Web del MiraMon

Mòduls de Suport al MiraMon (MSA)


A part de la interfície de Windows per a la visualització, consulta, impressió etc, de dades ràsters i vectorials, el MiraMon ofereix un conjunt d'eines avançades en els camps dels SIG, la teledetecció i la cartografia en general. Aquestes aplicacions permeten realitzar operacions d'importació/exportació, retallat, correccions geomètriques i reprojeccions, anàlisis, etc. El nom genèric d'aquest conjunt d'eines és Mòduls de Suport al MiraMon (MSA).

Les MSA són programes separats, independents de l'executable del MiraMon que s'executen de forma transparent amb la mateixa interfície de Windows que utilitza el MiraMon. També es poden executar de forma independent (des de línia de comanda) tal i com s'explica més endavant. De les moltes raons que han portat a aquest disseny, les dues més importants són:

  • Les funcionalitats del MiraMon que no s'usen de forma habitual s'han separat del nucli principal, permetent que aquest sigui molt més ràpid que si inclogués les aplicacions en un sol executable. Aquesta característica és especialment important quan s'executa el programa en una xarxa local, a través d'Internet o en màquines amb pocs recursos: mantenir el MiraMon petit beneficia els usuaris de màquines poc potents, beneficia els processos multitasca en qualsevol ordinador i beneficia els altres usuaris de la xarxa en què el MiraMon estigui al servidor.
  • Els usuaris de nivell mitjà i avançat, així com la pràctica professional, necessiten sovint repetir un gran nombre de vegades determinades tasques (conversió de format per a un gran nombre d'arxius de sèries cartogràfiques, correccions geomètriques de desenes de bandes espectrals dels satèl·lits, etc). Tot i que la interfície de Windows és més amigable per a primeres aproximacions o per a eventuals execucions, quan és necessari repetir tasques, aquesta interfície és molesta i poc operativa. En aquestes situacions, la possibilitat d'escriure programes de processament de lots (Batch) i deixar aplicacions relativament petites treballant en segon pla (multitasca) es revela com la millor alternativa.

En resum, les MSA són aplicacions que tant es poden executar des de la línia de comanda del sistema com des de la interfície gràfica de Windows. Les funcionalitats són exactament les mateixes; l'única diferència és en la manera de preparar els paràmetres. Disposeu de les següents opcions per a utilitzar les MSA:

1. Execució de les MSA des del MiraMon

Podeu accedir normalment a la interfície gràfica de les MSA des dels menús del MiraMon (per exemple, la majoria de les funcionalitats d'importació/exportació es troben al menú "Fitxer"). Amb aquesta interfície es poden entrar els noms de fitxers (navegant per l'arbre de directoris amb l'explorador estàndard), seleccionar diferents opcions amb botons, persianes, etc i accedir a l'ajuda si és necessari, prement el botó . Quan els paràmetres són els correctes, podeu cliclar el botó , l'aplicació és llançada i la interfície es tanca. La informació del procés que s'executa és la mateixa que si l'haguéssiu executat des de la línia de comanda.

Cada interfície de les MSA "recorda" els últims paràmetres utilitzats, encara que s'abandoni el programa (és així perquè els paràmetres es guarden en el fitxer *.par, on * és el nom de l'aplicació que s'ha utilitzat). Això funciona fins i tot en configuracions en xarxa.

Aquelles MSA (o grups de MSA) que utilitzen una interfície Windows i que són presents als menús del MiraMon, apareixen marcades amb un (*). Això informa a l'usuari que, d'una banda, són funcionalitats implementades com a aplicacions externes (i que, si es desitja, poden formar part d'un metaprograma o procés BAT), i de l'altra, que les entrades i sortides d'aquestes aplicacions són totalment independents dels fitxers visualitzats en aquell moment amb el MiraMon. Per exemple, si executeu una correcció geomètrica sobre una banda radiomètrica d'un sensor de satèl·lit, no visualitzareu els resultats fins que no executeu la comanda "Obrir Ràster " del menú Fitxer, un cop finalitzat el procés de correcció.

2. Execució de les MSA des de línia de comanda (C:\>)

Les MSA també es poden executar des de la línia de comanda del sistema, la qual cosa mostrarà la sintaxi d'execució. Si entreu el nom de l'aplicació seguit d'un espai en blanc i el signe d'interrogació obtindreu una ajuda més extensa. Per exemple:

CreaTop (ajuda sobre la sintaxi bàsica)

CreaTop ? (ajuda completa)

Quan es coneixen els paràmetres a utilitzar cal escriure la línia de comanda completa:

CreaTop T C:\CARTO\PUNTS\POUS

A l'exemple anterior s'assumeix que el directori del MiraMon és inclòs al PATH (consulteu el manual del sistema operatiu per a més detalls). Altrament, cal afegir la direcció al nom de la MSA:

