Noticies


Juny 2017
Nova versió 8.1d del MiraMon.

Abril 2017
Nous cursos del MiraMon

Novembre 2016
El nou estàndard oficial GeoJSON, suportat pel MiraMon.

Octubre 2016
Primera implementació de referència del nou format MMZX.

24 d'Octubre 2016
Nou format MMZX
El MiraMon, primera implementació de referència del nou format MMZX per a distribució i preservació de dades geogràfiques, basat en l'especificació ISO 19165:2018 de Preservació d'informació geogràfica (dades i metadades). Més informació https://www.miramon.cat/new_note/news/MMZX/MMZX.htm

Febrer 2016
Avui comença, sense ja cap plaça lliure, el curs "Sistemes d'Informació Geogràfica (SIG) adaptats a l'ensenyament secundari". Més informació aquí


8 de Febrer 2016
Sistemes d'Informació Geogràfica (SIG) adaptats a l'ensenyament secundari
Avui comença, sense ja cap plaça lliure, el curs "Sistemes d'Informació Geogràfica (SIG) adaptats a l'ensenyament secundari". Més informació a https://www.miramon.cat/CAT/Curs_professorat.htm


Novembre 2015
Gran èxit en la promoció d'una llicència gratuïta del MiraMon Professional durant la celebració del Dia Mundial del SIG.
200 persones de 9 països han descarregat el programari! Març 2015
Els Grumets editen la revista GeoFocus
L'assemblea del Grup de Tecnologies de la Informació Geogràfica de l'Associació de Geògrafs Espanyols (AGE) va ratificar el mes de juny passat l'encàrrec de traspàs de l'edició de la revista GeoFocus al grup Grumets per als propers 3 anys. La revista era editada anteriorment pel Departament de Geografia de la Universitat Autònoma de Madrid.
La revista GeoFocus (ISSN:1578-5157) és una revista científico-tècnica amb vocació internacional especialitzada en la ciència de la informació geogràfica i les seves diverses aplicacions. Es publica ininterrompudament, en format electrònic, des de 2001 i està oberta a contribucions de la comunitat científica internacional, essent una publicació de referència en l'àmbit dels desenvolupaments i aplicacions d'aquesta tecnologia. Des dels seus origens és una revista totalment d'accés obert, sense cost de publicació per als autors i de descàrrega íntegra i gratuïta dels continguts. Té com a idiomes fonamentals el castellà, el portuguès i l'anglès i a partir d'ara s'editaran dos números anuals.
La revista es troba indexada i resumida en un ampli número de bases de dades, directoris, portals científics i repositoris nacionals i internacionals. A través del portal de GeoFocus (https://www.geofocus.org/) es pot accedir als textos complets de la revista en format pdf. GeoFocus està patrocinada pel Grup de Tecnologies de la Informació Geogràfica de l'Associació de Geògrafs Espanyols i rep suport institucional i tècnic de RedIRIS (Red Española de I+D del Gobierno de España).

Gener 2014
GeoViQua al GEO-X Plenary

Desembre 2014
El MiraMon celebra 20 anys
Aquest 2014, el MiraMon, el programari de SIG i teledetecció desenvolupat des del CREAF i la UAB, celebra el vintè aniversari de la seva creació. Vint anys de vida, de mapes, de codi, de cursos, de cartografia, d’imatges de satèl·lit i aeroportades, etc. Durant aquests 20 anys, milers d’usuaris en desenes de països han confiat i han utilitzat el MiraMon en les seves activitats professionals i personals, generant idees, productes i resultats de gran interès i rellevància en diversos àmbits. Per celebrar-ho, s'ha organitzat la jornada “Apropant-te la geoinformació 1994-2014”, el proper 15 de desembre, i un conjunt de cursos independents sobre l’ús del MiraMon en 4 temàtiques rellevants dins del camp de la ciència i les tecnologies de la informació espacial. 
Més informació sobre la jornada - sobre els cursos

Novembre 2014
El projecte ConnectinGEO al GEO-XI Plenary
Membres del projecte ConnectinGEO han assistit al Eleventh Plenary Session del Group on Earth Observations (GEO-XI) a Ginebra, Suïssa. La reunió serveix de marc per les activitats inicials de difusió del projecte i permet la presentació dels objectius i propòsits del mateix. 

