Presentaciķ i opcions Caixa de diāleg de l'aplicaciķ
Sintaxi

Presentaciķ i opcions

L'aplicaciķ permet tant generar mapes de distāncies contínues (resultat rāster) com ārees d'influčncia (buffers) a una certa distāncia de les entitats diana (resultat rāster o vectorial):

Les entitats diana poden ser tant de tipus rāster com vectorial. En el cas rāster, qualsevol celˇla de valor diferent a sensedades es considera una celˇla diana. En el cas vectorial, qualsevol entitat (punt, línia o polígon) es considera una entitat diana (en el tractament rāster d'aquestes ārees d'influčncia de vectors, també es pot indicar que només siguin considerades com a diana les entitats vectorials amb un cert atribut); en el cas de rāsters, si només es desitja usar com a diana uns certs elements, es pot realitzar una consulta per atributs des del MiraMon i desar el resultat en un nou fitxer, o bé utilitzar el CalcImg; igualment, si s'ha de fer un procés massiu amb molts fitxers, es pot automatitzar el procés de selecciķ de les entitats diana des del CalcImg o des del VecSelec.

Les ārees d'influčncia resultants poden ser rāsters o vectorials; en el cas vectorial es pot fer un tractament totalment vectorial o un tractament rāster on el resultat és la vectoritzaciķ del cas rāster i, per tant, necessita els parāmetres que defineixen l'āmbit del rāster temporal.
Sempre que es demani una ārea d'influčncia i el fitxer origen sigui un rāster, l'aplicaciķ igualment comenįa generant el mapa de distāncies i, posteriorment, selecciona les zones a l'interval de distāncies demanat. Sempre es pot posteriorment executar el GenVPol per tal de suavitzar les vores de les ārees d'influčncia obtingudes.

En el model rāster, les distāncies es calculen a través del CAMÍ MÉS CURT des del centre de cada celˇla al centre de la celˇla diana més propera, la qual cosa implica la utilitzaciķ de cālculs de curvatura geodčsica quan convé.

Les distāncies s'expressen en les unitats del sistema de referčncia (es recomana consultar, perō, la secciķ NOTES IMPORTANTS, més avall).

A diferčncia d'altres programes de SIG, que realitzen aquest cālcul en precisiķ simple i que perden precisiķ amb celˇles petites o valors de coordenades molt grans, el BufDist el duu a terme en doble precisiķ i amb un tractament ōptim dels valors numčrics, amb la qual cosa les distāncies resulten ben calculades fins i tot en fitxers molt grans (amb moltes files i columnes). S'ha pogut detectar que en fitxers de 341 files x 341 columnes i un costat de celˇla de 50 m en projecciķ UTM, els resultats del MiraMon diferien d'altres programes en fins a 10 celˇles, en quč els altres programes detectaven com a més properes celˇles equivocades i donaven valors erronis de distāncia de fins a 3.3 m.

Si es demana obtenir un mapa de distāncies contínues:

Si es demana obtenir una ārea d'influčncia: NOTES IMPORTANTS: En projeccions cartogrāfiques com UTM, Gauss, Cōnica de Lambert, o qualsevol altra que sigui raonablement equidistant en totes direccions, les distāncies s'expressen en les unitats del sistema de referčncia, i aixō no presenta normalment cap problema en la presa de decisions sobre les distāncies obtingudes en el cālcul.

En canvi, en certes projeccions cartogrāfiques amb forta assimetria en les distāncies projectades -Mercator, Equirectangular "lat/long", etc-, els cālculs podrien tenir errors importants si les distāncies es calculessin de forma cartesiana (rectangular), degut a les característiques de la prōpia projecciķ. És per aixō que el BufDist, quan detecta projeccions "Mercator", "Equirectangular" (latitud/longitud en graus), etc, fa les correccions pertinents per tal que els resultats siguin realistes.

Si en el cas de projeccions aproximadament equidistants (per exemple UTM) es volen cālculs de precisiķ centimčtrica, es pot forįar el cālcul de distāncies d'alta precisiķ indicant el parāmetre /DIST_GEOD=1. Amb aquest procediment s'obtenen resultats prācticament idčntics a, en el cas UTM, aplicar el factor de deformaciķ lineal (K) als cālculs de distāncies (es pot consultar, per exemple, Estruch 1996, pāg. 93, per a un exemple numčric).

Cal tenir en compte, perō, que el cālcul de distāncies és MOLT MÉS LENT quan s'indica /DIST_GEOD=1.

Com s'ha explicat prčviament, en les projeccions de tipus "Mercator" i "Equirectangular" sempre es realitzen els cālculs com si es demanés /DIST_GEOD=1 ja que en cas contrari els resultats sķn molt poc realistes. Si, tanmateix, es desitja forįar el cālcul de forma cartesiana i, no geodčsica, cal indicar /DIST_GEOD=0.

Llevat que s'indiqui el contrari, BufDist NO preveurā circularitats en els cālculs (és a dir, en mapes que representin el mķn sencer, no preveu que les distāncies extremes esquerra i dreta sķn més properes i fa el cālcul sobre el pla cartogrāfic). Si s'estan calculant distāncies sobre tot el mķn, cal utilitzar el parāmetre /MAPAMUNDI per a indicar a BufDist que cal que consideri circularitats. Abans d'utilitzar /MAPAMUNDI, cal tenir present que:

En resum, i com a aspectes més importants, cal recordar que BufDist calcula distāncies cartesianes sobre el sistema de referčncia i fa cālculs geodčsics rigorosos en el cas de projeccions com "Mercator" o "Equirectangular" (en aquests casos especials, en pantalla s'indicarā que s'estan efectuant les correccions adequades) o quan se li demana explícitament a través de /DIST_GEOD=1.

Si s'utilitza una projecciķ que no és ni UTM, ni Mercator ni Equirectangular, cal assegurar-se que la projecciķ utilitzada permet distāncies cartesianes sense errors importants. Si és necessari, es pot consultar a suport@miramon.uab.cat.

Per a més informaciķ es pot consultar la següent referčncia:

Pesquer L, Pons X, Masķ J (2005) Necesidad de cálculos geodésicos para las herramientas SIG de análisis de distancias y superficies. 6th Geomatic Week proceedings (ISSN 1699-3489). Barcelona.

Finalment, cal indicar que en altres programaris populars el resultat vectorial pot ser erroni pel que fa als atributs dels polígons generats en el mode ārees d'influčncia. En efecte, quan les ārees d'influčncia de dues o més entitats diana amb atributs diferents s'encavalquen, aquests programaris no permeten cončixer de quina entitat diana prové l'ārea d'influčncia i arriben a generar resultats erronis per tal com s'atorguen atributs equivocats a les ārees d'influčncia: aquells atributs estan més lluny del que s'ha indicat com a ārea d'influčncia.


Caixa de diāleg de l'aplicaciķ

Caixa de diāleg del BufDist


Sintaxi

Sintaxi:

Parāmetres:

Modificadors:


Com saber quin tipus d'algorisme utilitzar en les opcions avanįades? (modificador opcional /ALGORISME=)

Es pot trobar més informaciķ a sintaxi general.