F:\SERVIDOR\MIRAMON\CreaTop T C:\CARTO\PUNTS\POUS

3. Execució de la interfície de Windows de les MSA des de la línia de comanda (C:\>)

Si treballeu amb Windows, podeu executar la interfície gràfica de qualsevol MSA simplement introduint el nom de l'aplicació precedit per una "W" en el botó Inicia | Executa o des d'una finestra del sistema operatiu:

Si el nom de l'aplicació té 8 caràcters, haureu de retallar l'últim, per exemple "WCORRGEO" per executar la interfície gràfica de "CorrGeom". Com s'ha explicat anteriorment, si el directori del MiraMon no es troba al PATH, cal afegir el directori complet davant el nom d'aplicació:

C:\MIRAMON\wCreaTop

Molts dels usuaris que prefereixen treballar des de línia de comanda poden utilitzar aquesta via per introduir, de forma més amigable, els paràmetres necessaris per a cada aplicació. L'avantatge de llançar les interfícies gràfiques de les MSA des de la línia de comanda és que no cal buscar la funcionalitat en els menús del MiraMon, i fins i tot no és imprescindible tenir el MiraMon obert.

Amb la intenció d'oferir (i fins i tot millorar) la funcionalitat del sistema de repetir l'última línia de comanda utilitzant la "fletxa amunt" del teclat, tal i com s'ha comentat prèviament, cada interfície de Windows de les MSA "recorda" els paràmetres de l'última execució, fins i tot després d'apagar l'ordinador (això és degut al fet que els paràmetres es desen en un fitxer *.par, on * és el programa que s'ha executat).

4. Escriure fitxers BAT des de la interfície Windows de les MSA

Alguns usuaris escriuen metaprogrames utilitzant MSA, tant des de fitxers BAT com des de programes escrits en C, Pascal, etc. Per facilitar aquesta tasca, el MiraMon proporciona un Generador de processos batch, accessible des de la interfície Windows de les MSA a través del botó .

El generador de processos batch ens visualitza la línia de comanda actual, construida còmodament des de la interfície Windows, d'una forma clara i diferenciada. Proporciona una forma senzilla de manipular la línia de comanda per a modificar els paràmetres de sintaxi general, com per exemple el Directori de treball.

Fent un clic sobre el text amb el botó dret del ratolí, podem copiar la línia al portapapers i enganxar-la en altres editors. També podem copiar el text sense format sobre un símbol del sistema per a executar immediatament el programa.

Mitjançant el botó "Afegir al BAT", la línia de comanda actual s'escriu dins de qualsevol fitxer BAT. Un cop introduida al fitxer, és possible obrir-la amb un editor i substituir els noms dels fitxers per variables i paràmetres d'entorn (%1, %2, etc, per arguments i %VAR% per variables d'entorn, etc). D'aquesta manera és possible construir metaprogrames d'una forma molt senzilla, ràpida i fiable.

L'últim fitxer BAT creat és sempre "recordat" per les altres MSA perquè el seu nom s'escriu al camp "LastBatName" de la secció [Batch] del fitxer MiraMon.par.

Algunes consideracions

  • Personalització dels accessos directes a les interfícies Windows de les MSA
  • Si sou usuaris habituals de les MSA i les seves interfícies gràfiques, recordeu que podeu crear una icona de drecera (accés directe) a qualsevol d'elles en el vostre escriptori.

    Quan editeu les propietats de l'accés directe, noteu que és possible configurar "tecles ràpides" per a executar l'aplicació (per exemple, Control+Alt+T per TIFIMG). Consulteu el manual del Windows per a obtenir més detalls sobre les propietats de les dreceres.

  • Control fi de l'execució de les MSA

A part dels paràmetres propis de cada Aplicació de Suport al MiraMon, qualsevol d'elles admet els següents paràmetres, els quals permeten un control fi de l'execució de l'aplicació, especialment quan s'executen des de BATs o des d'altres programes que pugueu escriure. Els paràmetres poden ser indicats en qualsevol ordre i posició en la línia de comanda.

a) PARÀMETRES DE SINTAXI GENERAL

Sense cap paràmetre: Mostra la sintaxi de l'aplicació.

? (únic paràmetre): Mostra l'ajuda completa de l'aplicació.

/DT: Especifica el directori de treball des d'on arrenca l'aplicació (per a més informació consulteu Paràmetres en línia de comanda). Quan el directori especificat conté un fitxer de configuració del MiraMon (MiraMon.par) o taules de geodèsia, aquestes prevalen sobre les del directori del MiraMon. Els paths de tots els fitxers especificats en les línies de comanda de l'aplicació de consola són relatius a aquest directori.

/MUT: L'aplicació s'executa sense dir absolutament res, ni tan sols en cas d'error. Tampoc no es neteja la pantalla.

/SIL: Aquest paràmetre provoca que les aplicacions no emetin avisos acústics (com /MUT, però el nou paràmetre sí que mostra missatges per pantalla).