Juny 2014
Nova característica: Obrir recents i qualsevol format d'arxiu
Alguna vegada has volgut accedir fàcilment als arxius amb els quals has estat treballant recentment? Has desitjat obrir un arxiu en qualsevol format sense necessitat d'un feixuc procés d'importació?
Estem contents de presentar-vos les noves caixes de diàleg «Obrir capa recent» i «Obrir capa en qualsevol format».
Obrir recents Importar obrir recents
Les noves versions de MiraMon produïdes aquesta primavera disposen d'un doble botó Botó obrir recents en els controls per a seleccionar fitxer de la major part de les MSA. Totes les MSA que encara no ho tenen seran progressivament adaptades.
A més, la capa resultant serà oberta automàticament a la teva sessió de MiraMon desprès de finalitzar la seva feina. 

Maig 2014
Nova secció: Estàndards oberts a MiraMon
Hem creat una nova secció a la que detallem tots els estàndards oberts suportats per MiraMon i la feina que realitzen els nostres desenvolupadors i investigadors en aquest camp. Pots accedir a la secció des de aquest enllaç (només disponible en anglès) o a partir del menú «Temes». 

Gener 2014
GeoViQua al GEO-X Plenary
Els membres de GeoViQua han assistit a la X Sessió Plenària del Grup d'Observacions de la Terra (GEO-X) i a la GEO Week celebrats a Ginebra, Suïssa entre els dies 12-17 de gener de 2014. La reunió ha servit de marc per a les activitats finals del projecte i ha permès la difusió dels resultats aconseguits.
Més informació 

Desembre 2013
MiraMon i Internet Explorer 11.
Degut a l'actualització de l'Internet Explorer versió 11 amb canvis en la descàrrega asíncrona, la connexió a servidors WMS s'ha desestabilitzat provocant la caiguda del programa. L'error extern al MiraMon s'ha resolt amb l'actual versió 7.1j. 

Novembre 2013
Gran èxit en la promoció d'una llicència gratuïta del MiraMon Professional durant la celebració del Dia Mundial del SIG.
714 persones de 22 països han descarregat el programari! 

Països sol·licitants de llicències durant el Dia Mundial del SIG

Novembre 2013
Per tal de celebrar el dia mundial del SIG, aquest 8 de novembre l’equip MiraMon ho celebra amb tots vosaltres amb la gratuïtat d’una llicència nominal del SIG MiraMon Professional.
Un cop rebuda la seva comanda, realitzada durant aquest divendres, rebrà un correu electrònic amb les instruccions per la descàrrega, activació i instal·lació del programari. 

Agost 2013
Contracte Predoctoral: Dinàmica espaciotemporal de cobertes del sòl i clima amb Teledetecció i SIG
El Grup de Recerca Mètodes i Aplicacions en Teledetecció i Sistemes d'Informació Geogràfica (GRUMETS), ubicat principalment al campus de la Universitat Autònoma de Barcelona, cerca candidat interessat a sol·licitar una beca-contracte predoctoral de 4 anys de durada.
Més informació 

Juliol 2013
Curs de Navegadors i Servidors de mapes OGC de MiraMon
Més informació 

Juny 2013
Curs MiraMon Estàndard
Més informació 

Abril - Juny de 2013
Curs Sistema d'Informació Geogràfica (SIG-GIS) MiraMon
Més informació 

Maig 2013
Curs MiraMon Anàlisi
Més informació 

Abril 2013
Curs MiraMon Estàndard
Més informació 

Abril 2013
Participació a l'European Geosciences Union General Assembly EGU 2013 . Membres de l'equip MiraMon i de GRUMETS participen a l'EGU del 7 al 12 d'abril del 2013 a Viena, Àustria, amb ponències i pósters. En Joan Masó Pau iniciarà la seva Presidència de la secció Earth and Space Science Informatics (ESSI) de la EGU en l'edició d'aquest any 2013 i per una durada prevista de dos anys 
Més informació


Febrer 2013 
Participació en l'organització de la Conferència sobre Estàndards OGC per la propera generació de Serveis Basats en Localització (LBS) a l'ICC. El dimecres 27 de febrer tindrà lloc a l'Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC) la Conferència sobre Estàndards OGC per la propera generació de Serveis Basats en Localització (LBS).
Més informació 

