PESTANYA D'INFORMACIÓ TEMÀTICA
La pestanya d'informació temàtica recull la informació sobre els atributs temàtics associats a la base cartogràfica.
El seu contingut recull les especificacions del CEN (ENV 12657) però adopta majoritàriament les
indicacions del capítol Entity and Attribute Information de l'estàndard nord-americà de Metadades (CSDGM) i
també pren en consideració la secció MD_ContentInformation de l'estàndard ISO 19115 de metadades (secció optativa).
|
El contingut d'aquesta pestanya varia en funció del model de dades i del format del fitxer de metadades; així per exemple, en XML podem trobar que no existeix en absolut, en canvi si estem editant metadades en alguns dels formats del MiraMon, sempre existirà la informació temàtica de la base.
En cas de les bases vectorials estructurades es parteix de la taula principal; aquella que relaciona de forma única els objectes gràfics a la base de dades d'atributs.
Es defineixen les propietats d'aquesta taula i de tots els seus camps.
És possible que algun camp estigui enllaçat amb una o més taules de les quals també cal definir les propietats i els camps (llevat que estiguin definits en fitxers REL distribuïts).
En cas d'una base de tipus ràster, i de bases vectorials no estructurades, els atributs temàtics són els propis valors del ràster o de cada objecte vectorial. En ambdós casos els atributs primaris dels objectes són al propi fitxer gràfic i no a una taula externa. Les característiques d'aquests valors i atributs poden ser explicades en les metadades (nom descriptiu de què són, tractament de les variables, errors, etc). S'assimila conceptualment cada imatge (banda) o cada vector no estructurat a un camp d'una base de dades que contindria un valor per a cada objecte (píxel en el cas de ràsters i punt, línia o polígon en el cas de vectors no estructurats). Per aquesta raó les característiques dels ràsters i dels vectors no estructurats (format de les dades, qualitat,...) es troben en aquesta pestanya.
Aquesta filosofia permet introduir el concepte de fitxer de metadades únic per a una imatge multibanda (o capa multibanda) que cal pensar com una base de dades amb tants camps com bandes la formen. Cal destacar que per poder crear un fitxer de documentació d'una imatge multibanda totes les bandes han de tenir el mateix sistema de referència espacial.
En aquest context, les informacions de cada una de les bandes serien les informacions dels camps de la base de dades i, en canvi, les informacions pròpies de la imatge multibanda (conjunt de totes les bandes) serien les de la taula de la base de dades. El paral·lelisme entre les dues estructures d'atributs és alt però no perfecte ja que, per exemple, moltes de les propietats dels camps d'una base de dades vectorial no s'han de definir a les metadades ja que moltes de les seves propietats es troben definides a la capçalera del fitxer de la base de dades. En canvi per una banda cal definir totes aquestes propietats.
ESTRUCTURA DE LES METADADES TEMÀTIQUES
La majoria de la informació d'aquesta secció té una estructura arbrada ja que defineix de forma niada les propietats de les diferents taules, atributs i camps que tenen relació amb la base cartogràfica.
La informació en la pestanya es troba dividida en dues parts. A la part esquerra es mostra l'estructura arbrada i relacional corresponent a les diferents taules, atributs, camps i fitxers REL/XML que tenen relació amb la base cartogràfica, i a la part dreta es visualitzen i editen les metadades de l'element seleccionat a l'arbre, que varien en anar-se desplaçant pels diferents elements de l'arbre.
Les metadades de l'element varien segons el tipus d'element:
Pitjant el botó dret sobre l'estructura arbrada es permet accedir a algunes funcionalitats afegides. El tipus de funcionalitats disponibles depèn també del tipus de element seleccionat, consulteu aquestes funcionalitats a: "Funcions proporcionades sobre els elements de l'arbre temàtic".
Fitxers de metadades i/o relacions: REL (principal o distribuït) i XML
Fitxer REL principal i fitxer XML
El primer element de l'esquema relacional és un fitxer on es descriuen les metadades
i les propietats de la taula i dels camps que formen la base cartogràfica.
Pot ser un fitxer REL principal, que acompanya sempre la base cartogràfica, o bé un fitxer XML.
