels fitxers poden contenir, en algun cas, més d'un tipus d'element (per exemple, punts i polígons). Sempre s'importaran tots els tipus, donant lloc a diverses capes en format del MiraMon amb el mateix nom però amb les extensions corresponents.

Caixa de diàleg de l'aplicació
|
Caixa de diàleg del GDALMM. |

Exemples
Importació de tots els elements d'un fitxer a un directori
GDALMM 1 d:\capes\topografia-territorial.gpkg d:\capes_sortida\TopografiaTerritorial /TIPUS_SORTIDA=D
GDALMM 1 d:\capes\topografia-territorial.gpkg d:\capes_sortida\TopografiaTerritorial
on:
topografia-territorial.gpkg correspon al fitxer origen ubicat al directori d:\capes
TopografiaTerritorial correspon al directori de sortida, el qual es crearà automàticament si no existeix prèviament, ubicat dins el directori d:\capes_sortida
/TIPUS_SORTIDA és el paràmetre opcional que indica que el resultat de la importació es vol desar en un directori (D) de sortida, tot i que no seria necessari indicar-lo en aquest cas, per ser aquesta l'opció per defecte de l'aplicació
Després de la importació aquest directori contindrà tots els elements del fitxer origen en format del MiraMon.
Importació d'un subconjunt d'elements d'un fitxer a un directori
GDALMM 1 d:\capes\topografia-territorial.gpkg d:\capes_sortida\TopografiaTerritorial d:\capes\seleccio.lst
on:
topografia-territorial.gpkg correspon al fitxer origen ubicat al directori d:\capes
TopografiaTerritorial correspon al directori de sortida, el qual es crearà automàticament si no existeix prèviament, ubicat dins el directori d:\capes_sortida
seleccio.lst correspon al fitxer de tipus llista (.lst) que conté els elements a importar, el qual ha d'estar en el mateix directori que el fitxer origen (com és aquest cas d:\capes) o en un altre directori amb els noms dels fitxers en format absolut o relatiu al nom del directori que conté el fitxer a importar. Aquest fitxer de selecció es pot construir des de la finestra de l'aplicació
Després de la importació aquest directori contindrà el subconjunt d'elements seleccionats a la llista seleccio.lst en format del MiraMon. En aquest cas no s'ha indicat el paràmetre opcional /TIPUS_SORTIDA pels motius exposats a l'exemple anterior.
Importació de tots els elements d'un fitxer a una capa o diverses capes en format del MiraMon reanomenant les capes destí
GDALMM 1 d:\capes\ArbresMonumentals.gpkg d:\capes_sortida\ArbresCatalogatsMonumentals.pnt /TIPUS_SORTIDA=F
on:
ArbresMonumentals.gpkg correspon al fitxer origen, el qual només conté únicament una capa, ubicat al directori d:\capes
ArbresCatalogatsMonumentals.pnt correspon al fitxer de sortida amb el nom desitjat, ubicat dins el directori d:\capes_sortida que ha d'existir prèviament
/TIPUS_SORTIDA correspon al paràmetre opcional que indica que el resultat de la importació és un fitxer (F). En aquest cas és necessari indicar-lo atès que, en cas contrari, es crearia un directori anomenat d:\capes_sortida\ArbresMonumentals.pnt i a dins s'hi importarien tots els elements del fitxer ArbresMonumentals.gpkg
Després de la importació es disposarà de tots els elements del fitxer origen en un o diversos fitxers, d'acord amb el tipus d'objecte de la capa origen (punt, arc o polígon) reanomenats i en el format del MiraMon. Per exemple, arbres monumentals que siguin elements de tipus punt s'importaran com a .pnt, arbredes monumentals que siguin elements poligonals s'importaran com a .pol, etc.
Importació d'un únic element d'un fitxer que conté diversos elements a un fitxer en format del MiraMon
GDALMM 1 d:\capes\topografia-territorial.gpkg d:\capes_sortida\TopografiaTerritorial\45_capa_escollida.pol d:\capes\seleccio_un_elem.lst /TIPUS_SORTIDA=F
on:
topografia-territorial.gpkg correspon al fitxer origen ubicat al directori d:\capes
45_capa_escollida.pol correspon al fitxer de sortida amb el nom desitjat, ubicat dins el directori d:\capes_sortida\TopografiaTerritorial que ha d'existir prèviament
seleccio_un_elem.lst correspon al fitxer de tipus llista (lst) que conté l'element a importar, el qual ha d'estar en el mateix directori que el fitxer origen o en un altre directori amb els noms dels fitxers en format absolut o relatiu al nom del directori que conté el fitxer a importar. Aquest fitxer de selecció es pot construir des de la finestra de l'aplicació
/TIPUS_SORTIDA és el paràmetre opcional que indica que el resultat de la importació es vol desar en un fitxer (F) de sortida. En aquest cas és necessari indicar-lo atès que, en cas contrari, es crearia un directori anomenat 45_capa_escollida.pol i a dins s'hi importaria l'element seleccionat del fitxer topografia-territorial.gpkg
Després de la importació es disposarà de l'element del fitxer origen que sigui seleccionat per la llista en un o diversos fitxers, d'acord amb el tipus d'objecte de capa origen seleccionada (punt, arc o polígon), en el format del MiraMon. Tal i com s'ha explicat prèviament, també és possible, en la mateixa importació, reanomenar els fitxers.

Sintaxi
Sintaxi:
- GDALMM 0 FitxerEntrada
- GDALMM 1 FitxerEntrada DirOFitSortida [FitxLListaCapes] [/TIPUS_SORTIDA]
Opcions:
- 0:
Mostra informació sobre un fitxer via GDAL/OGR.
- 1:
Importa al MiraMon un fitxer via GDAL/OGR.
Paràmetres:
- FitxerEntrada
(Fitxer GDAL/OGR a importar -
Paràmetre d'entrada): Fitxer a importar usant les llibreries GDAL/OGR.
- DirOFitSortida
(Directori o fitxer de sortida -
Paràmetre de sortida): Directori o fitxer de sortida (segons s'especifiqui a través de /TIPUS_SORTIDA=) on es desaran els fitxers importats al format del MiraMon.
- FitxLListaCapes
(Fitxer de llista de capes -
Paràmetre d'entrada): Fitxer de text que conté una llista de capes, bandes, subconjunts d'informació ràster (subdatasets) i/o taules a importar. En cas que no s'indiqui aquest fitxer, s'importarà tota la informació que es trobi al fitxer origen.
Modificadors:
/TIPUS_SORTIDA=
(Tipus de sortida)
Permet determinar si la sortida és un directori (D) o un fitxer (F). Per defecte serà sempre un directori. L'opció F només s'ha d'usar quan es vulgui importar una capa vectorial o un conjunt d'informació ràster i el resultat d'aquesta importació sigui només una sola capa en el format del MiraMon. (Paràmetre d'entrada)