11 Febrer 2013
Celebració llançament Landsat-8. UAB-CREAF. El proper 11 de febrer, a les 19:02 hora catalana, està previst el llançament del nou satèl·lit d’observació de la Terra Landsat-8, una iniciativa de la NASA i l’USGS (l'agència mediambiental dels EEUU) que permetrà continuar i millorar la captació d’imatges com a testimonis científics ininterromputs que s’han estat recollint a través del programa de referència Landsat des del 1972. La informació captada pel satèl·lit serà pública i permetrà avançar en la recerca, l'estudi i la gestió del nostre planeta.ç 

El Grup de Recerca en Mètodes i Aplicacions en Teledetecció i Sistemes d’Informació Geogràfica (GRUMETS), format per membres de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i del CREAF, ha volgut celebrar aquest esdeveniment amb un homenatge, un acte divulgatiu per seguir en directe aquest fet científic i tècnic de primer ordre, sincronitzadament amb altres actes organitzats arreu del món. 

Així, dilluns dia 11 de febrer, a la sala de graus de la Facultat de Ciències de la UAB i des de les 17:30, experts del grup i d’altres institucions convidades oferiran una panoràmica en què s’explicarà els fonaments de l’observació de la Terra des dels satèl·lits artificials, la història de la sèrie Landsat, la importància de les seves aplicacions en els 40 anys que fa que proporciona dades territorials de primera qualitat i, especialment, què aporta aquest nou satèl•lit en el context mundial, i en particular per la sinèrgia que proporcionarà amb els propers llançaments de satèl·lits Sentinel de l’ESA. L'acte comptarà amb la retransmissió en directe del llançament a l'espai del nou satèl·lit des de la base aèria de Vandenberg, a Califòrnia. L’assistència a l’acte és gratuïta, mitjançant inscripció prèvia. 
Més informació 

Setembre 2012
Participació al XV Congreso Nacional Tecnologías de la Información Geográfica. Durant els dies 20 i 21 de setembre tindrà lloc a Madrid el XV Congreso Nacional Tecnologías de la Información Geográfica, que aquest any té per lema "Las Tecnologías de la Información Geográfica en el contexto del Cambio Global". Com cada any, els membres de MiraMon i de Grumets hi tenen una participació activa.
Més informació: Castellà 

Setembre 2012
Participació al congrés EUGISES 2012. Membres de l'equip MiraMon i de GRUMETS participen al Congrés EUGISES 2012 del 6 al 9 de setembre de 2012 a Leuven, Bèlgica, amb dues ponències.
Més informació: Anglès 

Juliol 2012
Expositors a l'IGARSS 2012. Els membres de l'equip MiraMon participaran a l'IEEE International Geoscience and Remote Sensing Symposium - IGARSS2012 del 22 al 27 de juliol de 2012 a Munic, Alemanya. El MiraMon, el GeoViQua-FP7 i l'EGIDA-FP7 tindran un estand compartit. 
Més informació 

Juliol 2012
Nous fulls de la base topogràfica 1:5000 en format MiraMon. Es troben a disposició dels usuaris 179 nous fulls de la base topogràfica 1:5000 en els sistemes de referència ED50 i ETRS89 en format MMZ. Es poden descarregar a través del visualitzador de cartografia de l'ICC(http://www.icc.cat/vissir3/)


Maig 2012
L'ICC ofereix des d'avui la BT5M en format MiraMon. Ja està disponible al servidor de l'ICCla base topogràfica 1:5000 en format MMZ, tant en ED50 com en ETRS89.


Maig 2012
El MiraMon i el GeoViQua participen activament en el OWS9 del OGC. Del 14 al 16 de maig del 2012 es duu a terme a Fairfax (Virginia) el Kickoff meeting del OWS9 del OGC, en el qual el CREAF a través del MiraMon hi participa com a analista i desenvolupador i, a través del GeoViQua com a espònsor.