Les propietats mostrades a la part dreta de la pestanya són:
Versió de les relacions entre taules
Indica la versió i subversió de les relacions entre taules. Es mostra la versió seguida d'un punt i de la subversió, com és habitual en la notació de versions. Només aplica a metadades en format REL.
Consulta per localització
Mostra el resultat que s'obtindrà al fer una consulta per localització sobre la base, mostrant els camps amb els descriptors indicats, unitats, separadors, etc.
És possible enllaçar una base cartogràfica amb un fitxer REL (que anomenarem fitxer REL distribuït) en comptes
d'enllaçar directament amb la taula associada. Aquesta relació té l'avantatge que les propietats i enllaços dels camps de la taula sobre la qual
s'enllaça no estan definits al fitxer REL de la base sinó al REL distribuït. Aquesta propietat és interessant en el cas que una mateixa
taula sigui enllaçada per més d'una base (per exemple un tesaurus de comarques) ja que en aquest cas es poden definir les propietats de taula
per a totes les bases cartogràfiques sense haver de descriure-les a cada una d'elles cada vegada.
Per tant, un REL distribuït és aquell que conté les propietats i enllaços dels camps d'una taula associada.
Les propietats mostrades a la part dreta de la pestanya són:
És possible modificar el nom d'un fitxer REL distribuït amb les funcionalitats proporcionades al Gestor.
Els vectors no estructurats sempre són en format REL1 i no poden tenir cap taula associada, els atributs temàtics són els propis valors de cada objecte vectorial. L'única entrada de metadades que es pot definir en aquest tipus de base quant a propietats del camp és el tipus d'atribut que aquests vectors emmagatzemen (text, enter o real).
Vector Estructurat: Taula Principal (DBF i ODBC) i camps de la taula principal
Taula principal (DBF i ODBC)
Per a fitxers de vectors estructurats, la taula principal és en format DBF i les propietats que es mostren a la part
dreta de la finestra defineixen l'estructura de la taula, un resum de les propietats dels camps i l'opció de mostrar el contingut de la
taula i d'obrir-la amb MiraDades. La taula no és mostra per defecte perquè en casos de taules molt grans pot fer alentir el dibuixat de la
caixa i, per tant, és preferible realitzar aquesta opció a petició específica de l'usuari (prement el botó que es troba a tal efecte).
En determinats casos la "Taula Principal" és un enllaç a una taula a través del ODBC, per exemple, en capes de punts al vol, és un enllaç directe a una Taula o a una sentència SQL d'una base de dades.
Taula Principal en format DBF. | Taula Principal en format ODBF. |
Les propietats mostrades a la part dreta de la pestanya són:
Camps de la taula principal
Camp d'un taula principal de tipus numèric. | Camp d'un taula principal de tipus text. |
En el cas d'un camp d'una taula principal, es mostrarà la següent informació del camp a la part dreta de la pestanya:
Ràster: propietats modals de la imatge i propietats de cada banda
Taula Genèrica
És una taula conceptual que correspon a una imatge, sigui monobanda o multibanda, en cas de fitxers ràsters. S'assimila conceptualment cada banda a un camp d'una base de dades que contindria un valor per a cada píxel. En aquest context, les informacions de cada una de les bandes serien les informacions dels camps de la base de dades i, en canvi, les informacions pròpies de la imatge multibanda (conjunt de totes les bandes) serien les de la taula de la base de dades.
Imatge multibanda
Els ràsters es tracten de la mateixa manera que una taula on la informació de cada banda equivaldria a la informació de cada camp de la taula principal (per a un vector estructurat). En el cas d'una imatge monobanda, hi ha un sol camp d'informació.
L'estructura de la imatge es desa al propi fitxer de metadades, que indica quines són les bandes que formen aquesta capa multibanda. Per aquest motiu és possible modificar l'estructura de la base afegint o eliminant bandes a aquesta estructura.
