El format HDF (Hierarchical Data Format) és un format molt estès per a l'emmagatzematge i estructuració de grans quantitats de dades numèriques. Originalment es va desenvolupar pel National Center for Supercomputing Applications. Actualment el denominat HDF Group és l'encarregat de l'actualització i revisió del format. Aquest format permet emmagatzemar diferents models de dades, com matrius multidimensionals, imatges ràster i taules. El programa HDFIMG rep un fitxer en format HDF i genera un fitxer IMG multibanda dins d'una carpeta de sortida o bé genera un bolcat de les metadades incloses en el fitxer HDF. En cas de tenir triat la manera importació, l'aplicació preselecciona el tipus de producte en funció d'una exploració heurística del nom del producte dins de les metadades.
A causa de l'àmplia extensió i distribució per la xarxa de les dades geogràfiques, el format HDF s'ha estès i ampliat la seva utilització a molts portals de distribució de dades. En el camp de la Teledetecció, des de les dades de sensors àmpliament utilitzats, com MODIS, ASTER i CHRIS, fins a determinats productes d'oceanografia es distribueixen en HDF. No obstant això, aquesta àmplia distribució no ha anat acompanyada d'un estàndard àmpliament adoptat per a la distribució de les metadades. Malgrat aquesta deficiència, l'eina HDFIMG importa i fa la documentació de manera correcta les imatges mitjançant un algorisme d'exploració de les metadades disponibles.
Si es demana l'opció d'importació es generen dos fitxers de text que inclouen les metadades de cada banda (Attributes_SD) i les metadades ECS globals del fitxer HDF (Metadata_ECS). Els fitxers es guarden en un directori el nom segueix l'estructura Metadata_nomproducte.
Actualment HDFIMG té implementat el suport als següents productes:
És el producte de radiàncies registrades en el sensor amb l'aplicació addicional de la correcció geomètrica de la imatge. Aquest producte conté també un model digital d'elevacions generat a partir de les pròpies dades del sensor.
Referències:
* Abrams, M., Hook, S. and Ramachandran, B. (1999) Aster User Handbook, Version 2, NASA/Jet Propulsion Laboratory, Pasadena.
* Earth Remote Sensing Data Analysis Center (ERSDAC) (2002) ASTER LEVEL 3A01 DATA PRODUCTS SPECIFICATION (GDS Version) Version 1.1.
És el producte de radiància registrades en el sensor. En aquest cas per obtenir les imatges de radiància cal aplicar els coeficients de correcció del camp de Radiometria del REL seguint la següent fórmula:
Referències:
* Abrams, M., Hook, S. and Ramachandran, B. (1999) Aster User Handbook, Version 2, NASA/Jet Propulsion Laboratory, Pasadena.
* Earth Remote Sensing Data Analysis Center (ERSDAC) (2001) ASTER LEVEL 1 DATA PRODUCTS SPECIFICATION Version. 2.4.
Estructura de la informació generada:
Es genera un ràster IMG multibanda en un directori el nom segueix
l'estructura AST###_órbita_anymesdia, on ### és el tipus de processat. Per exemple, per a la imatge ASTER
A1 amb número d'òrbita 40718 i data 14-08-2007, la carpeta de sortida serà: AST3A01_40718_20070814.
Georeferenciació:
Per georeferenciar els productes (MOD02HKM/MYD02HKM) i (MOD021KM/MYD021KM) cal importar també el producte de geolocalització (MOD03/MYD03).Per als productes L2 s'haurà d'usar la malla de latitud i longitud. La resta de productes de MODIS ja se subministren georeferenciats en sistema sinusoidal V5 de MODIS. Els fitxers han de tenir el mateix patró de nom: MOD021KM.A2009152.1130.005.2009152235056.hdf i MOD03.A2009152.1130.005.2009152231421.hdf.
Es pot usar l'aplicació CanviPrj del MiraMon per convertir aquesta georeferenciació a altres d'interès.