Abril 2012
Oberta la preinscripció pel 14è Màster en Teledetecció i SIG del CREAF. El Màster té una orientació científico-tècnica, centrada en els coneixements en profunditat dels continguts, i en l’establiment de bases sòlides per a la natural continuïtat de formació de l’alumnat. Això el fa ideal per a desenvolupar recerca en aquests àmbits, així com per a realitzar aplicacions en què es requereixi un professional que abordi les qüestions amb les màximes garanties d’èxit.
Més informació 

Març 2012
La Base Topogràfica 1:25000 de Catalunya de l'ICC, disponible també en format MiraMon 
La cartografia està disponible en els dos dàtums oficials a Catalunya: ED50 i ETRS89. Descarregable des de la pàgina de l'ICC.
Accedir a les dades

Febrer 2012
Neix SatCat, el servidor més complet d'imatges de satèl·lit de Catalunya
Divendres dia 17 es va presentar el servidor SatCat ja completat. Aquesta iniciativa, pionera a l’estat espanyol, dóna accés a un banc històric d'imatges del territori català preses pels satèl·lits Landsat entre l'any 1972 i l'actualitat. La informació recollida en el servidor és pública i permetrà avançar en la recerca i l'estudi dels canvis del nostre territori. Tot el tractament de les imatges, així com el servidor i el navegador a Internet ha estat realitzat amb el MiraMon.
Més informació 

Febrer 2012
Contracte Post-doctoral Teledetecció i SIG - 2012-2014
El Grup de Recerca Mètodes i Aplicacions en Teledetecció i SIG, del Departament de Geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona, busca candidat interessat en sol·licitar un Contracte Post-Doctoral del programa d'ajudes “Beatriu de Pinós” de la Generalitat de Catalunya.
Més informació 

Febrer 2012
Publicats els cursos del MiraMon per aquest 2012
30% de descompte per antics alumnes
Més informació 

Novembre 2011
MiraMon a les JIDEE 2011. L'equip de MiraMon participa en la present edició de les Jornadas Ibéricas de Infraestructuras de Datos Espaciales JIDEE 2011, que es celebren a Barcelona els dies 9, 10 i 11 de novembre.
Més informació: Castellano 

Octubre 2011
Membres de MiraMon participen en l'organització de la reunió per a la creació del GEOSS-Spain que tindrà lloc a la EuroGEOSS 2012 Conference, de Madrid (25-27 de gener). GEOSS-Spain és una iniciativa del projecte EGIDA, per a la creació d'iniciatives nacionals al voltant deGEOSS.
Més informació 

Octubre 2011
El MiraMon estrena fòrum!
Aquest mes d'octubre s'ha fet públic el Fòrum d'Usuaris del MiraMon (FUM) a Internet. En el fòrum podreu llegir si algú ja ha preguntat una qüestió similar a la que ara teniu entre mans, llegir simplement per aprendre de l'experiència d'altres o preguntar a altres usuaris com fer tal o qual cosa. A més, és multiidiomàtic en català, castellà i anglès.
Més informació 

Setembre 2011
Participació al XIV Congreso de la Asociación Española de Teledetección. Membres de l'equip MiraMon participaran al XIV Congreso de la Asociación Española de Teledetección la propera setmana a Mieres (Astúries), amb diverses contribucions orals, pòsters i un curs pre-congrés.
Més informació: Castellà 

Maig 2011
Noves Bases municipals 1:50000 i 1:1000000 a les Col·leccions Preferides
Ja podeu trobar a les Col·leccions Preferides del MiraMon les noves Bases municipals 1:50000 i 1:1000000 de l'Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC) amb el límit del nou municipi de La Canonja. Aquest límit no és encara l'oficial, a l'espera de la seva aprovació definitiva, però és el distribuït actualment per l'ICC. Les noves bases substitueixen les anteriors en les col·leccions. 

Març 2011
Nova versió del Lector Universal de Mapes de MiraMon. La nova versió del Lector permet ara obrir, consultar i imprimir gratuïtament els formats SIG més usats, sense restriccions de cap tipus (i sense que sigui imprescindible un certificat d'autoria i integritat). Useu-lo com a visualitzador de capes ràster (com els JPEG, TIF, IMG, JPEG2000, MrSID, ECW, etc), vectorials (SHP, DXF, DGN, GPX, GML, ARC, POL, PNT, etc), dels clàssics fitxers MMZ o els moderns serveis WMS i WMTS. El lector és gratuït per a tothom. 
Més informació 

Març 2011
MiraMon a la Setmana Geomàtica Internacional i al Saló GlobalGeo 2011. Alguns membres de MiraMon participaran en la propera Setmana Geomàtica Internacional, a celebrar a Barcelona entre els dies 15 i 17 de març de 2011, a més de participar amb un stand al saló paral·lelGlobalGeo i amb dues xerrades al Dia de la Interoperabilitat
Més informació 