Donat que en el cas de les imatges multibanda hi haurà típicament una gran coincidència entre molts atributs de les bandes (les diferents bandes solen ser del mateix tipus, usar el mateix NODATA, etc), es defineixen algunes claus amb el propòsit que serveixin per mostrar els seus valors de forma general per a totes les bandes. Aquestes claus corresponen a les dades modals que mostren el valor més freqüent en totes les bandes de la corresponent entrada de metadades, mentre que a les dades pròpies de la banda es mostra el valor exclusiu de la pròpia banda.
Per exemple, totes les bandes d'una imatge multibanda del sensor Landsat-7 ocupen la mateixa extensió geogràfica, a excepció de la banda pancromàtica que, en el processament LPGS, es troba lleugerament desplaçada respecte a les altres. El valor de la imatge multibanda es correspondria a la moda dels valors de les bandes, en canvi, la banda pancromàtica tindria un valor particular per a les metadades referides a l'extensió. Això fa que a diferents pestanyes de metadades apareguin botons radials que permeten visualitzar, per a una entrada de metadades, les dades modals (de la imatge multibanda) o les dades de la banda seleccionada (a partir dels botons o el desplegable de la caixa principal del GeM+). Un altre exemple que de vegades presenta valors específics diferents als modals és el cas del nombre de columnes i files.
Les entrades de metadades que permeten documentar valors particulars per algunes bandes són:
En el cas d'una taula genèrica, es mostrarà la següent informació de la taula a la part dreta de la pestanya:
Banda
En el cas de bases de tipus ràster, les possibilitats i propietats emmagatzemades a les metadades difereixen
segons si el ràster es troba en format REL1 (doc) o en format REL4. La part que és comuna a tots dos formats és la de la definició del valor
mínim i màxim del ràster i del valor i la definició del valor de fons (NODATA).
Per fitxers ràster en format REL1 no es podien definir relacions amb taules associades i tan sols es podia definir, a l'antic fitxer de documentació, les categories del ràster. Si el ràster no tenia descrites unes categories es considerava que el seu tractament era de tipus quantitatiu continu i en aquest cas l'entrada value units descrivia les unitats del camp, però si el camp era categòric aquesta entrada s'utilitzava per a desar una descripció general de les categories (per exemple "Usos del sòl").
Per aquest motiu, l'aspecte de les propietats del camp d'un ràster en format REL1 al GeM+ varia segons si el ràster és quantitatiu continu o categòric. En qualsevol cas, els fitxers ràster en format REL1 no poden desar les metadades referents al separador, la simbolització o si el camp és visible i consultable (sempre ho era). Pel cas de la qualitat del camp, la situació és similar a la de l'error del Sistema de Referència Espacial en format REL1 ja que tan sols es pot documentar el valor de la mesura de qualitat Value error.
En el cas d'una banda (o camp) d'una taula genèrica, es mostrarà la següent informació a la part dreta de la pestanya:
Cal recordar que per a una entrada determinada de metadades, el valor que es mostra com a valor de la imatge multibanda és només la moda dels valors de les diferents bandes que la formen. Aquesta definició és interessant ja que permet desar als fitxers de metadades només una vegada els valors majoritaris (es desen a la secció referida a la informació de la taula) i tots els valors específics d'alguna banda i diferents d'aquest. Això comporta un estalvi d'espai de disc així com, de nou, una major consistència de les dades.
Metadades de les Taules associades (DBF o ODBC) i camps de les taules associades
Una taula associada és una taula en format DBF o qualsevol altre tipus de taula connectada via ODBC (MS-Access, Oracle, etc.) que està associada a un camp d'una taula principal o d'una altra taula associada. Les propietats i metadades que es poden definir per una taula associada i pels seus camps són gairebé les mateixes que les que es poden definir per a les taules i camps principals dels vectors estructurats.
METADADES DE LA TAULA PRINCIPAL I DE LES TAULES ASSOCIADES I ELS SEUS CAMPS
En el cas de seleccionar una taula principal o una taula associada (DBF o ODBC) de la estructura arbrada, a la part de la dreta es mostrarà les següents metadades de la taula:
Tipus de taula
Indica si és una taula DBF o ODBC.
Pot valer un dels següents valors:
Avançades
Al prèmer el botó d' "Avançades" es mostren el nom i l'alies de l'enllaç de la taula. Aquests noms són identificadors de la taula dins de les seves metadades que permeten conèixer com està enllaçada una taula.