El producte L3 Standard Mapper Image (SMI) està compost per dades oceanogràfiques mundials i es distribueix en format HDF. Es tracta de paràmetres oceanogràfics (Chlorophyll a concentration, Angstrom coefficient, Normalized water-leaving radiance at each visible wavelength, Aerosol optical thickness, Epsilon and Diffuse attenuation coefficient at 490 nm) per a diferents períodes de temps. Els productes són generats a partir dels productes binaris dels sensors SeaWiFS, MODIS, OCTS o CZCS i en projecció cilíndrica.
Per descarregar els productes L3SMI es pot consultar el web:
http://oceancolor.gsfc.nasa.gov
Estructura de la informació generada:
Es genera un ràster IMG en un directori el nom del qual segueix
l'estructura I###.L3m_ttt_pppp_r, on I és el primer caràcter identificador
de l'instrument (S per SeaWiFS, A per MODIS d'Aqua,
T per MODIS de Terra, O per OCTS, C per CZCS). Les extensions de
nom de fitxer són de la forma L3m_ttt_pppp_r, on ttt representa el
període de durada inicial, pppp és un codi per als paràmetres
geofísics del producte, i r és la resolució en km. Per exemple, per a
la imatge de clorofil·la a de 2 km, la carpeta de sortida serà:
S2004008.L3m_DAY_P118_chlor_a_ARG_2km.
Es tracta d'uns productes d'estimacions de la productivitat del oceà per diferents conjunts de dades i amb diferents algorismes de processament, com el Standard-VGPM i el Eppley-VGPM.
Per descàrregar els productes L3SMI es pot consultar el web:Estructura de la informació generada:
Es genera un ràster IMG en un directori el nom del qual segueix l'estructura nomproducte_data, on nomproducte és el corresponent nom per a cada producte i la data té el format anymesdia. Per exemple per a la imatge de producció primària neta del 01-12-1997 la carpeta de sortida serà: NPP_19971201.
Hi ha cinc maneres de distribució de les imatges de CHRIS classificats com maneres de1 a 5, les maneres implementats són:
MODE 1: TOTAL: Full swath width, 62 spectral bands, 773nm / 1036nm, nadir ground sampling distance 34m @ 556km.
MODE 2: WATER BANDS: Full swath width, 18 spectral bands, nadir ground sampling distance 17m @ 556km.
MODE 3: LAND CHANNELS: Full swath width, 18 spectral bands, nadir ground sampling distance 17m @ 556km.
MODE 4: CHLOROPHYL BAND SET: Full swath width, 18 spectral bands, nadir ground sampling distance 17m @ 556km.
Referències:
Cutter, M. A, 2008, CHRIS Data Format, Surrey Satellite Technology Limited.
Estructura de la informació generada:
Es genera un ràster IMG en un directori el nom del qual segueix l'estructura CHRIS_data_hora, on la data té el format anymesdia. Per exemple per a la imatge CHRIS del 19-02-2009 i hora 15:51:34 la carpeta de sortida serà: CHRIS_20090219_155134.
El MISR (Multiangle Imaging Spectro-Radiometer) té 9 càmeres, totes apuntant en direccions diferents. D'aquesta manera proporciona una cobertura multiangular de tot el planeta. Tenen la capacitat d'observar simultàniament 9 angles diferents (a més del nadir, ±26.1°, ±45.6°, ±60.0° i ±70.5°) tant cap endavant com cap enrere al llarg de la traça de l'òrbita i 4 bandes espectrals (B, G, R, IRp). En general, els angles grans proporcionen una major sensibilitat als efectes dels aerosols atmosfèrics i efectes dels núvols, mentre que els angles més propers al nadir aporten informació de la sobre la superfície terrestre.
Per descarregar els productes MISR Level 3 Imagery (L3SMI) es pot
consultar el web:
MISR -- http://www-misr.jpl.nasa.gov
MISR Level 3 Imageryr -- http://eosweb.larc.nasa.gov/PRODOCS/misr/level3/download_data.html
Si es necessita importar un nou producte HDF no suportat per HDFIMG,
es pot contactar amb nosaltres a suport@miramon.uab.cat.