Març 2011
MiraMon distribueix el Model Digital d'Elevacions de 30 m de l'Institut Cartogràfic de Catalunya en les seves col·leccions de mapes preferits de la versió 7. El model està complementat en les zones exteriors a Catalunya amb el Model Digital d'Elevacions d'Aster

Febrer 2011
Implementació de la transformació de semblança 2D (identificada pels codis 100800400 i 800100400) de l'Institut Cartogràfic de Catalunya per la transformació entre els datums ED50 i ETRS89 per coordenades projectades en UTM-31N. Aquesta nova transformació és més precisa i substitueix la que estava implementada fins la versió 7.0e de MiraMon que essencialment tractava com a equivalents ETRS89 i WGS84. Aquesta assimilació és prou correcta per cartografies de menor detall que 1:5000, però l'actual la supera en exactitud fins a cartografies 1:1000 o en determinades zones encara de major resolució. 
Més informació 

Maig 2010
L'estàndard Web Map Tile Service (WMTS), editat per J Masó, K Pomakis i N Julià i clarament impulsat des del CREAF ha estat finalment publicat a la web del OGC (després de la seva aprovació a principis d'any). Ha estat una llarga feina que va començar el 2007 i de la que hem après moltes coses.
Més informació: Anglès 

Juliol 2009
Premi d'Excel·lència Investigadora per un treball signat per dos membres de GRUMETS. El Consell de Govern de la UAB ha guardonat el treball "Monthly precipitation mapping of the Iberian Peninsula using spatial interpolation tools implemented in a Geographic Information System", signat per Miquel Ninyerola, Xavier Pons i Joan Ma Roure, i publicat a la revista Theoretical and Applied Climatology 89, 195–209 (2007). 
Més informació 

Juliol 2009
La Generalitat concedeix a GRUMETS el reconeixement de Grup de Recerca de Qualitat amb dotació econòmica. El Departament d'Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya, a través de l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca, ha decidit reconèixer i finançar el Grup de Recerca en Mètodes i Aplicacions en Teledetecció i Sistemes d'Informació Geogràfica (GRUMETS), mitjançant la concessió d'un dels ajuts per donar suport a les activitats dels grups de recerca per a l'any 2009 (SGR-DGR).
Més informació 

6 Juny, 2007
Premis MEDI AMBIENT 2007. El Dr. Xavier Pons, en representació del Grup de Mètodes i Aplicacions en Teledetecció i Sistemes d’Informació Geogràfica (Grumets) del Departament de Geografia va recollir el guardó, inclòs en l'àmbit de gestió ambiental de l'aigua. El lliurament de premis va tenir lloc el dimarts dia 5 de juny a les 18:30h al Mercat de les Flors de Barcelona. Dins d'aquest acte, es varen lliurar 18 premis i 5 mencions a diferents iniciatives de recerca, desenvolupament, protecció i millora de la qualitat de l'aigua i la mobilitat sostenible o a la reducció i reciclatge de residus. 
Més informació 

Abril 2006
MiraMon gratuït per als àmbits institucionals i acadèmics de Catalunya.
En data 29 de març de 2006 s'ha fet efectiu l'acord del Departament d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya (DURSI) amb el CREAF pel quall'Administració pública, els centres de recerca i els estudiants de Catalunya poden fer ús gratuït del MiraMon.

El DURSI, en línia amb el seu impuls a la societat del coneixement, el suport a la recerca i el desenvolupament cientificotècnic realitzat al país i la promoció del programari en llengua catalana, subvenciona aquesta versió completa del MiraMon durant quatre anys. El CREAF manifesta que l'acord té un enorme valor per tal com permetrà estabilitat en una part important de l'equip de desenvolupament del MiraMon i una major difusió del mateix entre els col•lectius beneficiaris de la subvenció del DURSI. 

Novembre 2005
La UAB crea el primer atles digital del clima peninsular
Investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) van presentar el primer atles digital de la Península Ibèrica, una eina de consulta gratuïta a través d'internet (https://opengis.grumets.cat/wms/ iberia/index.htm) amb tecnologia de servidors i navegadors MiraMon
Més informació