Així doncs, en el cas d'una taula principal indicarà "PRINCIPAL" i en d'una taula associada un nom generat a partir del propi enllaç, per exemple, "COMARCA_BM50MV33SH1FPC1R170_DBF" voldrà dir que la taula està enllaçada a
partir del camp COMARCA de la taula principal "BM50MV33SH1FPC1R170.DBF".
Tipus de relació
Indica el tipus de correspondència entre la taula mare i aquesta taula.
Les taules que descriuen entitats (com ara una taula de comarques, una de socis d'una associació, etc) són "1" pel que fa al seu camp clau (que pot arribar a ser un camp combinat). En aquest sentit, les capes gràfiques, que estan formades per entitats (objectes gràfics) de les quals no n'hi ha dos de repetits amb el mateix codi (en un PNT, internament cada punt té un identificador únic, que acaba vinculant-se amb el camp ID_GRAFIC de la taula principal) sempre creen relacions amb la taula principal del tipus "1".
De vegades una taula en posició "segona" (enllaçada des d'una altra) actua de diccionari, és a dir assumim que té totes les entrades possibles (per exemple un diccionari amb les 41 comarques de Catalunya). Aquests casos són els que s'afegeix "diccionari" a l'opció seleccionada per tal d'indicar que l'absència d'enllaç relacional pot ser considerat un error (manca de dades al diccionari o dades incorrectes a la primera taula) (contemplar un enllaç per als valors NODATA és opcional i per defecte NO es mostra com a error en les consultes per localització de MiraMon a partir de la versió 4.4ab). També existeix el cas que entrades d'aquest diccionari siguin múltiples pel que s'afegeix a l'opció "diccionari multientrada".
En resum, aquest indicador pot valer un dels següents valors:
Nombre de registres
Mostra el nombre de registres que consta la taula que s'està definint.
Nombre de camps
Informa el nombre de camps que composen la taula.
Joc de caràcters
Mostra el joc de caràcters o codificació de caràcters usada per la taula.
Més informació
Al prèmer el botó de "Més informació" es mostra una finestra amb la següent informació:
Metadades dels camps de les taules
En el cas de seleccionar un camp d'una taula a l'estructura arbrada, a la part de la dreta de la pestanya es mostraran les següents característiques o metadades del camp:
Descripció del camp
Permet indicar un text descriptiu del contingut del camp de manera multiidiomàtica.
Nom del camp
Mostra el nom del camp seleccionat a la base de dades o taula.
Tipus, mida i decimals del camp
Mostra el tipus de camp (text, enter, decimal, data, booleà, ...) i mida (o longitud). El tipus de camp pot variar segons els tipus pre-existents a cada base de dades.
En el cas de que el camp sigui numèric, el nombre de decimals indicarà el màxim nombre de decimals que pot contenir aquell camp.
Tractament de les dades
Permet indicar com s'han de tractar els valors del camp. Els valors possibles d'aquesta clau són:
És hipervincle
Permet indicar, en el cas de camps de tipus text, que el contingut del camp conté valors que són adreces. Si es marca un camp d'aquesta manera, el valors d'aquest camp és mostrarà com un hipervincle en les consultes.
Incrustar
Permet indicar, en el cas de camps de tipus text, que el contingut del camp conté valors que són un fitxer, típicament de tipus imatge, i per tant, que el valor del camp es pot mostrar, no com a text només,
sinó com una imatge incrustada en la consulta.
És expressió
Permet indicar, en el cas de camps de tipus text, que el contingut del camp conté valors que són expressions de tipus xPath sobre un document XML.
Unitats dels valors del camp
Són les unitats dels valors que conté el camp en el cas de que aquest sigui numèric i tingui un tractament de les dades "Quantitatiu continu".
En principi pot prendre qualsevol valor, però s'han normalitzat alguns d'ells:
Mostrar unitats
Permet indicar si les unitats dels valors del camp es volen o no mostrar en les consultes.