/BAN: L'aplicació no mostra la pantalla de presentació. Tampoc es neteja la pantalla.

/ERR: L'aplicació s'executa sense dir res, excepte els eventuals missatges d'error, els quals sí que es mostren. Tampoc no es neteja la pantalla.

/SAC: L'aplicació no s'atura mai davant de cap pregunta, llevat que calgui la introducció inevitable d'una dada per part de l'usuari, la qual cosa és molt poc freqüent en les MSA. En aquests casos recordeu que podeu indicar al Sistema Operatiu els paràmetres que introduiríeu a través d'un redirector. Totes les sol·licituds de "Prem qualsevol tecla" s'esquiven usant /SAC. El nom ve de l'expressió "anar a sac", per "no aturar-se davant de res".

/STP: L'aplicació s'atura (STOP) al final del programa esperant que es premi qualsevol tecla. Això és útil per quan es crida el programa des d'una interfície Windows (com fa el MiraMon), o des d'un "Executar" de l'Administrador de Programes o del menú "Inicia" de Windows.

Exemples:

VECPNT 2 C:\PROJECTE\PUNTS C:\PROJECTE\PUNTS /MUT 5

VECPNT /SAC /ERR 2 C:\PROJECTE\PUNTS C:\PROJECTE\PUNTS 5

Algunes aplicacions comparteixen també altres paràmetres de sintaxi.

b) REDIRECTORS

Les MSA admeten els redirectors estàndard de DOS i UNIX "<" i ">".

  • Amb el redirector "<" podeu donar al programa els paràmetres que entraríeu des del teclat, però fent-ho a través d'un fitxer de text en què escriviu tots els paràmetres, un en cada línia (els retorns s'escriuen simplement com a línies en blanc). La seva utilització més típica al MiraMon és juntament amb el paràmetre /SAC:

    VECPNT /SAC 2 C:\PROJECTE\PUNTS C:\PROJECTE\PUNTS 5 < param.txt

  • Amb el redirector ">" podeu enviar tots els missatges que van apareixent en pantalla a un fitxer de text, la qual cosa és útil per a registrar errors, recollir en textos certes informacions rellevants, etc. Els missatges d'error, però, es continuen enviant a la pantalla, excepte, és clar, quan indiqueu /MUT.

    Els redirectors s'han de situar al final de la línia de comanda. Consulteu el manual del vostre Sistema Operatiu per a una descripció completa de les propietats i utilització dels redirectors.

c) NIVELLS D'ERROR (ERRORLEVEL)

Les MSA retornen els següents nivells d'error al Sistema Operatiu:

0: El procés ha finalitzat normalment.

1: S'ha produït algun error, el qual s'explica en els missatges que surten a la pantalla abans d'acabar el programa.

2: S'ha demanat l'ajuda del programa o bé la sintaxi era incorrecta.

Els nivells d'error són útils per a controlar el flux dels metaprogrames construïts amb processos BATCH o a través de crides des d'altres aplicacions.

d) LÍNIES DE COMANDA DE MÉS DE 128 CARÀCTERS

El Sistema Operatiu no admet línies de comanda de més de 128 caràcters. En alguns casos, especialment quan teniu les vostres dades en directoris "molt allunyats", es pot arribar a depassar aquest límit. Per exemple, imagineu que intenteu escriure la següent sentència en la línia de comanda del sistema:

LinArc 3 C:\USUARIS\DADES\MAPES\HOLANDA\CANALS C:\USUARIS\DADES\MAPES\HOLANDA\CANALS 0 "Nivell de navegabilitat del canal" NIV_NAVEGA

Observareu que no podeu escriure aquesta línia de comanda perquè és massa llarga. En algunes configuracions del sistema potser ho podreu executar si escriviu la comanda en un fitxer BAT, però tampoc no podreu obtenir un resultat correcte si allargueu la línia gaire més (més enllà de 260 caràcters).

Quan això succeeix podeu esquivar el problema d'una d'aquestes dues maneres:

1: Utilitzeu la comanda SUBST del sistema operatiu. Per exemple, si feu:

SUBST Z: C:\USUARIS\DADES\MAPES

Podreu escriure l'anterior sintaxi:

LinArc 3 Z:CANALS Z:CANALS 0 "Nivell de navegabilitat del canal" NIV_NAVEGA

i executar-la sense problemes. Consulteu el manual del Sistema Operatiu per a més informació sobre la comanda SUBST.

2: Escriviu els paràmetres dintre d'un fitxer de text, un paràmetre a cada línia, i executeu l'aplicació seguida del nom del fitxer, precedit del símbol '@'. Per exemple, si editeu un fitxer param.txt amb el següent contingut:

3
C:\USUARIS\DADES\MAPES\HOLANDA\CANALS
C:\USUARIS\DADES\MAPES\HOLANDA\CANALS
0
"Nivell de navegabilitat del canal"
NIV_NAVEGA

podreu executar l'anterior sintaxi:

LinArc @PARAM.TX