Mostrar el camp en consultes
Permet escollir si es vol mostrar el valor del camp a les consultes per localització i/o per atributs. Els valors que pot prendre són els següents:
Separador
Cadena de text per separar les dades del camp de la resta de dades precedents en una consulta per localització, per a un consulta més confortable de la base de dades (separant diferents informacions per un espai, títol, símbols, etc.). Només es pot definir per a camps visibles (vegeu entrada visible/consultable).
Cal diferenciar entre la no existència de separador (no presència de la clau al fitxer REL) i que la clau existeixi però no tingui valor. Si la clau té el valor "-SEPARA-= " al fitxer REL, s'entén que es vol un retorn simple entre aquest camp i els altres. Si la clau no existeix s'entén que no es vol cap separador en absolut.
És possible definir el separador seguint dos tipus de format de separador: text pla i text en format HTML preformatat (algunes comandes). En cas de separador tipus HTML, internament el separador s'inicia amb
<html> i es finalitza amb </html>.
Comandes HTML suportades:
Simbolitzable
Permet indicar si el camp pot ser simbolitzat en la visualització de la base cartogràfica.
Qualitat dels valors del camp
Indica els elements de qualitat dels valors del camp. En el cas d'un camp de tipus quantitatiu continu es pot afegir informació de l'exactitud posicional,
cas és molt similar al de la qualitat del posicionament. En el cas d'un camp de tipus ordinal o categòric es pot afegir informació d'exactitud semàntica.
Podeu consultar la secció Qualitat de les dades per a més informació sobre l'estructura de les claus dels elements de qualitat.
Camp especial
En el cas d'un camp de la taula principal, aquesta entrada permet indicar si es tracta d'un camp geotopològic o especial que requereix un tractament especial.
Aquests camps tenen el tractament de la variable i les unitats dels camps predefinits.
Pot prendre un dels següents valors:
METADADES DELS RÀSTERS (TAULA GENÈRICA) I DELS SEUS CAMPS (BANDES o ATRIBUTS)
Metadades dels ràsters (Taula genèrica)
En el cas de seleccionar una taula genèrica de la estructura arbrada, a la part de la dreta es mostrarà les següents metadades de la taula:
Nombre de bandes
Nombre de bandes (o atributs) que composen el ràster o imatge. En el cas d'una imatge monobanda serà 1 i en el cas d'una imatge multibanda serà més gran que 1.
Llistat de les bandes
Llistat de les bandes que composen el ràster o imatge i algunes de les seves propietats, com el nom, la descripció i el tipus de dades.
Tipus de contingut
Permet indicar el tipus de contingut que té el ràster o imatge. Pot tenir els següents valors:
Dades modals
Dades modals o propietats generals de la imatge on s'indica amb el tipus de dades, el tractament, les unitats i el valor NODATA (si s'ha indicat).
Metadades de les bandes dels ràsters (camps o atributs)
Les característiques que es permet consultar i/o editar d'una banda són les següents:
Descripció de la banda
Permet indicar un text descriptiu del contingut de la banda de manera multiidiomàtica.
Nom de la banda
Mostra el nom de la banda (camp o atribut) seleccionat.
Tipus de dades i la seva compressió
Indica el tipus de dades que conté cada un dels píxels de la banda i la seva compressió. Els valors possibles que pot tenir són els següents:
Tractament de les dades
Permet indicar com s'han de tractar els valors de la banda. Els valors possibles d'aquesta clau són:
Unitats dels valors de la banda
Són les unitats dels valors que conté la banda en el cas de que aquest sigui numèric i tingui un tractament de les dades "Quantitatiu continu".
En principi pot prendre qualsevol valor, però s'han normalitzat alguns d'ells:
Mostrar unitats
Permet indicar si les unitats dels valors de la banda es volen o no mostrar en les consultes.
Mostrar en consultes
Permet escollir si es vol mostrar el valor de la banda a les consultes per localització i/o per atributs. Els valors que pot prendre són els següents:
Separador
Cadena de text per separar les dades de la banda de la resta de dades precedents en una consulta per localització, per a un consulta més confortable de la base de dades (separant diferents informacions per un espai, títol, símbols, etc.). Només es pot definir per a bandes visibles (vegeu entrada visible/consultable).
Cal diferenciar entre la no existència de separador (no presència de la clau al fitxer REL) i que la clau existeixi però no tingui valor. Si la clau té el valor "-SEPARA-= " al fitxer REL, s'entén que es vol un retorn simple entre aquest camp i els altres. Si la clau no existeix s'entén que no es vol cap separador en absolut.
És possible definir el separador seguint dos tipus de format de separador: text pla i text en format HTML preformatat (algunes comandes). En cas de separador tipus HTML, internament el separador s'inicia amb
<html> i es finalitza amb </html>.
Comandes HTML suportades:
Simbolitzable
Permet indicar si la banda pot ser simbolitzada en la visualització del ràster. En cas de imatges monobanda sempre són simbolitzables.
Estadístiques
Indica el valor mínim i màxim de la banda seleccionada. Amb el botó Calcular es permet tornar a calcular aquests valors extrems de la banda seleccionada
mentre que també es permet a l'usuari que pugui modificar aquests valors.
Qualitat dels valors de la banda
Indica els elements de qualitat dels valors de la banda. En el cas d'un ràster quantitatiu continu es pot afegir informació de l'exactitud posicional,
cas és molt similar al de la qualitat del posicionament. En el cas d'un ràster ordinal o categòric es pot afegir informació d'exactitud semàntica.
Podeu consultar la secció Qualitat de les dades per a més informació sobre l'estructura de les claus dels elements de qualitat.
Hi ha NODATA
Permet marcar si existeix un valor per la banda que actua de valor "senseDades".
Valor NODATA
En cas de que existeixi el valor "senseDades", aquesta entrada permet definir aquest valor de la banda seleccionada.
El valor NODATA indica que no és un valor en ell mateix ("senseDades") sinó un "tapís" de valors que forma "el fons" de la imatge i que només "es veuen"
quan no hi ha cap valor conegut real a aquella cel·la (valor de fons).
Un exemple clar d'aquest concepte seria, en un ràster que emmagatzemi les elevacions del terreny, el valor que indicaria que no hi ha dades de la zona:
per exemple perquè és la zona marítima (i no es disposen de dades de batimetria) o perquè és fora de l'àmbit d'estudi i tampoc no es coneixen els valors d'elevació de la zona externa.
Es recomana que el valor "senseDades" es trobi fora del rang de valors reals de la imatge (fora del rang entre el valor mínim i el màxim) i
que sigui un valor característic dins el rang de valors. Per exemple, en imatges de tipus byte (rang de 0 a 255) el valor de fons sol ser el 0 o el 255,
i en imatges de tipus enter sol ser el valor -32768 (rang de -32768 a 32767).
Definició del NODATA
En cas de que existeixi el valor "senseDades", aquesta entrada permet definir una descripció personalitzada del significat del valor del "senseDades"
(per exemple, "Sense Dades" o "Fora de l'àmbit d'estudi").
Radiometria
En el cas de ràsters provinents de imatges de teledetecció pot ser interessant desar la informació respecte a les condicions de captació de la imatge (longitud d'ona mínima i màxima del sensor, tipus de calibració,
coeficients de pas a radiàncies, etc).
Al prémer el botó de "Radiometria" es mostra la següent finestra que permet consultar i/o editar informació relacionada amb la radiometria d'una banda.
Les propietats radiomètriques que es poden consultar i/o editar són les següents:
Il·luminació
Permet indicar els angles d'il·luminació solar: Angle d'elevació solar i angle d'azimut solar, en el cas de ràsters provinents d'imatges de teledetecció.
FUNCIONS PROPORCIONADES SOBRE ELS ELEMENTS DE L'ARBRE TEMÀTIC
Les funcions proporcionades permeten gestionar, principalment, les relaciones entre taules i bases de dades (crear i destruir enllaços) i l'estructura de la imatge multibanda (afegir i treure bandes de la imatge multibanda).
Fitxer REL principal
VECTORS: No es permet modificar el nom del fitxer REL principal. Això es deu al fet que per vectors (i per ràsters REL1) el nom del fitxer REL principal es dedueix directament del nom de la capa i, per tant, és un nom fix. En cas de vectors estructurats, a la part dreta de la pestanya es mostra un exemple de la consulta per localització d'un element gràfic (amb valor de Identificador Gràfic definit, en cas de multiregistre es mostra només el primer registre). Això és útil per dissenyar l'aspecte de la consulta per localització.
RÀSTERS: En cas de metadades en format REL1, el fitxer REL és un fitxer DOC de nom fix (igual al nom de la IMG a què acompanya) i no es permet modificar.
En el cas de fitxers ràster en format REL4, el nom del fitxer és lliure (és possible modificar-lo), encara que es recomana seguir les mateixes directrius i escollir un nom similar al que li tocaria pel nom de la banda
que conté. En cas de ser un fitxer multibanda, el nom del REL hauria de ser representatiu de totes elles.
Fitxer REL distribuït (només si el format de les metadades és REL4)
En el cas de fitxers REL distribuïts el nom pot ser qualsevol (encara que es recomana que sigui el mateix nom de la taula a què acompanya, però amb extensió REL) i per aquest motiu sempre es pot canviar.
No es permet modificar el nom del fitxers que contenen les metadades (*.dvc) ni tampoc generar enllaços.
Taula Principal
A la part dreta de la pestanya s'ofereix l'opció de "Mostrar el contingut de la taula" i de "Obrir amb MiraDades". Aquestes opcions es troben en un botó i no són immediates perquè en casos de taules molt grans pot fer alentir el dibuixat de la caixa i, per tant, és preferible realitzar aquesta opció a petició específica de l'usuari.
Camp de la taula principal
Es permet realitzar nous enllaços a taules DBF, taules via ODBC o fitxers REL (que defineixin una taula i les seves propietats). En cas de metadades i relacions en format REL1, només és possible definir un enllaç per camp i aquest ha de ser amb una taula en format DBF.
Imatge Multibanda
En cas de metadades en format REL4 es permet gestionar l'estructura de la imatge multibanda afegint o eliminant bandes de la imatge multibanda. En cas de metadades en format REL1, aquest pis no apareix a l'arbre relacional.
Banda
En cas de metadades en format REL4, es permet realitzar nous enllaços a taules DBF, taules via ODBC, fitxers REL (que defineixin una taula i les seves propietats) i a una nova taula DBF que es crea amb tots els valors existents al ràster, ordenats i sense repeticions. Aquesta darrera opció és típicament útil per a generar tesaurus de categories. També es dóna l'opció d'emancipar la banda de la imatge multibanda i canviar l'ordre de les bandes.
En cas de metadades en format REL1, els ràsters no podien tenir taules associades. Només es podien definir les categories que descrivien els valors del ràster. Per aquest motiu el menú contextual serveix per crear, editar i eliminar les categories. En cas d'un ràster quantitatiu continu, el menú de context permet definir o importar les categories des d'un altre DOC o des d'una taula de categories en format DBF. En cas que el ràster sigui categòric, això es mostra amb un pis més a l'arbre relacional i les opcions del menú contextual permeten modificar o eliminar les categories (en cas d'eliminar-les, el ràster esdevé quantitatiu continu).
Taula
En cas de metadades en format REL4, i si la taula no està definida a un fitxer REL distribuït, les opcions ofertes són "Eliminar l'enllaç" i "Crear fitxer REL distribuït" (que emmagatzemarà totes les metadades que descriuen aquesta taula i els seus camps i relacions). Per eliminar un enllaç a una taula que està descrita a una fitxer REL distribuït cal buscar les opcions que s'ofereixen per al fitxer REL. En ambdós casos a la part dreta de la pestanya s'ofereix l'opció de "Mostrar el contingut de la taula" i de "Obrir amb MiraDades".
En cas de metadades en format REL1 només s'ofereix la possibilitat d'eliminar l'enllaç.
Camps de la taula associada
En cas de metadades en format REL4 es permet realitzar nous enllaços a taules DBF, taules via ODBC o fitxers REL (que defineixen una taula i les seves propietats). En cas de metadades en format REL1, no és possible definir cap enllaç des dels camps de les taules associades (tan sols es permet un nivell relacional).